De lage bergen in de omgeving van Guilin zijn onder de Chinezen zelf een buitengewoon populaire vakantiebestemming. Een betere aanbeveling is haast niet te geven. Een schilderachtige omgeving.
Op het kabbelende water van de Li rivier trekken sluiers nevel zich langzaam tussen karstbergen door. De spitse toppen nemen vreemde vormen aan. Je bamboevlot vaart er stilletjes langs. De bergen zijn typerend voor de provincie Guangxi in het diepe zuidoosten van China.
Inspiratie voor kunstenaars
De lage karstbergen rijzen abrupt op langs de groene oevers. Ze zijn al eeuwenlang een bron van inspiratie voor poëten en schilders. Ook op het twintig yuan geldbiljet hebben ze een plekje gekregen.
De typische bergtoppen komen honderd of tweehonderd meter boven de vlakte uit. Zij zijn over miljoenen jaren ontstaan door regenzuren die kalkformaties aantastten. Nog altijd veranderen ze.
Traag stuwt een oude, Chinese man je voort. Hij staat rechtop. Steeds als hij zijn lange stok tegen de bodem afzet, voel je de boot vooruit glijden. Het is nog vroeg, maar de hitte begint al behoorlijk te drukken. Het moessonklimaat maakt zelfs de winters warm.
Populair onder Chinezen zelf
Guilin komt steeds duidelijker in zicht. De fundamenten van de stad stammen nog uit het jaar 314 voor Christus. Inmiddels leven er minstens zes verschillende Chinese bevolkingsgroepen.
In 1940 werd Guilin vernoemd naar de Osmanthusbomen die de stad en zijn omgeving sieren. Hun zoete geur ruik je ook op de rivier.
Guilin is vooral onder de Chinezen zelf een populaire bestemming. Een half miljoen bezoekers komen jaarlijks op de bergen af. Langs de oever fietsen of wandelen zij richting de bergtoppen en grotten.
Traditionele landbouw en visserij
Aan de andere kant van het water beoefenen bewoners nog steeds eeuwenoude beroepen. Een boer laat zijn buffels afkoelen in het water. Sloom heffen zij hun koppen op en staren je aan. Straks moeten ze weer voor de ploeg aan het werk in de rijstvelden.
Twee grote, donkere aalscholvers staan te rusten langs de kant. Hun baasje heeft zijn stok naast zich neergelegd. Hij lijkt een dutje te doen onder zijn hoed.
De vogels zullen straks weer gaan vissen met een touw strak om hun nek. Daardoor kunnen ze de vis niet doorslikken en vliegen zij met gevulde bek terug naar de boot.
Vroeger was dit een zeer gebruikelijke manier van vissen. Nu lijken de aalscholvers vooral voor het vermaak van de toeristen te worden ingezet.
Guilin chilisaus
De oever wordt drukker als je Guilin nadert. Daar waar je de straatjes in kunt kijken, zie je het hectische stadsleven. De compacte stad telt rond de 700.000 inwoners. Voor Chinese begrippen is Guilin een moderne stad. Een groot deel van de bevolking spreekt Engels en de infrastructuur is goed.
Verschillende kanalen stromen door de stad. Vooral vroeger kon voedsel vanaf de vruchtbare Yangtze zo gemakkelijk zijn weg vinden tot aan het meest zuidwestelijke puntje van het Chinese rijk.
Dat geldt ook voor de beroemde Guilin chilisaus, gemaakt van verse chili, knoflook en sojabonen. Je kunt de saus proeven in de vele trendy barretjes van de stad. In China zijn ze er dol op.
Wat is er te doen in Guilin?
- Niet alleen is het uitzicht geweldig vanaf een boot, ook met de fiets kun je een hoop van de stad bekijken. Hiermee ontwijk je de vele toeristen die met de bus reizen.
- Gebruik Guìlín als uitvalsbasis voor een dagtrip naar Jiāngtóuzhō, een fascinerend dorp niet ver buiten Guilin.
- De oude stadsmuur is op sommige plekken nog te bezoeken. Bij de oostelijke ingang van de stadsmuur zijn bijna iedere avond optredens van muzikanten.
- In het Seven Star Park zijn vele mooie plekken. Zo is er een grote grot maar kun je na een kleine wandeling heuvelopwaarts ook genieten van het uitzicht.
- Ga met de boot over de Li rivier naar Yangshuo. Deze tocht duurt de hele dag en is inclusief lunch.