Het is in een oogopslag duidelijk waarom de stad Suzhou het Venetië van het Oosten heet. Er varen zelfs gondels in de twee miljoen zielen tellende stad, halverwege de oostkust van het China.
De traditionele stad vol kanalen, vijvers en tuinen ligt op een uurtje treinen van de hypermoderne wereldstad Shanghai. Het verschil kan haast niet groter zijn. Suzhou lijkt nog onaangetast door China's politieke en industriële revoluties.
Grand Canal
Suzhou betekent letterlijk: vol(doende) water. En dat mag over de stad in de provincie Jiangsu worden gezegd. De stad van grachten en kanalen ligt namelijk ook nog eens aan zee.
Je arriveert daarom het meest in stijl over het Grand Canal. Het met de hand uitgegraven kanaal kan je theoretisch zelfs helemaal vanuit Beijing in het noorden en vanuit Hangzhou in het zuiden naar Suzhou leiden.
Het Grand Canal is het grootste kanaal uit de oudheid en werd rond onze jaartelling gegraven. Het is naast de Chinese Muur China's grootste trots. Het Grand Canal loopt van Beijing naar Hangzhou, parallel aan de oostelijke kuststrook. Via één van de honderden smallere aftakkingen vaar je Suzhou binnen.
Huisjes van 600 jaar oud
De kleine huisjes aan weerszijden van het water ogen slaperig. Ze zijn oud en lijken moe. Sommige zijn wel 600 jaar oud. Er zijn huisjes bij met een oppervlakte van amper vijftig vierkante meter.
De witte stenen muren en grijze daken geven de woningen iets levendigs. Uit de ramen hangt was te drogen. Bomen aan de waterkant lijken voor je te buigen. Elegante stenen bruggetjes sieren de kanalen.
Rijke stad
De geschiedenis van Suzhou gaat wel 2.500 jaar terug. De zogenaamde Gou Wu stammen leefden toen in het gebied dat we vandaag de dag Suzhou noemen. De hoofdstad van de Wu koning heette Helu.
Onder die naam ging de stad lang door het leven. In de zesde eeuw veranderde zij echter in het huidige Suzhou.
Suzhou is altijd vooral een belangrijk centrum van de zijde-industrie geweest, en is dat nog steeds. Suzhou is gemiddeld de op één na rijkste stad van China.
Tuinen en vijvers
De tuinen van Suzhou zijn geen sobere grasmatjes. Als je ze betreedt is het is alsof je een klassiek Chinees schilderij binnen stapt. Lieflijk groen verwelkomt je. Bomen met weelderige kruinen en grillige rotsen weerspiegelen in de vijver.
In een andere vijver trekken waterlelies de aandacht. Bruine en witte paviljoenen met krullende puntdaken staan er zelfverzekerd bij. Ook in de tuinen vind je de elegante bruggetjes die Suzhou zo typeren. Her en der staat een slanke pagode, een boeddhistische tempel, aan de rand van het water.
Lion Grove tuin
De prachtige tuinen behoorden een tiental eeuwen geleden toe aan rijke ambtenaren, handelaren, geleerden en poëten. Sinds twaalf jaar beschermt Unesco ze.
De Humble Administrator is met ruim vijf hectare de grootste tuin van Suzhou. De Wang Shi Yuan is de kleinste tuin de stad met nog geen halve hectare, waarbij de residentie is inbegrepen.
De Lion Grove tuin is één van de bekendste tuinen vanwege haar wonderbaarlijk gekrulde rotssculpturen. Uiteindelijk geldt echter vooral dat geen enkele tuin in Suzhou hetzelfde is.
Wat is er te doen in Suzhou?
- De Humble Administrator is de grootste tuin van Sushou. Deze en meerdere tuinen zijn prachtig bijgehouden en een oase van kalmte.
- Het typische beeld van China - de lotus bloem die in een vijver drijft - vindt je in Suzhou. Zeker een fotomomentje waard.
- Met een bootje varen is zeker geen overbodige activiteit in Suzhou. Terwijl je door de kanalen vaart trekt iedere keer een ander detail je aandacht.
- Suzhou is een leuk uitstapje vanaf Sjanghai, of je kunt er een aantal dagen overnachten. Binnen een uur zit je in een totaal andere wereld.
- Het Grand Canal typeert Suzhou. Het kanaal kent vele vertakkingen waardoor er overal water te vinden is.