India wordt door velen het land van de tegenstellingen genoemd. Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood en van de kleuren. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase curries. Maar ook van armoede, vervuiling en de enorme bevolkingsomvang.
De Indiase cultuur is soms lastig te begrijpen voor westerlingen, want alles, maar dan ook echt alles, gaat anders in India. Om je een beetje voor te bereiden op je rondreis door India, hebben wij de meest bijzondere culturele gewoontes voor je verzameld!
1. Ja heb je, ook al is het eigenlijk nee
In Nederland zeggen wij wel eens ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’. In India is dit precies omgekeerd. Als je in India iemand iets vraagt krijg je nooit het antwoord ‘nee’ te horen. Kan ik makkelijk door de straten van Delhi komen? Zelfs op deze vraag zou je het antwoord ‘ja’ krijgen, ook al weet iedereen dat het onmogelijk is om door de chaotische straten van Delhi te komen.
‘Ja’ is gewoon veel aangenamer om te horen, al helemaal als je daarmee iemand anders blij kan maken. ‘Ja’ geldt in India niet als bindend, Indiërs gaan er dan ook meestal niet vanuit dat de ander zijn woord houdt.
Om het nog verwarrender te maken: ‘ja’ wordt ook nog eens op een andere manier aangeduid dan bij ons. Zo wordt ‘ja’ niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen.
2. Ongegeneerd staren
In onze cultuur wordt staren als onbeleefd gezien. In India kijk je gewoon als je wil kijken. Daar is niets geks aan. Kijk dan ook niet raar op als een Indiër je opeens aanraakt tijdens een bezoek aan Jaipur. Of als ze vlak naast je komen staan om met je mee te lezen.
3. Namasté
In India begroet je elkaar met ‘namasté’, waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont.
4. Loslopend wild
Alle dieren die je zou kunnen bedenken lopen in India gewoon op straat. Dit komt omdat India bekendstaat als het land van de heilige dieren. De koe wordt hier gezien als het meest heilige dier. Besluit een koe midden op de weg in Bangalore te gaan liggen? Dan rijd je er gewoon omheen, zo simpel is het.
5. Kastensysteem
De Indiase samenleving is van oudsher gebaseerd op een kastensysteem. Dit is een vorm van sociale hiërarchie die te maken heeft met de afkomst en het beroep van iemand. Hierbij wordt geloofd dat iemand die in een lage kaste is geboren, nooit naar een hogere kaste kan gaan.
Officieel is dit kastenstelsel in India sinds 1931 afgeschaft, maar in de praktijk is dit wel anders. Een dubbeltje wordt nou eenmaal nooit een kwartje. Tenzij je slumdog millionaire bent.
6. Heiligdommen
Een aai over de bol wordt in Nederland nog wel eens gezien als iets liefs. In India mag dit absoluut niet. Het hoofd wordt namelijk als heilig beschouwd.
De Minakshitempel in Madurai is een van de grootste hindoeïstische heiligdommen ter wereld. Bezoek je een Islamitische, Boeddhistische of Hindoeïstische plaats tijdens je rondreis door India? Zorg er dan altijd voor dat je je schoenen uittrekt en je bedekkende kleding draagt.
7. Fashionably late
In India is het in tegenstelling tot Nederland normaal om te iets te laat te komen bij een afspraak. Zorg er wel altijd voor dat je nette en gepaste kleding draagt.
Familiebanden zijn erg belangrijk voor Indiërs. Een Indiër doet alleen zaken met bekenden en heeft daarom ook hoofdzakelijk familieleden in dienst.
8. Alles met de rechterhand
In India gebeurt alles met de handen. En dan meestal met de rechterhand, want je linkerhand is onrein, die gebruik je tijdens een toiletbezoekje.
Word je uitgenodigd om met locals in Jaisalmer te eten? Dan eet je vanzelfsprekend met je rechterhand. Zorg er ook voor dat je iemand niet aanraakt met je linkerhand, want dat wordt als onbeleefd gezien.
9. Kledingvoorschriften
In bijna heel India lopen de vrouwen in traditionele kleding. Het is niet gebruikelijk om je benen en schouders te laten zien. Zorg er dan ook altijd voor dat je bedekkende kleding draagt.
Ben jij voorbereid op een rondreis door India? Bekijk dan hier de reisorganisaties voor het beste aanbod.