De brede Kinabatangan rivier, of Sungai Kinabatangan, stroomt door het hart van Sabah. Van de bergen in het zuidwesten naar de Sulu Zee in het noordoosten van de provincie. De Kinabatangan rivier leent zich prima voor het spotten van wild en vogels. Vooral de neusaap is populair. Helaas heeft veel regenwoud plaats moeten maken voor plantages.
Boottocht
In een bootje vaar je over de 560 kilometerlange Kinabatangan rivier in de Sabah provincie van Maleisië. De stuurman zet de motor uit. Hij wijst naar iets wits tussen de groene bladeren. De boot drijft dichterbij en het opmerkelijke silhouet van de neusaap wordt steeds duidelijker. Ben je een dierenliefhebber? Dan mag een tocht over de Sungai Kinabatangan niet aan je reis ontbreken.
Palmolieplantages
Op de oevers in het regenwoud zie je houten huizen op palen, mangrovebossen en talloze palmolieplantages. Helaas is een groot deel van het woud verdwenen door de palmoliehandel.
De plantages hebben de noordelijker gelegen regionen van de rivier permanent verwoest. Ironisch genoeg heeft dit er wel toe geleid dat het nu veel makkelijker is om wilde dieren te spotten.
Wereld Natuur Fonds
In 1999 werd een groot deel van Lower Kinabatangan, het zuidelijker gelegen deel van de rivier, uitgeroepen tot beschermd gebied. Vanaf 2001 kreeg het gebied de status vogelreservaat.
Het is het Wereld Natuur Fonds echter nog niet gelukt om het ook tot beschermd gebied voor alle wildleven uit te roepen.
Nog altijd bedreigen olieplantages het gebied. Kap en de verbranding van het oerwoud vindt illegaal plaats. De economie van Sabah drijft voor een belangrijk deel op de productie van palmolie.
Orang-oetan
Orang-oetans, gibbons en verschillende soorten makaken worden regelmatig langs de oevers gespot, evenals reuzeneekhoorns, marmerkatten en herten.
Met heel veel geluk vang je zelfs een glimp op van de dwergolifant of de Sumatraanse neushoorn. In het modderige water zwemmen krokodillen.
Neusapen
De mangroves worden tegen zonsondergang bezocht door neusapen. Grote kans dat je de opvallende dieren er dan tegen zult komen.
De mannetjesapen hebben dikke buiken en een bijzonder grote neus. Tussen hun tenen hebben zij vliezen, waarmee ze goed kunnen zwemmen. Van mangrove eiland naar mangrove eiland.
Vogels
Ook voor vogels moet je op de Sungai Kinabatangan zijn. Arenden, reigers, hornbillvogels, ijsvogels en zeldzame storm's ooievaren. Vogelaars kunnen ze één voor één afstrepen.
Zorg dat je op pad gaat met een gids die veel kennis en ervaring heeft. Hij kan je reis maken of breken.
Inheemse rivierbevolking
De meeste trips kun je vanuit het dorpje Sukau organiseren. Je kunt het plaatsje over de weg bereiken. Verderop langs de rivier liggen de dorpen Bilit en Batu Putih. Daar kun je overnachten bij de Orang Sungai, de inheemse rivierbevolking.
Vanaf de dorpen kun je op eigen gelegenheid kajakken wandelingen maken langs de waterkant. Vaak worden er ook nachtwandelingen georganiseerd.
Gunstig weer
Hoewel je de dieren het hele jaar door kan zien, is het wel handig om een beetje op de weersvoorspellingen te letten.
In het droge seizoen kunnen rivierbanken droog liggen. In het regenseizoen kan de rivier juist buiten zijn oevers treden. Kampen kunnen overstromen en het is niet al te fijn om de hele dag verregend in een bootje te zitten. Al is het wel de beste tijd om vogels te spotten.
Wat is er te doen op de Kinabatangan rivier?
- Maak een boottocht over de Kinabatangan en geniet van de orang-oetans, neusapen, olifanten, krokodillen en neushoornvogels. Prachtig!
- Huur laarzen en doe mee aan een nachtwandeling. In het pikdonker spot je kleine nachtapen, slapende vogels, schorpioenen, vleermuizen en heel veel insecten.
- Slaap in kleine houten hutjes en luister naar de spannende nachtelijke junglegeluiden.
- Huur een kajak en verken zelf een stukje van de rivier. Pas wel op voor krokodillen…
- Overnacht bij een local en ontdek hoe het echte jungleleven is. Een bijzondere en persoonlijke ervaring!