Myanmar of toch Birma? Tot eind jaren tachtig staat het Aziatische land beter bekend als 'Birma'. Tegenwoordig is Myanmar de officiële naam van de natie. Maar media- en ontwikkelingsorganisaties zijn nogal verdeeld over deze namen.
Zo houden de Verenigde Staten vast aan de oude benaming Birma, Engelse spelling Burma. In Nederland zijn de meningen ook verdeeld. Een aantal kranten gebruikt nog steeds Burma. Andere media noemen het Aziatische land wel Myanmar. Dit roept de nodige vragen op. Hoe zit het nu precies met het Aziatische land?
Birma: Britse corrupte kolonie
In de negentiende eeuw krijgen de Britten de macht over Birma. Onder leiding van het Britse koningshuis komt een groot deel van de Birmese handelseconomie in handen van Chinese en Indiase inwoners. In zijn roman 'Birmese Days' schrijft George Orwell over de corruptie die onder Britse heerschappij plaatsvindt.
In 1948 wordt Birma onafhankelijk. Vrijheidstrijder Aung San wordt gezien als de vader van de Birmese onafhankelijkheid. Hij is tevens de vader van Aung San Suu Kyi, de beroemde oppositieleidster die jarenlang in ballingschap leefde.
Vrijheidsstrijder en vader van
De vader van Aung San wint destijds de eerste verkiezingen van een onafhankelijk Birma, maar wordt na de uitslag vermoord, vermoedelijk door een tegenstander. Hierna breken rellen uit, niemand vertrouwd elkaar nog.
In 1960 komt het leger aan de macht. Birma is rijk aan natuurlijke grondstoffen, zoals aardgas, teakhout en edelstenen. Maar door maatregelen van het leger belandt de economie in een vrije val. Uiteindelijk grijpt de Wereldbank halverwege de jaren zeventig in.
Oppositieleider Aung San
In 1987 wordt de dochter van de vrijheidsstrijder, Aung San Suu Kyi, politiek actief. Haar partij wint met een grote meerderheid de verkiezingen in 1990. Maar het militaire regime is het hier niet mee eens en veel politiek actievelingen worden opgesloten, verbannen en zelfs vermoord.
Aung San Suu Kyi wordt na die bloederige verkiezingen onder huisarrest geplaatst. Halverwege november 2010 komt zij sinds lange tijd weer op vrije voeten, maar het is onduidelijk voor hoe lang dit zal zijn.
Naamsverandering Myanmar
De militaire junta verandert de vlag en voert in 1989 een nieuwe naam voor het land in, Myanmar. Dit staat voor snel (myan) en sterk (mar). Deze naam was eerder al de literaire benaming voor Birma. Bovendien zou deze naam etnisch neutraal zijn. Birma doet namelijk recht aan Birmezen, maar zij zijn slechts een van de vele bevolkingsgroepen in het land.
Naast de Birmezen wonen er namelijk andere etnische groepen in Myanmar. Dit zijn de Shan, Rakhine, Mon en Karen. Ook zijn er veel Chinezen naar Myanmar gemigreerd. Zij zijn goed geïntegreerd in de Birmese cultuur.
Verdeeldheid over de naam
Veel organisaties zijn het niet eens met het beleid van de junta en weigeren de naamswijziging te erkennen. De Verenigde Staten houden bijvoorbeeld vast aan de naam Birma en de voormalige hoofdstad Yangoon. De Verenigde Naties hanteren daarentegen weer wel de naam Myanmar.
Maar ook binnen de grenzen van het Aziatische land is er verdeeldheid over de naam. De National League for Democracy (NLD), de oppositiepartij van Aung San Suu Kyi, weigert de naam Myanmar te gebruiken. Zij vinden dat de junta geen recht heeft de naam van een land te veranderen, als zij niet door het volk zijn verkozen.