Persepolis

Persepolis

door Charlotte de Vries

Tijdens het Perzische nieuwjaar reisden koningen uit alle windstreken af naar Persepolis. Met giften, of eigenlijk belastingen, kwamen ze aan in de audiëntiehal van dit paleizencomplex. Het rijkdom dat ze aantroffen imponeerde hen. En dat was precies waar de Achaemenidische sjah Darius I naar streef toen hij het complex ongeveer 2.500 jaar geleden door de beste architecten van Perzië liet bouwen.

Nog altijd ontvangt Persepolis talloze gasten. Reizigers vanuit de hele wereld bezoeken haar ruïnes in zuidelijk Iran. Ze wanen zich in de Oudheid en beelden zich de audiëntiehal en paleizen in. Veel van de gebouwen staan namelijk niet meer overeind: een paar honderd jaar na de bouw van Persepolis verbrandde en plunderde Alexander de Grote het complex. Maar de majestueuze indruk die Persepolis achterlaat, heeft zelfs Alexander de Grote niemand kunnen ontnemen.

Bezienswaardigheden in Persepolis

Zodra je aankomt bij Persepolis stuit je op de Poort van Xerxes, oftewel ‘de Poort van alle Naties’. Bij deze toegangspoort werden de buitenlandse delegaties aangekondigd. Twee gevleugelde stieren torenen boven je uit wanneer je onder de poort door loopt: tekenen van de macht en het rijkdom van het Achaemenidische koningshuis.

Je loopt langs afgebrokkelde muren die versierd zijn met reliëfs van de koningen in hun prachtige kledij. Ze zijn afgebeeld met verschillende geschenken, zoals zwaarden en kamelen. Net als de koningen van weleer beklim je de trap naar het Apadanapaleis. In dit 1.000 vierkante meter grote bouwwerk bevond zich de audiëntiehal. Samen met de Hal van Honderd Zuilen was dit het belangrijkste van de twaalf bouwwerken in het complex.

De tombes van Naqsh-i Rustam

Vanaf het paleizencomplex kijk je uit over uitgestrekte zandvlaktes en kale bergen. In één van de bergen, zo’n twaalf kilometer ten noordwesten van Persepolis, werden de Achaemenidische sjahs Darius I, Darius II, Xerxes I en Artaxerxes I op een zoroastrische manier begraven. De volgelingen hakten tombes uit de rotswanden en borgen er de botten en schatten van de sjahs op.

Al zijn de tombes geplunderd, de tombes van Naqsh-i Rustam staan samen met Persepolis bekend als de mooiste archeologische vindplaats in Iran. Behalve de tombes bewonder je er zes grote reliëfs die belangrijke gebeurtenissen van de Sassanidische koningen afbeelden. Combineer je bezoek aan Persepolis daarom met een uitstap naar Naqsh-i Rustam!

Persepolis als dagtrip vanuit Shiraz

De oude handelsstad Shiraz is de beste uitvalsbasis voor Persepolis. Verschillende minibussen vertrekken vanaf het Ali Ibn Hamze Terminal richting het paleizencomplex. Als je er met een taxi heen rijdt, houd er dan rekening mee dat de terugrit door het kleine aantal taxi’s bij Persepolis prijziger zal zijn. Ben je op rondreis door Iran? Dan is Persepolis een perfecte stop tussen Shiraz en Yazd.

Ga jij liever op pad met een reisorganisatie? Bekijk hier het beste aanbod voor je vakantie naar Iran!

Fotocredits: DAVID HOLT | Julia Maudlin | Julia Maudlin 

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner