Foute souvenirs Brunei

Foute souvenirs Brunei

door Getaway Travel

Tijdens je bezoek aan Brunei is het natuurlijk hartstikke leuk om authentieke spulletjes te kopen die je kunt meenemen voor het thuisfront. Een tastbare herinnering aan hoe mooi het was. Sommige souvenirs zijn echter zo onschuldig nog niet. Een groot deel wordt namelijk gemaakt van bedreigde planten of dieren.

In Brunei vindt je prachtig natuurschoon, ongerepte wildernis en interessante flora en fauna. Waarschijnlijk is dit één van de redenen waarom jij het land wilt bezoeken. Door het kopen van slechts één schelp, stukje koraal of ivoor draag je echter bij aan de vernietiging van hetgeen waar je nu juist voor kwam. Want je bent niet de enige; de verwachtingen zijn dat in 2030 maar liefst 20 procent van alle dier- en plantensoorten uitgestorven is als gevolg van de stropersactiviteiten die de toeristische sector van souvenirs voorzien.

Denk daarom heel goed na voor je een souvenir koopt. Op deze manier bewijs je niet alleen de natuur, maar ook jezelf een dienst. Deze foute souvenirs zijn namelijk ook illegaal, en het is niet toegestaan om deze in Nederland in te voeren. Elk jaar zijn er weer reizigers die hun souvenirs bij de douane moeten inleveren. Maar dat is niet het ergste: je maakt ook nog eens kans op een fikse geldboete en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf die kan oplopen tot zeven jaar!

Maar wat zijn nu goede en foute souvenirs? Veel illegale souvenirs worden gewoon in het openbaar aangeboden, dus je moet het maar net weten. Daarom hier een overzichtje van de bedreigde planten en dieren in Indonesië en de foute souvenirs die je kan tegenkomen.

Zeepaardjes

Zeepaardjes worden overal ter wereld verhandeld, terwijl ze steeds zeldzamer worden. De onderwaterdiertjes zijn geliefd als ingrediënt in traditionele medicijnen en worden vaak verwerkt tot souvenir. Wereldwijd werden er in het jaar 2000 meer dan 25 miljoen gedroogde zeepaardjes verhandeld! Ook in Brunei zul je ze wel eens tegen komen in kraampjes en op marktjes. Daarnaast worden er ook steeds meer levend verkocht om aan de toenemende vraag naar aquariumdieren te voldoen.

Grote katten

Wilde en grote katten zoals tijgers, panters, luipaarden en leeuwen zijn bedreigde dieren. In Brunei leven tijgers en leeuwen nog in het wild, maar de kans om deze roofdieren tegen te komen is nihil. Gelukkig maar, want daarom hebben ze het er nog zo naar hun zin.

Helaas kom je ze als souvenir een stuk makkelijker tegen. Je kunt hun huiden los tegenkomen, of verwerkt in allerlei modeartikelen zoals jassen, tassen, schoenen, riemen en hoeden. Ook de klauwen en tanden worden verwerkt tot sieraden en hangers. Sommige traditionele medicijnen zijn ook gemaakt van deze grote katten; bijvoorbeeld tijgerpleisters of luipaardpleisters.

Schildpadden

Schildpadden zijn bedreigde dieren, maar tegelijkertijd een geliefd souvenir. Van deze dieren wordt het schild vaak verkocht als wanddecoratie of het wordt verwerkt tot bijvoorbeeld sieradendoosjes, muziekinstrumenten, brilmonturen, blaasbalgen, sieraden, haarkammen of pennenbakjes. Ook opgezette zeeschildpadden worden als souvenir aangeboden. Hun vlees en hun eieren worden eveneens verhandeld.

Koralen

Koralen leven in de warme zeeën rond Afrika, Azië, Oceanië, de Caribbean en Midden- en Zuid Amerika. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben en ook hun vorm kan variëren van hoorntjes, takken en bloemen tot waaiers. Vooral harde koralen worden vaak als souvenir verkocht. In sommige gevallen gaat het om hele stukken koraal. Meestal wordt het verwerkt tot sieraden als kettingen, armbanden en oorhangers.

Grote schelpen

Bepaalde bijzondere en grote schelpen zijn heel zeldzaam. De doopvontschelp is één van de meest bijzondere schelpensoorten maar is ook ernstig bedreigd. Deze soort wordt onbewerkt verkocht, of verwerkt tot asbak, lamp of andere producten. Ook het vlees van deze schelp is populair.

Vlinders

Er leven een aantal zeldzame en bedreigde vlindersoorten in Brunei. Deze exotische dieren worden vaak als souvenir aangeboden. Je kunt ze opgezet tegenkomen in lijstjes, of levend. Een groot deel van de vlinders die aangeboden worden is een bedreigde soort.

Reptielenhuiden

Een groot deel van alle soorten slangen, krokodillen, hagedissen, varanen en kameleons wordt bedreigd. De handel in deze reptielen speelt daarbij een grote rol. De huid kan los verkocht worden, maar meestal is deze verwerkt in laarzen, portefeuilles, tassen, riemen, andere kledingstukken of sieraden. De aankopen die het meest in beslag worden genomen zijn producten van krokodillen en alligators. Als de huid eenmaal verwerkt is tot tas of jas is het vaak lastig te beoordelen of het van een bedreigde diersoort afkomstig is. Bij twijfel kun je het daarom beter niet kopen! Soms kom je opgezette reptielen tegen die als souvenir worden aangeboden. Van krokodillen wordt vaak ook het vlees en de klauwen verkocht.

Papegaaien en kaketoes

Papegaaien en kaketoes zijn prachtige vogels, die in vele soorten, kleuren en maten bestaan. Papegaaien en verwante vogels zijn een met uitsterven bedreigde diersoort. Desondanks worden veel producten van deze vogels verhandeld. Ze kunnen zowel levend als opgezet aangeboden worden. Hun veren zijn in allerlei souvenirs terug te vinden; zoals op pennen, in traditionele muziekinstrumenten of in hoofdtooien.

Deze veren zouden afkomstig kunnen zijn van vogels die ze op een natuurlijke manier zijn kwijt geraakt. In de praktijk kun je er echter van uit gaan dat vele vogels voor hun veren gevangen worden. Naast papegaaien, bevinden ook vele soorten roofvogels en kaketoes zich in een kritieke numerieke toestand.

Haaientanden

Jaarlijks worden er meer dan 100 miljoen haaien gedood. De toenemende handel in souvenirs die gemaakt zijn van haaientanden is hier mede verantwoordelijk voor. Je kunt ze tegen komen in de vorm van hangers, verwerkt tot doosjes, haarspelden en andere voorwerpen.

Wat mag wel?

Wil je toch iets leuks als een mooi beeldje, een sieraad of een geweldige tas mee naar huis nemen? Dat kan natuurlijk. Als je zeker weet dat het souvenir niet voldoet aan bovenstaande omschrijvingen, kun je het gerust kopen. Je draagt dan zelfs bij aan de lokale economie. Leuke souvenirs zijn bijvoorbeeld sjaals, kleden, keramiek of souvenirs gemaakt van aardewerk, brons of porselein. Het is dan wel belangrijk om er op te letten waarvan het product is gemaakt en of het uit de regio komt. Een tas met het label 'made in Hong Kong' kun je misschien beter laten staan.

Als je twijfelt of een souvenir goed of fout is: Koop het dan niet! Een herinnering aan een fantastische vakantie en jouw positieve bijdrage aan een mooi en gezond Brunei is waardevoller dan een souvenir wat op den duur in de schoenendoos verdwijnt.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Turkije kenner