Himalaya
8,0
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,0 Stranden
6,0 Wildlife
7,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Himalaya

door Willeke van Doorn

De natuur is er onaangetast. De mensen zijn er op zichzelf aangewezen. En dit berglandschap is alleen te voet bereikbaar. In de Himalaya van Bhutan ben je weg van de rest van de wereld.

Het gesnuif van de yak brengt je terug naar de werkelijkheid. De laatste uren heb je zonder erbij na te denken gelopen. Nu kijk je om je heen en ben je omringd door de hoogste bergen ter wereld. De kale rotswanden lopen omhoog tot aan de met sneeuw bedekte toppen met daarboven de strakblauwe lucht. Dit is het dak van de wereld, de oostelijke Himalaya in Bhutan.

ZELF NAAR Himalaya?

Bekijk alle 14 reizen naar Himalaya

Himalaya beklimmen

Klinkt dit avontuur je als muziek in de oren, reis dan af naar Bhutan om de Himalaya te beklimmen. Kies uit een van de verschillende trektochten die je meenemen door dit uitgestorven berggebied. De Snowman Trek is de langste en zwaarste trek van Bhutan. Je trekt 23 dagen door de Himalaya. Onderweg kom je langs afgelegen dorpen waar het leven nog traditioneel is.

De Jhomolhari Trek is de populairste route in Bhutam en brengt je tot bijna 5000 meter hoogte. Daar wacht je een fantastische uitzicht op de hoogste berg van Bhutan: de Jhomolhari met een hoogte van 7314 meter. Of volg de veertien dagen durende Laya-Gasa Trek, de kortere Bumthang Cultural Trek of de Rodang La Trek door een afgelegen deel van Oost-Bhutan.

Snowman Trek

Welke route je ook kiest, de wekenlange trekkingen door de bergen van Bhutan behoren tot de zwaarste ter wereld. De Snowman Trek duurt vijfentwintig dagen. Iedere dag loop je meer dan zeven uur, op grote hoogte. Zelden is het pad vlak, vaak beklim je bergwanden die bijna verticaal zijn.

Hier zijn geen wegen. In de strakblauwe lucht boven je vliegen geen vliegtuigen en op de steile wanden wonen nauwelijks mensen. Behalve de commando's van de gidsen die de pakpaarden over de rotsachtige paden sturen, komen er geen geluiden boven de wind uit.

Het is de ultieme uitdaging: op grote hoogte trek je langs bergen waar nog nooit een mensenvoet zijn afdruk achterliet. De inwoners van Bhutan geloven dat de bergen de huizen van de goden zijn. Daarom mag je niet hoger dan zesduizend meter klimmen.

Himalaya trekking

Als de gidsen het kamp opgeslagen hebben, heb je even tijd om uit te rusten. De spullen worden van de lastdieren gehaald. Meestal begeleiden paarden de Himalaya trekking, maar op de allerhoogste routes kunnen alleen yaks zoveel gewicht meetorsen. De enorme langharige runderen lijken sloom en onhandig, maar zijn wel degelijk betrouwbare reisgenoten.

Tijdens een trekking door de Himalaya leer je al snel om de yaks altijd te laten passeren op de smalle bergpaden. Ze gaan voor niemand aan de kant en hun horens zijn scherp. Denk er wel aan om aan de bergkant van het pad te gaan staan: de beesten duwen je zonder pardon aan de kant.

Afgelegen dorpjes in het ravijn

In korte tijd stijg je soms wel duizend meter. Aan het begin van de tocht kom je nog families tegen die op deze grote hoogte wonen. Kleine kinderen rennen vrolijk met je mee, verbaasd over de vreemde gasten. Hoe hoger je komt, hoe stiller het wordt. Soms zie je in de verte nog een klein dorpje in een onmetelijk diep ravijn.

Zelfs de tochten van slechts een paar dagen brengen je al snel ver van de bewoonde wereld. Het vergt een goede conditie en bovenal doorzettingsvermogen. Een voettocht door de bergen is bovendien de beste manier om de oude cultuur van Bhutan te zien. Ver weg van de buitenlandse invloeden die slechts langzaam het land binnen sijpelen.

Jhomolhari trek

De meest afgelegen dorpen kom je tegen tijdens de Jhomolhari trek die je meeneemt langs de grens met Tibet. Je wandelt door rijstvelden en langs kloosters, voordat het klimmen begint. Tijdens de Bumthang Cultural trek, een populaire route door centraal Bhutan, kom je in contact met de geïsoleerde gemeenschappen van de Himalaya.

Tijdens de Laya-Gasa trek, die veertien dagen in beslag neemt, ontmoet je het Laya-volk. Met bijzondere tradities en gebruiken en een eigen taal is dit een van de meest geïsoleerde gemeenschappen van de Himalaya. De Rodang La Trek door het afgelegen Oost-Bhutan is vaak moeilijk te organiseren, maar geeft je wel de unieke kans om diep in Oost-Bhutan door te dringen.

De trektochten door de bergen van Bhutan brengen je langs plekken die verschillen van de rest van de wereld. Waar de mensen nog een traditioneel leven leiden. Waar de natuur nog onaangetast, woest en oppermachtig is. Waar je enkel te voet kunt komen en vooruitgang nog niet is doorgedrongen. In de bergen van de Himalaya ontdek je het Bhutan dat al duizenden jaren niet is veranderd.

Wat is er te doen in het Himalayagebergte?

  • De Snowman Trek is de langste en zwaarste trek van Bhutan. Je trekt 23 dagen door de Himalaya. Onderweg kom je langs afgelegen dorpen waar het leven nog traditioneel is.
  • De Jhomolhari Trek is de populairste route in Bhutan, die je tot bijna 5000 meter hoogte brengt. Met een fantastische uitzicht op de hoogste berg van Bhutan, de Jhomolhari met een hoogte van 7314 meter.
  • De Laya-Gasa Trek is een route van veertien dagen die je bij het Laya-volk brengt. Met bijzondere tradities en gebruiken en een eigen taal is dit een van de meest geïsoleerde gemeenschappen van de Himalaya.
  • Tijdens de Bumthang Cultural Trek kom je langs kleine dorpjes en kom je in contact met haar vriendelijke bewoners. De tocht duurt drie dagen en gaat ongeveer tot een hoogte van 3300 meter.
  • De Rodang La Trek door het afgelegen Oost-Bhutan is vaak moeilijk te organiseren, maar geeft je wel de unieke kans om diep in Oost-Bhutan door te dringen.

Reizen Himalaya

Meer Himalaya

Reviews Himalaya

Poon Hill trekking (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Annelies van Buren op 17 december 2017

Samen met mijn moeder heb ik een 3-daagse trekking gedaan naar Poon Hill. Het was zwaar, maar de laatste ochtend kwamen we er al om 5 uur uit om de zonsopkomst over de Himalayas te zien. En het was het meer dan waard! Echt prachtig om te aanschouwen! Iedereen moet eens in zijn leven een trekking hebben gedaan. Je wordt er gewoon bijna emotioneel van als je de prachtige zon zien opkomen en de bergen steeds meer verlicht ziet worden. Echt prachtig!

Pluspunten Himalaya

  • prachtige uitzichten
Ultieme tip: Kom op tijd je bed uit! Die zonsopkomst wil je echt niet missen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Himalaya (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Ronald Roskam op 07 mei 2017

Een prachtig stukje natuur. Wij deden een 3-daagse trektocht dwars door de Himalya in het Yangtang gebied. De locals zijn erg gastvrij. Zo werden wij uitgenodigd voor een kop thee bij een hoteleigenaar (waar wij niet logeerden). Hij liet ons uitgebreid de locatie zien en stelde ons voor aan zijn familie. De omgeving is fenomenaal. Een grote aanrader voor iedereen!

Pluspunten Himalaya

  • gastvrijheid
  • natuur
Ultieme tip: Wandelen en kloosters bezoeken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Poon Hill himalaya trek (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Malou Bijsterbosch op 04 oktober 2016

5 dagen trekking, 5 dagen hiken, met als hoogtepunt de Poon Hill. Gezellige dorpjes, guest houses, andere hikegroepen. Lekker eten, mooie uitzichten, leuke guides. Kortom een ervaring voor het leven en terugkomst waar ik garantie op geef.

Pluspunten Himalaya

  • natuur

Minpunten Himalaya

  • toeristen
Ultieme tip: Poon Hill zonsopkomst, ook al is het toeristisch, ook al lijkt het mistig!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner