Amman
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Amman

door Yasmin Visser

Amman is oorspronkelijk net als Rome en het Oegandese Kampala gebouwd op zeven jebels, oftewel heuvels. Inmiddels spreidt de hoofdstad van Jordanië zich uit over twintig van deze jebels.

Geen enkele straat in Amman is vlak. Van heuvel naar heuvel hoppen met een goedkope taxi is de beste manier om Amman te bezichtigen en spierpijn te vermijden.

ZELF NAAR Amman?

Bekijk alle 36 reizen naar Amman

Contrast

Amman ligt in het noordwesten van Jordanië en er wonen meer dan twee miljoen mensen. De grote Arabische stad is een contrast tussen jong en oud.

Moderne gebouwen vormen het stadsbeeld in het westen van Amman, terwijl oude wijken als Al-balad worden gekenmerkt door smalle straatjes en kleine huisjes.

Al in 3500 voor Christus was Amman bewoond. De stad heeft sinds die tijd vele namen en heersers gekend. Onbekende Semitische Ammonieten en Assyriërs, maar ook het nomadenvolk van de Nabateeërs, en de bekendere Grieken en Romeinen hebben geregeerd over het gebied waar nu Amman ligt.

Handjevol

Rond 1800 was Amman na deze drukbezette tijden zo goed als verlaten en woonden er slechts een handjevol mensen.

Pas in 1878 werd Amman weer een grote stad, toen een grote groep uit de Kaukasus zich vestigde in de stad. Begin twintigste eeuw bloeide Amman op wegens de nieuwe spoorlijn tussen Damascus en Medina die langs de stad trok. In 1950 werd Amman officieel de hoofdstad van Jordanië.

Cirkels

Om niet te verdwalen in de heuvels van Amman, is het verstandig te werken met de vele rotondes die de stad rijk is. Deze ronde verkeerspleinen zijn de oriëntatiepunten voor je bezoek aan de stad.

Vlakbij Cirkel 1 ligt de wijk Al-balad, het historische hart van Amman. Hier vind je verschillende souks, ofwel marktjes, zoals de Gold Souq. Ze verkopen hier werkelijk alles: van gekleurde T-shirts tot blinkende juwelen en van pittige kruiden tot vreemde groentes.

Gedroogde alligator

De geur van geroosterde kip en kaneel dringen je neus binnen. 'Tomaten, koop hier tomaten. Voor maar één Dinar!' roept een verkoper naar de langstrekkende stroom bezoekers.

Met gevaar voor eigen leven steek je één van de drukke straten van Amman over en kom je op de Medicijnmarkt. Gedroogde alligators en verschillende kruiden zijn hier te koop als geneesmiddel tegen vreemde kwalen.

Uit heuvel gehakt

Vanaf de souks in het centrum zie je op één van de twintig heuvels, Jebel al-Quala, de Citadel al liggen. In dit fort was ooit het oude Bijbelse Rabbath-Ammon gevestigd. Zo heette Amman in de tijd van de Ammonieten.

Op de weg ernaartoe, stop je eerst bij het Romeinse Theater. Dit theater is uit de heuvel gehakt en heeft plaats voor zesduizend bezoekers. Het theater is gebouwd in de tweede eeuw na Christus, toen Amman nog Philadelphia heette en de Romeinen hier de scepter zwaaiden. Tegenwoordig wordt het gerestaureerde theater weer gebruikt voor verschillende voorstellingen.

Betoverend

Met een trap omhoog begin je aan de klim naar de Citadel. Hier zie je veel ruïnes uit het Romeinse tijdperk en het tijdperk van de Islamitische Omajjaden. Deze dynastie regeerde over het Arabische Rijk van 660 tot 750 na Christus.

Het koepelvormige paleis van de Omajjaden uit 720 is één van de opvallendste gebouwen van de Citadel. Iets verderop staan de overblijfselen van de Romeinse Tempel van Hercules. Alleen enkele zuilen staan nog overeind.

Amman ligt beneden je. De op elkaar gestapelde huisjes vormen een zee van steen. Terwijl je uitrust op een omgevallen zuil, tolt je hoofd van de rijke geschiedenis van deze stad.

Wat is er te doen in Amman?

  • Boven op jebel al-Quala ligt de Citadel. Hier ga je terug in de tijd en zie je onder andere het Omajjaden Paleis, het Romeins theater en Tempel van Hercules.
  • Bezoek de Koning Abdullah moskee. Deze grote blauwe moskee werd gebouwd in 1989 door King Hussein. Het is één van de weinige moskeeën in Amman die je mag bezoeken als niet-moslim.
  • Ga naar één van de hammams in de stad. Hier geniet je van Turkse stoombaden, jacuzzi's en heerlijke massage waar je lijf van top tot teen geschrubd wordt.
  • Als je wilt uitgaan in Amman, moet je naar de wijk Shmeisani. Restaurantjes, cafés, clubs en bioscopen zijn hier geclusterd. Hier hoef je je als vrouw ook geen zorgen te maken over wat je aantrekt.
  • In de zomer, van midden juli tot midden augustus, vindt het Souk Ukaz feest plaats. Dit festival wordt elk jaar In Amman of Jerash gehouden. Je hoort er muziek van lokale en internationale artiesten.

Reizen Amman

Meer Amman

Reviews Amman

Sla Amman zeker niet over! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Nicole Splinter op 28 november 2017

Als je naar Jordanië gaat sla de hoofdstad Amman dan zeker niet over! Bezoek de eeuwenoude citadel, struin over de markt of neem in kijkje in de Blauwe moskee. Er is genoeg moois te zien. En wat een bijzonder vriendelijke mensen.

Pluspunten Amman

  • aardige locals

Minpunten Amman

  • hitte
Ultieme tip: Start bij de citadel met prachtig uitzicht over de stad.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner