Als je als reiziger in Brunei op bezoek komt is het heel waardevol als je je een beetje verdiept hebt in deze cultuur en de normen en waarden van de bevolking. Hier toon je respect mee naar de locals, en zul jij op jouw beurt weer respect mee ontvangen. Dit geeft je vakantie net dat beetje meerwaarde, maakt het interessanter, leuker en bovendien duurzamer!
Bevolking
De bevolking van Brunei heeft het niet slecht: het is één van de rijkste volken ter wereld en de meeste voorzieningen worden volledig betaald door de staat. Brunei is met slechts 300.000 inwoners een dunbevolkt land. De bevolking is een mix van drie etnische groepen. Allereerst zijn er de afstammelingen van de oorspronkelijk bevolking: de zogenaamde ibans, die vroeger Zee-Dajaks werden genoemd. Deze hadden een reputatie als piraten en koppensnellers en woonden in 'langhuizen'. De grootste etnische groep van Brunei bestaat uit Maleisiërs. Deze groep stamt af van de immigranten die vanaf de vijfde eeuw vanuit Java en Sumatra naar Brunei kwamen.
De derde groep bestaat uit Chinezen die als handelaren en handwerklieden naar Brunei kwamen. De Maleisiers zijn in de meerderheid en hebben dan ook hun stempel gedrukt op het land. Het Maleis is de officiële taal, en de islam de officiële religie.
Het grootste deel van Bruneise bevolking woont in plaatsjes aan de kust. Het binnenland is bedekt met tropisch regenwoud en de natuur kan hier nog volop haar gang gaan.
Religie
Religie kan een grote rol spelen in het leven van mensen en om je vakantie leuk en duurzaam te houden is het dan ook belangrijk dat je hier voorzichtig mee om gaat. De officiële godsdienst van Brunei is de islam en andere religies zijn het boeddhisme en het christendom. Het merendeel van de Chinese bevolking is boeddhistisch en de oorspronkelijke bewoners van Brunei zijn christelijk. De Maleise groep is streng islamitisch.
De sultan staat aan het hoofd van de islam en deze godsdienst bepaald dan ook voor een groot deel het straatbeeld. De moskeeën met hun minaretten, de ramadan, de biddende gelovigen: overal is de invloed van de islam in terug te zien. Er is zelfs een apart ministerie voor religieuze zaken wat toeziet op een correctie uitoefening van het geloof, en kinderen volgen verplicht godsdienstonderwijs. Andere religies zijn weliswaar toegestaan maar verspreiding van die religies is verboden.
Erg kenmerkend is de traditionele islamitische kleding waarin de Bruneise inwoners gestoken zijn. Kinderen dragen schooluniformen en vrouwen zijn bijna volledig bedekt. Ook heerst er in Brunei een alcoholverbod en zijn er geen nachtclubs of discotheken. Nu is het niet zo dat de Bruneise bevolking alleen maar aan het bidden is hoor: thuis vermaken de locals zich graag met activiteiten zoals karaoke.
Tips
Als je onvoorbereid naar Brunei gaat zonder te beseffen dat de cultuur, normen en waarden van de lokale bevolking anders zijn dan thuis, kan dit tot onbegrip leiden. Je kunt in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders zijn dan je gewend bent. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent tenslotte niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.
De inwoners van Brunei staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet veel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.
Neem niet ongevraagd foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn. Bovendien staan wij ook niet te juichen wanneer we als aapjes op de foto's worden gezet.
Draag niet te opvallende, uitdagende en te blote kleding. Toon je respect voor de islam en de daarbij horende levenswijze. Het wordt (zeker voor vrouwen) ongepast gevonden om je armen en benen onbedekt te laten. Vrolijk in je korte broek een moskee binnen wandelen wordt dan ook niet gewaardeerd.
Zoals wij maar moeilijk kunnen wennen aan het rookverbod in de horeca, gaan ze in Brunei een stapje verder. Vrijwel alle genotsmiddelen zoals tabak, alcohol en drugs zijn streng verboden in Brunei. Een bruisend nachtleven zul je dan ook niet vinden. Ook dit komt door de grote rol die de islam in het dagelijks leven speelt.
Ga hier niet tegenin en neem geen alcohol mee het land in. Alcohol drinken in het openbaar is al helemaal uit den boze! Dit geldt uiteraard ook voor tabak en drugs. Als verstokte roker zul je het hier best moeilijk mee hebben, maar het wordt je wel makkelijker gemaakt om van die slechte gewoonte af te komen!
Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.
Uitgaven
Misschien heb je tijdens je rondreis door Azië behoorlijk wat armoede gezien. Dit zal in Brunei gelukkig niet het geval zijn. De inwoners van Brunei hebben niets te klagen, maar toch kunnen jouw uitgaven van belang zijn. De economie is vrijwel volledig op de olie gebaseerd en deze eenzijdigheid is best wel zorgwekkend. Als er een alternatieve brandstof wordt ontwikkeld (wat niet geheel onrealistisch is) heeft het staatje een probleem. Daarom wil Brunei ook graag minder afhankelijk worden van de olie. Hiervoor zullen andere economieën en industrieën zich moeten ontwikkelen en het toerisme is hier een voorbeeld van.
Feestdagen en festivals
Het is ontzettend leuk om een festival of feestdag bij te wonen, je leert op deze manier de bevolking en haar gebruiken echt kennen en het is een duurzame manier van recreatie. Het land heeft twee nationale feesten. De onafhankelijkheid wordt op 23 februari gevierd en de verjaardag van de Sultan op 15 juli. Verder worden de islamitische feestdagen met grote overgave gevierd.