Je eet er de beste baklava van Iran. Je ziet er de mooiste Perzische tapijten. Je bezoekt er unieke musea en je raakt er geïntrigeerd door de meest mysterieuze verhalen uit de vallei die haar volledig omarmt. Welkom in Qazvin, de kalligrafiehoofdstad van Iran.
De naam Qazvin is afgeleid van de Chazaren, een nomadenvolk dat zich er 9.000 jaar geleden vestigde. Dankzij de Sassanidische sjah Shapur II groeide Qazvin in de vierde eeuw voor Christus uit tot een stad. Een stad die het toneel werd van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Iraanse geschiedenis: van veroveringen van de Arabieren en Mongolen tot bombardementen in de wereldoorlogen. Struin door de steegjes van Qazvin en de geschiedenis komt tot leven.
Bezienswaardigheden in Qazvin
Het historische centrum van Qazvin verken je vanaf het plein Azadi, beter bekend als Sabzeh Meydan. Al heeft de bazaar zich ontwikkeld tot een toeristisch souvenirfestijn, maak een wandeling door de hallen en geniet van de schitterende architectuur. Je bezichtigt er de Masjed Al-Nabi-moskee uit de tijd van de Kadjaren en de enorme karavanserai Sa’d-al Saltaneh.
Twee andere moskeeën die een bezoek waard zijn, zijn de Vrijdagmoskee van Qazvin en de Imamzadeh Hossein. De Vrijdagmoskee is omgeven door keramiekkraampjes waar je niet ontkomt aan een handgeschilderd schaaltje of kopje. In de Imamzadeh Hossein raak je verblind door de duizenden spiegeltjes die de muren en plafonds versieren.
Opvallende musea in Qazvin
Een aantal van de traditionele huizen in Qazvin staan nog overeind en huisvesten tegenwoordig hotels en musea. De binnentuin van de glitterende villa Aminiha Hosseiniyeh is een heerlijke plek om een middag te vertoeven. Het Behrouzi Traditional House is de perfecte plek om te overnachten. En het voormalige paleis Chehel Sotun is omgetoverd tot een kalligrafiemuseum.
Ook een belangrijk badhuis in Qazvin is omgebouwd tot een museum: het Antropologiemuseum. In de voormalige badruimtes vind je een collectie levensechte mannequins die allerlei culturele tradities uit de provincie uitbeelden. Over de verschillende kunstvormen uit de provincie leer je in het Qazvin Museum. Je ziet er onder meer 3.000 jaar oude bronssculpturen uit de Alamoetvallei.
De Alamoetvallei
De spectaculaire Alamoetvallei is waarschijnlijk dé reden waarom je Qazvin bezoekt tijdens je rondreis door Iran. De beruchte vallei ligt ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van de stad. Via een hobbelige weg bereik je de vlakte die omsingeld is door de besneeuwde pieken van de Elboers. Verspreid over de rotsen liggen de restanten van wel vijftig forten.
Ooit behoorden de kastelen tot de Assassijnen. De volgelingen van deze elfde eeuwse sekte kregen hasjiesj toegediend voor een blik op het Paradijs. Zo werden ze gemotiveerd om terroristische aanslagen te plegen. Het Engelse woord assassin is hier dan ook aan ontleend. Al zijn er alleen nog ruïnes over van de forten in de Alamoetvallei, de verhalen erachter maken deze dagtrip vanuit Qazvin een legendarische ervaring.
Wil jij graag op vakantie naar Iran? Bekijk hier de aanbiedingen van de beste reisorganisaties!
Fotocredits: Kamyar Adl | Kamyar Adl | Jean-Louis | Julia Maudlin