Iran is een echo van oude beschavingen. Een land getekend door gebergtes en woestijnen die de Perzische sjahs cultiveerden met paleizen en vorstelijke tuinen, mozaïeken moskeeën en schrijncomplexen. Duizenden jaren zijn veel dorpen en steden in Iran oud. Voor een reis naar de Oudheid dient Iran daarom als de perfecte tijdmachine.
Na de Iraanse Revolutie van 1979 maakte ayatollah Ruhollah Khomeini een einde aan de heerschappij van de sjahs in Iran. Strenge religieuze wetten werden ingevoerd en de verwestering van het land werd tegengegaan. Er zijn regels omtrent kleding en alcohol die je moet opvolgen tijdens je rondreis door Iran, maar laat dit je niet afschrikken. Iraniërs verwelkomen reizigers met open armen.
De mooiste bezienswaardigheden van Iran
‘Welcome in Iran!’ hoor je zodra je het vliegveld uitstapt in Teheran. Dit is niet de laatste keer dat je deze woorden toegeworpen krijgt. Je zal je nog verbazen over de enorme gastvrijheid van Iraniërs. Wel vijf mensen tegelijk bieden hun hulp aan wanneer je verdwaald om je heen kijkt in de krioelende gangen van de Grote Bazaar. Sommigen nodigen je zelfs uit voor een kop thee of een traditioneel etentje.
Al word je op deze manier onthaald door de bewoners, Teheran is een moderne, vervuilde stad die je waarschijnlijk snel ontvlucht. Jij bent op zoek naar de Perzische tapijten en mozaïeken, Islamitische pleinen en moskeeën. Daarmee word je pas echt beloond tijdens je bezoek aan Isfahan.
In haar binnenstad, die tot een van de mooiste ter wereld wordt gerekend, bewonder je het 560 meter lange Plein van de Emam. Architectonische hoogstandjes zoals de Koningsmoskee en het Ali Qapu-paleis torenen hoog boven dit plein uit.
Shiraz is Isfahans grootste concurrent. De stad is een meesterwerk van de Perzische architectuur en een bedevaartsoort voor liefhebbers van de Perzische literatuur en dichtkunst. Hier zoek je de tombes op van de middeleeuwse dichtmeesters Hafez en Saadi, struin je door sprookjesachtige rozentuinen en bezoek je de meest mythische moskee van Iran: de kleurrijke Nasir al Molkmoskee.
Reis naar de Oudheid
Iraniërs zijn trots op de rijke cultuur en geschiedenis van hun land. Nergens in Iran kom je deze trots zo onder ogen als in Persepolis, een 2.500 jaar oud paleizencomplex waar namen als Darius en Alexander de Grote in gegraveerd staan. Persepolis is een ruïne, maar het rijkdom waar de poorten, zuilen, paleizen en tombes van betuigen imponeert nog altijd.
Zulke tijdcapsules sieren heel Iran. De archeologische vindplaatsen Chogha Zanbil en Shush brengen je terug naar de Oud-Elamitische periode. Nabij Kermanshah bestudeer je de Sassanidische reliëfs van Taq-e Bustan en Bisotun. En in de Allamoetvallei, die de kalligrafiehoofdstad Qazvin omhelst, loop je door de oude forten en kastelen van de terroristische Assassijnen.
Iran en de Zijderoute
Zandduinen en zoutmeren karakteriseren het binnenland van Iran. De Dasht-e Lut is de heetste woestijn ter wereld en is bespikkeld met oasesteden waar de Zijderoute langsging. In Yazd, Aqda, Kashan en Kerman ontdek je de Perzische woestijnarchitectuur, de ingenieuze windvangers en qanats. Het zal je niet verbazen dat deze antieke steden ook op de reisroute van wereldreiziger Marco Polo lagen.
Iran beschikt over veel natuurparken waar je de berg- en woestijnlandschappen van dichtbij ervaart. Het Kavir National Park is misschien wel de meest bijzondere. Het park ligt bij het zoutmeer Daryache-ye Namak en de Grote Zoutwoestijn, en leent zich uit voor een perfecte dagtrip vanuit Qom. Qom is, naast Mashhad, de heiligste stad van Iran en een van de beste steden om de Islamitische cultuur te ontdekken!
Hebben we je geïnspireerd? Bekijk dan hier de beste aanbiedingen voor een rondreis door Iran!
Fotocredits: Julia Maudlin | alisamii