Behalve je koffer inpakken vergt een rondreis door India de nodige voorbereiding. Zo heb je een paspoort met visum en bepaalde vaccinaties nodig, moet je een reisroute bepalen, maar is het ook verstandig om je te verdiepen in een aantal culturele gewoontes in India. En die voorpret is alleen maar heel erg leuk.
Maar tijdens het plannen van je vakantie en eenmaal op bestemming zijn er ook nog een aantal andere praktische zaken waar je, zeker als je voor het eerst gaat, misschien niet direct aan denkt. Om je een beetje op weg te helpen en je zo goed mogelijk voor te bereiden op je rondreis door India, hebben we daarom acht praktische tips voor je op een rij gezet.
1. Check het weer
India, daar is het toch warm en zonnig? In de meeste gevallen klopt dat wel. Vooral in de woestijn en in het zuiden stijgen de temperaturen behoorlijk. Maar in de winter van november tot en met maart kan het in grote delen van India en zo ook in Delhi en Agra flink afkoelen in de avonden. Als je rondreis door India in die periode valt is een vest of trui en een lange broek inpakken dus geen overbodige luxe.
2. Haastige spoed is zelden goed
Het ongeduldige getoeter in de straten van Delhi of Bangalore komt waarschijnlijk behoorlijk gehaast op je over. Maar in tegenstelling tot de meeste Indiërs om je heen, ben jij op vakantie! En dan is haast hebben zonde.
Sowieso is een overvolle planning geen goed idee, want in India duurt een reis van A naar B nog wel eens langer dan gepland. Bovendien heb je een hoop indrukken te verwerken tijdens je rondreis door India. Calculeer dus ook wat tijd in voor onverwachte tijd slurpende momenten.
3. Pas op in het verkeer
Over getoeter gesproken… Verkeersregels zijn er wel in India, maar worden niet bepaald strikt nageleefd. Het verkeer in India is op het oog eerder een ongeregeld zooitje. Brommers, auto’s, fietsers, karren, riksja’s, voetgangers en zelfs koeien delen met elkaar de rijbaan.
Zelf autorijden in India raden we daarom, zeker voor de eerste keer, af. En in een taxi heb je zelf weinig invloed op het rijgedrag. Maar als je de benenwagen pakt kan je wel beter drie keer extra kijken voordat je oversteekt. Houd er daarbij ook rekening mee dat ze in India links rijden.
4. Kleed je luchtig, maar bedekt
India is over het algemeen vrij conservatief en daarom is het niet gebruikelijk om je blote benen en schouders te laten zien. Schaarse kleding kan zelfs als aanstootgevend gezien worden. Daarom is het verstandig om tijdens je vakantie in India minimaal je schouders en knieën te bedekken. Zeker buiten de toeristische gebieden.
Om het ook voor jezelf aangenaam te houden, is luchtige en losvallende kleding aan te raden. Zo heb je gelijk een goed excuus om een sari of kurta aan te schaffen. Op deze manier houd je het hoofd koel en voorkom je ook een hoop ongegeneerde starende blikken. Want staren is in India dan wel weer heel normaal!
5. Wees alert
Je schoenen die even gepoetst worden, iemand die wel even met je meeloopt naar je hotel of je koffer draagt… Niet elke Indiër die je aanspreekt heeft verkeerde bedoelingen, maar helaas zijn er genoeg verhalen van oplichtingen in India bekend. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Check daarom waar mogelijk van tevoren de prijs van een taxirit, treinkaartje of product. In winkels staan de prijzen meestal op de verpakking gedrukt. Laat je bovendien niet om de tuin leiden door ‘kapotte’ taximeters, of een ‘gesloten’ hotel of ticketbalie. Laat je ook niet zomaar door een vriendelijke Indiër of een schattig kindje meesleuren naar een bepaalde winkel of een restaurant waar je helemaal niet van plan was naartoe te gaan. In India is ongevraagde hulp meestal niet gratis.
Geef verder nooit aan een Indiër toe dat het je eerste keer in India is, dit maakt je een makkelijke prooi om op te lichten. Stap bij voorkeur zelf op iemand af voor hulp. Dit maakt de kans dat je met voorbedachten rade wordt opgelicht kleiner.
6. Geef fooi
Hoewel het niet verplicht is, kunnen de meeste Indiërs in laaggeschoolde baantjes met bijbehorend laag inkomen je fooi goed gebruiken om rond te komen. Voor kleine diensten als bagage brengen in je hotel, in een restaurant of bij een ritje in een riksja wordt een kleine fooi daarom erg gewaardeerd. Voor ons is het een schijntje, voor hun een maaltijd.
Voor kleine diensten is tien tot twintig Indiase roepie meestal voldoende. In een restaurant of hotel is een bedrag van vijf tot tien procent van de rekening een passende fooi, tenzij er al ‘service charge’ is meegerekend. Ook als je gebruik maakt van een gids of chauffeur is een fooi op zijn plaats. Afhankelijk van het totaalbedrag en je tevredenheid volstaat een fooi van 100 tot 300 roepie. Als je vooraf al een klein voorschot op de fooi geeft, is het bovendien voor hen minder noodzakelijk om op ‘alternatieve’ manieren wat extra geld aan je te verdienen.
7. Neem oordoppen en desinfecterende handgel mee
Eigenlijk is het nooit stil in India. Overdag wordt erop los getoeterd en ‘s nachts nemen de straathonden het lawaai maken over. Als je dan ook nog een gehorig hotel treft blijft er weinig van je nachtrust over. Oordoppen zijn daarom geen overbodige luxe.
En hoewel India enorm fotogeniek, kleurrijk en overweldigend is, is er ook een andere kant. Straten lijken soms meer op vuilnisbelten en op straat plassen is doodnormaal en ook stoelen en tafels kunnen vaak wel een doekje gebruiken. Een voorbereid mens telt voor twee, dus een flesje desinfecterende handgel is in India je beste vriend.
8. Download kaarten offline
In India krijg je eerder ‘ja’ dan ‘nee’ als antwoord op je vraag. Ook als je naar de wifi vraagt. Maar dat betekent nog niet dat die wifi werkt. En onderweg is wifi soms helemaal lastig te vinden.
Zorg daarom dat je de kaart van India of in elk geval van de regio waar je je bevindt offline op je telefoon hebt staan door deze te downloaden. Zo kun je altijd aan een taxichauffeur laten zien waar je heen moet, onderweg bijhouden of hij geen onnodig ommetje maakt en vind je bovendien altijd je hotel weer terug in chaos.
Ben jij helemaal voorbereid voor je eerste rondreis door India? Vind dan hier een reis die bij je past!
Fotocredits: Carlos Castillo