Bodh Gaya

Bodh Gaya

door Marjolein den Dekker

Bodh Gaya is dé plek waar Siddharta Boeddha werd. Het stadje is de heiligste plek ter wereld voor boeddhisten. Die komen dan ook uit alle windrichtingen om in Bodh Gaya te mediteren en te leren.

Christenen hebben Jeruzalem en moslims hebben Mekka. Voor boeddhisten is Bodh Gaya, in het noordoosten van India, het heilige centrum van de wereld. In dit kleine dorp in de Indiase provincie Bihar bereikte prins Siddharta Gautama ongeveer 2.500 jaar geleden de verlichte status. Na zijn verlichting werd hij Boeddha. Sindsdien is Bodh Gaya een pelgrimsoord voor boeddhisten.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 62 reizen naar India

Van ieder land een klooster

Elk boeddhistisch land is vertegenwoordigd met tenminste één klooster in dit dorp. De kloosters zijn gebouwd in de typische bouwstijl van het betreffende land: Thaise, Tibetaanse, Japanse, Cambodjaanse en noem maar op welke landen nog allemaal meer.

De kloosters zijn de onderkomens voor de duizenden monniken die hier wonen en studeren. Ze doen er hun kennis op die ze vaak later weer terugbrengen naar hun land van herkomst.

Bodhi boom

Alles draait in Bodh Gaya om de Mahabodhi tempel. Deze tempel is eeuwen geleden gebouwd rondom de heilige boom waaronder Boeddha zijn verlichting bereikte.

Natuurlijk is het niet dezelfde boom als 2.500 jaar geleden. De bodhi boom die tegenwoordig wordt geëerd in Bodh Gaya is een ent van een boom in Anuradhapura, Sri Lanka. Die laatste boom is op zijn beurt weer een stekje van de eerste, de originele bodhi boom.

Bidden bij de Mahabodhi tempel

Om vijf uur 's middags, net voor zonsondergang, komen alle monniken in het dorp naar de Mahabodhi tempel om te bidden. Terwijl de zon begint te zakken en de lucht langzaam roze kleurt, brengt de muziek iedereen op het terrein in een lichte trance.

Om je heen bidden boeddhisten uit de hele wereld. Elk op hun eigen manier. De Thaise monniken staan rustig met hun gezicht naar de tempel gekeerd en hebben hun ogen dicht.

Even verderop raakt een Tibetaanse monnik met gevouwen handen zijn voorhoofd, lippen en hart kort aan. Daarna valt hij op zijn knieën. Hij glijdt met zijn handen en hoofd richting de tempel. Dit ritueel herhaalt hij steeds opnieuw.

Praatje na de plechtigheid

De monniken uit Myanmar zitten in groepjes bij elkaar. Af en toe vliegt er een zwerm vogeltjes over je hoofd, tussen de tempel en de vele bomen richting het water. De plaats ademt rust en vrede uit.

Voor en na de gebedsrituelen lopen de meeste monniken rond om een praatje met elkaar te maken. Sommigen spreken Engels en vinden het leuk om met reizigers te praten.

Enkele monniken praten liever niet met vrouwen. Vooral de mannen uit Cambodja en Myanmar kletsen echter honderduit, ook tegen de aanwezige dames.

Slapen in het Bhutanese klooster

Het Bhutanese klooster in Bodh Gaya verhuurt kamers aan toeristen die wel eens een nachtje in een klooster willen slapen. Dit kost een kleine euro per nacht.

De kamers zijn voor dat geld natuurlijk erg basic. Toilet en douche moet je delen. Het draagt echter allemaal bij aan je kloosterervaring.

Bijkomend voordeel is dat je om vijf uur 's ochtends hoe dan ook wordt gewekt door de kloosterdrums. Je bent dus lekker vroeg wakker. Ideaal om het bijzondere dorp in het prachtige ochtendlicht te bekijken.

Wat is er te doen in Bodh Gaya?

  • Trek langs de vele kloosters in Bodh Gaya en zie de verschillen tussen de bouwstijlen uit Thailand, Tibet, Japan en Cambodja
  • Ga rond vijf uur 's middags naar de Mahabodhi tempel en beleef hoe monniken uit heel Azië bidden tot de boom waar Boeddha zijn verlichting bereikte
  • Maak een praatje met een van de monniken. Ze vinden het meestal erg leuk om eens met een reiziger te kletsen
  • Trek het dorpje in en breng je dag door met het kijken naar de kleurrijke mensen die Bodh Gaya bevolken.
  • Slaap een nacht in een klooster en wordt 's ochtends gewekt door de lage tonen van de drums die het begin van de dag aangeven

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner