Soemba is een onbekend stukje Indonesië. Het is ook één van de armste delen van het land. De mensen die er wonen hechten veel waarde aan hun cultuur en tradities en vereren hun voorvaderen.
Terwijl je door de straten van Waingapu loopt, zie je overal gewoven textiel hangen. De straten zijn stoffig en nagenoeg leeg, op wat lokale paarden na.
Je komt langs verschillende werkplaatsen waar mensen aan het weven zijn. Prachtige kleden met oranje, blauwe en gele kleuren stralen je tegemoet. Hier zijn duidelijk vakmensen aan het werk.
Geïsoleerd Soemba
Soemba maakt deel uit van de kleine Soenda-eilanden, waartoe ook de eilanden Lombok en Flores behoren. Het geïsoleerde eiland ligt op ongeveer vierhonderd kilometer van Bali en is 210 kilometer lang en 40 kilometer breed.
Tijdens het koloniale tijdperk in de negeniende eeuw besteedden de Nederlanders eerst weinig aandacht aan Soemba. Er was weinig te halen, behalve Sandelhout. De bijnaam voor Soemba was in die tijd dan ook Sandelhout Eiland.
Soemba is nu één van de armste gebieden van Indonesië. Maar cultureel gezien is het één van de rijkste delen.
Hoedjeshuizen
Waingapu is de grootste stad van Soemba en hoofdstad van Oost-Soemba. Het vormt een uitstekende uitvalsbasis om de verschillende traditionele dorpjes van het eiland te bezoeken.
Op ongeveer twee kilometer van Waingapu ligt het dorpje Prailiu. Hier woont een deel van de inwoners nog in traditionele hoedjesvormige huizen met rieten daken.
Deze huizen bestaan uit drie delen. Het onderste deel staat symbool voor de doden, het middelste voor de levenden en het bovenste deel voor de goden.
Geesten vereren
De mensen leven volgens de tradities, gebaseerd op Marapu. Dit is een religie waarbij geesten, goden en voorouders worden geëerd.
Ook zijn er verschillende ceremonies, bijvoorbeeld tijdens een begrafenis. Op zo'n dag wordt er een paard of buffel geofferd en het lichaam met zoveel mogelijk spullen begraven. Op deze manier kan de overledene de 'onzichtbare wereld' na de dood betreden.
Groeten met noot
Als je aankomt in Prailiu groet je eerst de inwoners beleefd door een sirih pinang, ofwel betelnoot, aan te bieden. Op deze noot kauwen de mensen in Indonesië om wat meer energie te krijgen en het hongergevoel weg te nemen.
De meeste dorpsbewoners zijn inmiddels wel gewend aan toeristen. Maar sommigen blijven je verbaasd aanstaren. Ze vinden het raar dat jij alleen maar komt kijken naar hun manier van leven.
Ikat weven
Overal in Soemba zijn mensen aan het weven. Dit gaat volgens de zogenaamde ikat methode. Oorspronkelijk konden heel weinig mensen ikat kleden maken en werd ikat kleding alleen gedragen tijdens belangrijke ceremonies.
Toen de Nederlanders eind negentiende eeuw Soemba innamen, begonnen zij met het verspreiden van de ikat kleden. Zo kwam er steeds meer vraag naar het textiel.
Typische paarden
Naast cultuur heeft Soemba ook prachtige natuur. In het zuiden ligt bijvoorbeeld de baai van Tarimbang. Hier vind je een ongerept wit zandstrand, omgeven door groene jungle. De golven zijn prima om te surfen.
Het landschap van Soemba opvallend droog en heuvelachtig. Een groot deel van het land wordt bedekt met gras. In deze weilanden lopen de vele paarden die op Soemba leven.
Deze paardjes worden ook ingezet tijdens het heftigste festival van het eiland: het Pasola War Festival. Twee teams gaan elkaar te lijf met (botte) houten speren, terwijl ze over het grasland galopperen.
Wat is er te doen in Soemba?
- Elk jaar vindt in februari of maart het Pasola War Festival plaats op Soemba. Twee teams strijden tegen elkaar op paarden en met houten speren. Oorspronkelijk bedoeld om de goden tevreden te houden.
- Vlakbij Soemba liggen de Savu eilanden. Deze paradijselijke eilanden bestaan uit witte zandstranden, een azuurblauwe zee, ongerept koraal en wuivende palmbomen.
- Bezoek ook West-Soemba. De stad Waikabubak is daar de belangrijkste stad. Hier vind je een een aantal kampungs en een verzameling magaliete graftombes: een soort Indonesische hunebedden.
- Bezoek een klein dorpje waar de inwoners nog wonen in hun traditionele huizen en waar ze de mooiste ikat kleden maken.
- In het zuiden van Soemba ligt de baai van Trimbang waar je heerlijk op het strand ligt en surft.