Preah Vihear

Preah Vihear

door Katja Keuchenius

De tempelruïnes van Preah Vihear zijn een geliefde plek onder reizigers uit Cambodja én Thailand. De tempel ligt precies op de grens van de twee landen, iets wat ook veel problemen veroorzaakte.

Het complex ligt op een top van het Dangrek gebergte, op een hoogte van 730 meter. Te midden van de hindoeïstische tempelruïnes van Preah Vihear kijk je uit over het uitgestrekte noorden van Cambodja. Krullend wijzen de hoeken van de tempelvoorgevels naar de felblauwe hemel. Grijze, gedetailleerd versierde pilaren geven steun. Tussen de stenen groeien plantjes.

ZELF NAAR Preah Vihear?

Bekijk alle 7 reizen naar Preah Vihear

Ruzie tussen Thailand en Cambodja

De grens met Thailand ligt vlakbij. Het zorgde voor veel problemen. Zowel Cambodja als Thailand eiste de waardevolle tempelruïnes op. Na een hoop geknoei met landkaarten en grenzen, besliste het Internationale Strafhof in Den Haag in 1962 dat de tempel wetmatig toebehoorde aan Cambodja. Thailand reageerde verbijsterd.

De Cambodjaanse prins Sihanoukville klom echter trots de berg op en verkondigde zijn vredelievende besluit: alle Thai mochten zonder visum de tempel te alle tijde bezoeken en Thailand hoefde meegenomen historische voorwerpen uit de tempel niet terug te geven.

Sinds 2008, het moment dat UNESCO het complex op de Werelderfgoedlijst zette, laaide het conflict weer op. Of de landen ooit voorgoed tot een oplossing komen is moeilijk te voorzien.

Omhoog via vijf gopura's

Wat Thailand ook had meegenomen, er is nog altijd genoeg te bewonderen in de tempelruïnes. De tocht naar de top is zwaar, maar brengt je lekker in de stemming. Via vijf gopura's, ofwel toegangspoorten, loop je omhoog. Elk van deze poorten betreed je via een trap.

Allemaal zijn ze tot in detail versierd. De Khmer hieuwen hindoeïstische goden en religieuze gebeurtenissen uit de stenen. Op de stenen van de eerste gopura zie je nog resten van de rode verf die het gebouwtje vroeger voor grote delen bedekt moet hebben.

Suryavarman I en II

De bouw van het tempelcomplex begon al in de negende eeuw. De grootste delen van de tempel zijn waarschijnlijk gebouwd onder de koningen Suryavarman I en II, tussen 1002 en 1150.

In sommige inscripties zie je hen heilige geschriften bestuderen, religieuze festivals vieren of giften uitdelen als olifanten en witte parasols.

De tempel is gebouwd voor de scheppende god Shiva, in de vorm van Shikhareshvara, 'de heer van de top'. Het complex is achthonderd meter lang en loopt van noord naar zuid, op 140 kilometer van Angkor.

Laatste bastion tegen Rode Khmer

De vreugde over de herovering van het tempelcomplex op Thailand was in de jaren zestig maar van korte duur. In 1970 brak in Cambodja de burgeroorlog uit. De Rode Khmer veroverden snel grote delen van het land.

Het tempelcomplex lag voor lange tijd veilig op de Pey Ta Di top en werd tot 1975 beschermd door soldaten van het oude regime van Lon Nol. In 1975 viel echter ook het Preah Vihear in handen van de Rode Khmer. De verovering van het gehele land door de communistische Khmer was daarmee een feit.

Spanningen rondom de grens

De aanvallen van het Vietnamese leger op de Rode Khmer vanaf 1978 brachten de tempel gelukkig nauwelijks schade toe. Wel werd de omgeving bezaaid met landmijnen, wat de toegang vanaf Cambodjaans grondgebied veel moeilijker maakt dan die vanaf Thaise zijde.

Nog steeds is het rond het complex onrustig. Thaise en Cambodjaanse militairen in de omgeving van de tempel raken nog regelmatig slaags. Maar de spanningen lijken mijlen ver weg wanneer je van het uitzicht geniet op het hoogste gedeelte van Preah Vihear.

Wat is er te doen bij de Preah Vihear?

  • Bezoek de Preah Vihear vanaf een van de oostelijke eilanden van Thailand. Vanaf Koh Chang gaan dagelijks boottochten naar de ruïnes.
  • Besef dat het complex hooggelegen is. Dit is niet alleen zwaar te beklimmen, het zorgt ook voor een prachtig uitzicht gedurende de weg!
  • De monniken in oranje gewaden zorgen voor een mooi contrast met het grijze gesteente. De meeste monniken houden wel van een praatje, dus schroom niet om ze aan te spreken.
  • Vooral de details op de ruïnes zijn mooi om te zien. Zoek naar eeuwenoude inscripties en probeer ze te ontcijferen.
  • De sporen van de Rode Khmer zijn duidelijk aanwezig. Je ziet letterlijk rode plekken verf zitten op sommige beelden.

Reizen Preah Vihear

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Azie.nl kenner