Slaap onder de sterren en eet kip uit de grond. Leef als de bedoeïnenen van Jordanië en trek dagen door de woestijn van Wadi Rum.
Je schommelt langzaam van links naar rechts. Rijden op een dromedaris is toch heel anders dan rijden op een paard. De trage stappen van dit woestijndier leiden je door het droge gebied van Wadi Rum.
Wadi Rum ligt in het zuiden van Jordanië, vlakbij Aqaba. Het gebied strekt zich uit over een lengte van 130 kilometer en is sinds 1998 beschermd gebied. Het plaatsje Rum is het enige dorpje dat je aantreft in deze zandmassa.
De Britse militair Thomas Edward Lawrence zette Wadi Rum voor Europa op de kaart. Begin twintigste eeuw veroverde hij met de Arabieren vanuit deze woestijn de stad Aqaba. Lawrence schreef over Wadi Rum in zijn boek 'Seven Pillars of Wisdom'. Ook werd zijn leven in het Midden-Oosten verfilmd in 'Lawrence of Arabia'.
Rotstekeningen
Lange tijd woonden er verschillende stammen in de wadi, oftewel droge rivierbedding. De Nabateeërs, de nomaden, die ook de stad Petra hebben gebouwd, woonden tijdens de vierde eeuw in Wadi Rum en hebben verschillende rotstekeningen achtergelaten.
Tegenwoordig wordt Wadi Rum bewoond door de bedoeïenen. Deze Arabische nomaden leven in tentenkampen in de woestijn. Naar schatting wonen er vijfduizend nomaden in het gebied van Wadi Rum.
Natuurlijke brug
Het beste vervoermiddel in een woestijn als Wadi Rum, is de dromedaris. Deze 'schepen van de woestijn' zijn eigenwijze dieren en kunnen uitstekend tegen de hitte. Met hun sterke poten zakken ze niet weg in het mulle zand.
De eerste stop van de tweedaagse dromedaristocht is bij de hoge brugformatie van Jebel Burdah. Op twintig kilometer van het dorpje Rum staat deze natuurlijk gevormde brug, driehonderd meter boven de grond.
Knielende dromedaris
De dromedaris knielt op de grond. Je grijpt je vast aan het zadel om niet te vallen. Als het dier eenmaal stil ligt, stap je eraf. Met een gids begin je aan de tocht naar de top van Jebel Burdah.
Na een vermoeiende wandeling kom je boven en zie je hoe weids Wadi Rum eigenlijk is. Overal waar je kijkt ligt zand. Op sommige plekken steken vreemde zandstenen rotsformaties uit de roodbruine korrels omhoog. De droge wind doet dienst als gratis airconditioning in de verzengende hitte.
Rennen van de duinen
De tocht gaat verder langs Jebel Khazali, een grote rode rots die door midden is gespleten. In de kloof zijn verschillende rotstekeningen gevonden van de Nabateeërs. De afbeeldingen stellen mensen, paarden en voetafdrukken voor.
Vanaf Khazali is het nog een klein stukje naar de voet van Jebel Umm Ulaydiyya, waar je de hoge rode duintoppen beklimt. De tocht naar boven is vermoeiend. Het zweet druipt van je voorhoofd. Maar dan komt de beloning: zo hard als je kan ren je naar beneden door het stoffige rode zand.
Slapen onder de sterren
Uitgeput kom je aan bij de tenten van de bedoeïenen. Dit kamp is speciaal voor reizigers die willen overnachten in de woestijn. In de verre uithoeken van Wadi Rum zijn nog authentieke tentenkampen te vinden.
Hierin wonen de bedoeïenen en zetten zij hun traditionele nomadische bestaan voort. De tenten zijn gemaakt van geitenharen. De bedoeïenen zijn zeer vriendelijk en bieden je thee en koffie aan.
Kip uit de grond
Het eten is klaargemaakt naar een traditioneel woestijnrecept. Het vlees wordt overdag onder de grond gestopt met een paar kooltjes erbij. De hitte van het zand gaart langzaam het vlees. Kip heeft je nog nooit zo goed gesmaakt.
Terwijl de avond valt maken de bedoeïenen muziek en dans je samen met hen onder de steeds helder wordende sterren. Als het te koud wordt, stap je tevreden in je slaapzak en met de sterren nog op je netvlies val je in slaap.
Wat is er te doen in De schepen van de woestijn door Wadi Rum ?
- Heb je geen zin in een dromedaris? Dan kies je voor een tocht met een luchtballon. Deze vliegen niet over Wadi Rum zelf, want dat is gevaarlijk vanwege de luchtstromingen. Maar vanaf Shakriya zie je het woestijngebied goed.
- Maak naast een dromedaristocht een tocht met een four-wheel drive. Met zo'n auto kom je op plekken die veel verder weg liggen van het dorpje Rum, zoals Jebel Umm Adaami. Dit is de hoogste berg van Jordanië met een hoogte van 1.832 meter.
- Verschillende rotsformaties zijn geschikt om te beklimmen. De ene is moeilijke dan de andere. Voor sommige heb je touwen nodig, anderen beklim je gewoon.
- In de hete zomermaanden wordt sinds 2003 in Wadi Rum het Distant Heat festival georganiseerd. Op dit feest komen bekende en onbekende dj's draaien en dans je de hele nacht door op fijne electrobeats in een spectaculaire omgeving van de woestijn.
- De dromedaristocht is ook te maken tot aan Aqaba. Deze tocht duurt minstens drie dagen. Het laatste stuk is wel per taxi, maar een mooie vervoersmiddel is bijna niet te bedenken.