De Golan hoogvlakte is het bergachtige gebied in het noorden van Israël, tegen de grenzen met Syrië en Libanon. Het is een spectaculaire omgeving met mysterieuze inwoners: de Druzen.
In de verte zie je Libanon. En als je een kwartslag draait, kijk je richting Syrië. Het uitzicht in het noorden van Israël is prachtig. De stilte is overweldigend. En dan te bedenken dat je in een zwaar bevochten gebied staat.
Vooral Syrië en Israël vechten al decennialang om de vruchtbare Golan hoogvlakte. Als je het gebergte ziet, begrijp je wel waarom. Watervallen en rotsige bergtoppen wisselen groene, vruchtbare valleien af. Sinds de Zesdaagse oorlog in 1967 behoort het grootste deel van het gebied toe aan Israël.
Jordaan vallei
In tijden van vrede is de Golan hoogvlakte is een populair gebied onder reizigers. Je maakt er bijzondere bergwandelingen. Dagenlang. De hoogteverschillen in de Golan zijn groot.
De hoogste top, de Hermonberg in het noorden, is 2.114 meter hoog. De Yamuk rivier, net boven zeeniveau in het zuiden van de Golan, is het laagste punt.
Vooral in het westen daalt de hoogvlakte steil af. Daar valt de aarde plotseling zo'n 1.700 meter naar beneden in de laaggelegen Jordaan vallei.
Vulkanisch veld
De Golan hoogvlakten maken deel uit van een groot vulkanisch veld, dat zich uit strekt tot aan de Syrische hoofdstad Damascus.
De meeste bergen in de Golan hoogvlakte zijn slapende vulkanen. Uitbarstingen komen nauwelijks nog voor. Je kunt er dus met een gerust hart wandelen.
Druzen
De Golan hoogvlakte wordt bevolkt door voornamelijk Joden en Arabieren. Maar er leeft ook nog een bijzondere derde bevolkingsgroep: de Druzen. Je bereikt hun dorpen per auto. Ze zijn niet moeilijk te vinden.
Bijzonder is vooral dat slechts tien procent van de Druzen in Israël de Israëlische nationaliteit bezit. De overige negentig procent heeft slechts een verblijfsvergunning. De Druzen leven op zichzelf. Het is een gesloten gemeenschap die ruim een half miljoen mensen in het Midden-Oosten telt.
Arabisch
Om kennis te maken met de Druzen ga je bijvoorbeeld eten in een Druzisch restaurant. Varkensvlees hoef je daar niet te verwachten. Net als moslims en Joden eten Druzen dat niet. Ook mogen zij niet roken en geen alcohol drinken.
De Druzen zijn in het verleden vaak vervolgd door de Joodse en islamitische meerderheden in het Midden-Oosten. Juist daarom zonderen zij zich het liefst af. Ze spreken weliswaar de Arabische taal, maar de Druzen in Israël zien zichzelf niet als Arabieren.
Reïncarnatie
Over het geloof van de Druzen is door hun geslotenheid weinig bekend. Het Druzische geloof is een afscheiding van de Sjiitsiche islam, de nationale godsdienst van Iran.
De Druzen geloven in reïncarnatie. De ziel is volgens hen onsterfelijk en springt na de lichamelijke dood als het ware over op een ander, nieuw geboren lichaam. Het Hikme is het heilige boek van de Druzen.
Geen missionarissen
Israël, maar ook Jordanië, Syrië en Libanon behoren tot het leefgebied van de Druzen. De Druzen accepteren geen bekeerlingen en doen dus ook niet aan zending.
Ze doen geen enkele moeite iemand anders van hun geloof te overtuigen. Zij houden hun geloof strikt voor zichzelf.
Wat is er te doen in de Golan hoogvlakte?
- Bezoek de mediterrane stad Haïfa, niet ver van de Golan hoogvlakte.
- Ga in de winter skiën in het wintersportgebied op de helling van de Hermon berg.
- Doe kennis op over het verre verleden in het Golan Archaeological Museum.
- Breng een bezoekje aan het natuurreservaat en rivier de Banias bron aan de voet van Mount Hermon.
- Ontspan in de warmwaterbronnen van Hamat Gader.