Het heilige eiland Miyajima ligt niet ver van de stad Hiroshima. De poort, of torii, die naar het prachtige eiland met daarom Mount Misen leidt, is misschien nog wel beroemder.
De wereldberoemde vermiljoenrode poort lijkt te drijven in het stille water voor het eiland Miyajima. Het is een van de mooiste en meest gefotografeerde uitzichten van Japan. Miyajima, dat officieel Itsukushima heet, is onderdeel van de stad Hatsukaichi op het Japanse hoofdeiland Honshu. Het eilandje hoort bij de zuidelijke prefectuur Hiroshima.
Unesco Werelderfgoedlijst
De Japanners kennen een eeuwenoude religie, shintoïsme. Een torii is een toegangspoort tot een shinto heiligdom. De poorten zijn gebouwd om de schoonheid van het de heiligdommen te eren.
In het stille water, omringd door groene bergen, doet de rode poort voor Miyajima qua schoonheid niet onder voor het eiland zelf. De torii staat daarom net als het heiligdom op de Unesco Werelderfgoedlijst.
De torii is een uitgebreid stelsel van houten steigers en overdekte ruimtes. Tijdens hoog water lijken zowel de poort als het houten bouwwerk te zweven.
Boeddhisme
Zolang Japan zich kan heugen is Miyajima een heilig eiland. Het boeddhisme in het land zou er zijn oorsprong hebben.
Lange tijd mochten gewone mensen niet op het eiland komen uit angst dat ze het groene eiland zouden ontheiligen. Boeddhisten vaarden met een bootje naar de torii en mochten vanaf daar het eiland eren.
Ondertussen mag je de mooie natuur op Miyajima wel weer betreden. Vanuit de stad Hiroshima vaar je er binnen een halfuur naartoe.
Verboden te sterven
Op het eiland dien je je wel aan enkele (bizarre) regels te houden. Je mag er uiteraard geen bomen kappen. Dat hoeft niet te verbazen. Maar je mag er bijvoorbeeld ook niet bevallen of overlijden!
Lange tijd werden daarom zwangere vrouwen en oude mensen van het eiland geweerd, de beste manier om een sterfgeval of geboorte te voorkomen. De puurheid van het eiland werd zo gewaarborgd.
Dankzij de heilige status van Miyajima bleef de diverse flora en fauna op het eiland eeuwenlang onaangetast. Tegenwoordig horen het eiland en haar wateren bij het Setonaikai National Park.
Herten en apen
Miyajima is de naam van het enige dorp op het eiland en telt iets meer dan 2.000 mensen. Prominentere inwoners zijn de herten die overal rond lopen.
Wees niet verbaasd als een hongerig hert ineens haar snuit in je broekzak duwt. Apen zijn weliswaar in minder grote getallen aanwezig, maar net zo geliefd bij bezoekers, en net zo brutaal.
Mount Misen
Grote pracht van het eiland is de vijfhonderd meter hoge berg Mount Misen. Op de top van de met oerwoud bedekte berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de Japanse Binnenzee.
Je komt er met een kabelbaan of via één van de drie wandelroutes. Op de minst steile route, de Daisho-in, zie je de meeste vergezichten onderweg.
De route dankt zijn naam aan het beginpunt: het Daisho-in tempelcomplex. Langs de trap ernaartoe vind je metalen rollen met boeddhistische geschriften erop. Strijk er zachtjes langs met je hand om jezelf te zegenen.
Momijidani Park
Ook in het Momijidani Park zitten veel tempeltjes verstopt. In de herfst hebben de bomen de prachtigste kleuren. In het park concentreren zich ook de hotels.
Overnachten op het eiland is een stuk duurder dan op het vasteland. Je krijgt er de rust en sereenheid van het eiland voor terug nadat de toergidsen met hun toeristen huiswaarts keren.
Wat is er te doen op Miyajima?
- De torii is dagelijks te zien bij eb en bij vloed. Voor geluk gooi je muntjes tussen de stenen en knokkels bij de torii. Bij eb zie je het hele terrein vol liggen.
- De lokale specialiteit in Miyajima is oesters. In de tweede week van februari is het oesterfestival.
- Miyajima is een leuk uitstapje vanuit Hiroshima. Met de trein en daarna de boot is het eiland te bereiken.
- Het meest toeristische gedeelte van het eiland is het stadje Miyajima. Hier zijn veel souvenirwinkels. De rest van het eiland is een stuk rustiger.
- De houten lepel om mee te koken is hier bedacht. Ook is het eiland bekend om de esdoorn. De meest populaire souvenirs hebben iets met deze thema's te maken.