De Dode Zee is het laagste punt op aarde en daardoor een van de zoutste wateren ter wereld. Pijnlijk als je het in je ogen krijgt. Maar je kunt er wel lekker dobberend je krantje lezen.
De foto's zijn wereldberoemd: een man of vrouw, als in een tuinstoel in het water zittend, een krant boven zich uitstrekkend. Relaxen in de Dode Zee van Israël is een idyllisch plaatje.
In de praktijk is het vaak een stuk minder ontspannen. Je balans bewaren in water, hoe zout ook, is niet eenvoudig. Desondanks blijft dobberen in de Dode Zee gelukkig een bijzondere ervaring.
Laagste punt op aarde
De Dode Zee, eigenlijk een meer, is het laagste punt op aarde. Het ligt in het zuidoosten van Israël, op de grens met buurland Jordanië. De Dode Zee ligt op niet minder dan 422 meter onder het niveau van de oceanen. En dat is omgerekend ruim een Eiffeltoren onder Nederlands peil.
Het meer, 68 kilometer lang en 18 kilometer breed, is bovendien 378 meter diep. Het is dus met recht een gat in de aarde. De enige waterbron die het meer voedt, is de Jordaan rivier.
Zoute Zee
De Dode Zee heet ook wel Zoute Zee, omdat haar water voor 33,7 procent uit zout bestaat. Alleen het Assal meer in het Oost-Afrikaanse Djibouti en enkele meren in Antarctica zijn nog zouter. Het is deze bijzonder hoge zoutgraad die maakt dat je blijft drijven in de Dode Zee zonder iets te doen.
Ook de naam van de Dode Zee is gerelateerd aan de hoge zoutgraad. In het extreem zoute water kan nagenoeg geen organisme leven. Er zwemmen dus geen vissen. En zelfs voor bacteriën is het lastig toeven.
Dalende waterspiegel
Het regent weinig rond de Dode Zee. Het meer ligt middenin de rotsige Negev woestijn. In het noorden van het meer valt jaarlijks zo'n honderd millimeter neerslag. In het zuiden regent het niet meer dan vijftig millimeter. Dat is vijftien keer minder dan in Nederland.
Het waterniveau van de Dode Zee daalt de laatste decennia dan ook drastisch. Om opdroging van het meer te voorkomen is Jordanië, met instemming van Israël, begonnen met een grootschalig irrigatieproject.
Kuuroord
Het zoute water en vooral de hyperzoute bodemmodder van de Dode Zee heeft volgens velen een heilzame werking. Ook is de luchtdruk in het diepe dal veel hoger dan op zeeniveau. Bovendien is het zuurstofgehalte in de lucht rond de Dode Zee hoger. UV-straling van de zon is juist bijzonder laag.
Deze klimatologisch unieke omstandigheden hebben van de Dode Zee een populair kuuroord gemaakt. Als je rond het meer rijdt, doemen overal langs de oevers luxueuze hotels op, vaak met glinsterende zwembaden en jacuzzi's op de oeverhellingen.
Warm water
Je hoeft niet in één van deze dure kuuroorden te verblijven om een duik te nemen in de Dode Zee. Er zijn ook genoeg kleine, publieke strandjes. Duik echter niet letterlijk het water in. Het zout bijt dan afschuwelijk in je ogen. Ook met open wonden kun je maar beter op het droge blijven.
Wanneer je voorzichtig doet, geeft dobberen in het zoute water een magisch gevoel. Alsof je zweeft. Alsof het water je draagt. Bovendien is de Dode Zee het hele jaar door heerlijk lauw. In de winter is het zelfs warmer dan de gemiddelde 22 graden van de lucht.
Wat is er te doen bij de Dode Zee ?
- Slaap in een Bedoeïentent in de nabijgelegen kampementen rondom de Dode Zee.
- Geniet van de luxe, de heerlijkste massages en de fijnste beautybehandelingen in één van de kuuroorden langs de oever van de Dode Zee. Breng wel een overvolle portemonnee mee.
- Sta voor dag en dauw op en zie rond zes uur 's ochtends de zon opkomen in de rotsachtige Negev woestijn.
- Bekijk de overblijfselen van Herod's Noordelijke Paleis, met prachtige uitzichten aan de noord en oost zijde van het kasteel.
- Bezoek de overblijfselen van fort Masadat. Een groep Joodse strijders pleegde hier zo'n tweeduizend jaar zelfmoord om uit handen van het enorme Romeinse leger te blijven dat hun fort op deze berg belegerde.