Rondreis Myanmar in vier weken

Rondreis Myanmar in vier weken

door Charlotte de Vries

Nog maar enkele jaren geleden opende Myanmar zijn grenzen voor toeristen. Genoeg inwoners hebben daardoor nog nooit iemand uit het Westen ontmoet en onthalen je maar al te vriendelijk. Birmezen staan je met een glimlach te woord, en niet met een nepglimlach die voor toeristen is opgezet, maar een échte glimlach. Geloof ons, een rondreis door Myanmar is de meest authentieke reis die je in Zuidoost-Azië maakt.

Je hebt voor je rondreis door Myanmar vier weken de tijd? Dat horen we graag. Dan heb je namelijk genoeg tijd om van de gebaande paden af te gaan en het oorspronkelijke Myanmar te leren kennen. Behalve highlights zoals Bagan staan verborgen juweeltjes als Hpa-An op de reisroute die we hieronder voor je hebben uitgestippeld. Je start in Yangon en maakt een cirkel van zo’n 2.400 kilometer. Deze rondreis door Myanmar in vier weken wordt en onvergetelijke reis!

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 21 reizen naar Myanmar

Let op: op deze kaart staan twee routes. De zwarte lijn is de route die we in eerste instantie aanbevelen. Op deze route staan echter een aantal plaatsen (aangegeven in rood) die in risicovolle gebieden liggen. Voordat je deze route inplant, is het daarom verstandig om het actuele reisadvies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op te vragen. In geval van slecht nieuws, raden we je de alternatieve reisroute (aangegeven in groen) aan.

Bezienswaardigheden Myanmar in vier weken

Dag 1-6 Vanaf een heuvel kijkt de honderd meter hoge Schwedagonpagode uit over Yangon. Monniken en toeristen slenteren er in rondjes omheen. Onder de tonnen bladgoud en duizenden edelstenen liggen acht haren van Boeddha verstopt. De Schwedagonpagode is een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten, een perfecte start van je spirituele rondreis door Myanmar.

Op weg naar je volgende bestemming, Hpa-An, maak je twee stops. De eerste is Bago, ooit de hoofdstad van zuidelijk Myanmar en tegenwoordig overladen met tempels en Boeddhabeelden. De tweede is bij de Gouden Rots van Kyaiktiyo, waar je een gouden stoepa bovenop een gouden rots bewondert. Tenslotte kom je aan in Hpa-An en trek je de bergachtige omgeving in van dit stadje. Beklim Mount Zwegabin voor het mooiste uitzicht op de groene vallei.

Dag 7-10 Een twee uur lange, schitterende boottocht over de rivier Salween brengt je van Hpa-An naar Mawlamyine. Dit stadje brengt je even terug naar de Brits-koloniale tijd. Het melancholische centrum is gevuld met afbrokkelende koloniale huizen, kerken en moskeeën: een setting die schrijver George Orwell gebruikte voor zijn verhaal “Shooting an Elephant”.

Maak vanuit Mawlamyine een dagtrip naar de Erebegraafplaats Thanbyuzayat, waar verschillende slachtoffers van de Dodenspoorlijn liggen. En geef een bezoek aan de enorme liggende Boeddha van de tempel Win Sein Taw Ya. Dan wordt het tijd voor een lange tocht naar Kalaw. Heb je een paar dagen extra de tijd? Reis dan vóór Kalaw af naar Keng Tung, waar je de traditionele stammen Khun, Lahu en Akha ontmoet.

Dag 11-15 In Kalaw haal je je beste wandelschoenen uit je koffer! Je gaat op een driedaagse hike naar het Inle Lake. Onderweg kom je langs authentieke boerderijen en slaap je in homestays.

Na drie dagen kom je eindelijk aan bij het 22 kilometer lange meer, waar locals op werken en wonen. Je bezoekt er een dorpje dat op hoge palen is gebouwd, bewondert hoe de mannen hun bootje met één been vooruit roeien en bezichtigt de Shwe Indein-pagodes van Indein.

Dag 16-20 Op naar Mandalay. Het centrum is stoffig en armoedig, maar rondom de stad vind je een aantal antieke juweeltjes. Ava, Amarapura, Sagaing en Mingun zijn voormalige koninklijke steden waar je eeuwenoude pagodes, kloosters en bruggen bezichtigt.

Een nog authentiekere wandelbestemming dan Kalaw is het dorp Hsipaw, iets ten noordoosten van Mandalay. Op de markt van Hsipaw kom je al een verzameling van verschillende bergstammen in traditionele klederdracht tegen. Tijdens een georganiseerde hike door het gebied trek je naar de dorpen. Moe van het lopen? Dat komt goed uit, want je volgende bestemming, Pyin Oo Lwin, bereik je met de trein. En deze treinreis is een van de mooiste ter wereld.

Let op: Hsipaw en Pyin Oo Lwin liggen in risicovolle gebieden. Check het reisadvies voordat je deze kant op reist. Is het reisadvies negatief? Zet dan Monywa op je reisroute in plaats van Hsipaw en Pyin Oo Lwin. Vanuit Monywa reis je per boot naar een paar noordelijke dorpjes waar net zo weinig toeristen rondlopen.

Dag 21-28 De bekendste bezienswaardigheid van Myanmar bewaar je tot de laatste week van je rondreis. In de tempelvallei Bagan wisselen stokoude bomen af met de gouden en witte pieken van wel vierduizend stoepa’s. Bekijk het spektakel tijdens zonsopkomst, wanneer de vallei baadt in een feloranje gloed en het gezang van honderden vogels.

Na Bagan is Mrauk U de belangrijkste archeologische vindplaats in Myanmar. In Mrauk U kom je echter bijna geen toeristen tegen. De tempels, die veel robuuster zijn dan de tempels van Bagan, heb je vrijwel geheel voor jezelf. Ook de verschillende dorpen van de Chin die je tijdens een boottocht vanaf Mrauk U ontdekt, liggen ver van de gebaande paden.

Let op: Ook Mrauk U ligt in een risicovol gedeelte van Myanmar. Lees daarom eerst het laatste reisadvies voordat je de tempelstad op je reisroute zet. Zijn de berichten niet goed? Sluit dan je reis af op Ngapali Beach. Ngapali staat onder reizigers bekend als een badplaats, maar is in feite een relaxt vissersdorp. Hier kom je écht tot rust.

Beste reistijd Myanmar

Myanmar kent een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door warm, maar in sommige maanden rijzen temperaturen de pan uit. Vooral in de droge maanden maart en april is het in Yangon wel veertig graden en in Bagan nóg warmer. In de maanden daarop vindt het regenseizoen plaats in Myanmar. De beste reistijd voor Myanmar vinden wij daarom de maanden november tot en met februari. Bedenk wel dat dit ook het hoogseizoen is in Myanmar.

Je hebt ongeveer vier weken nodig voor de route die we hierboven hebben uitgestippeld. Voordat je deze rondreis door Myanmaar echter gaat regelen, is het verstandig om het laatste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken door te nemen. De politieke situatie in Myanmar is instabiel.

Routebeschrijving

De wegen in Myanmar zijn erg slecht en bepaalde gebieden op deze route zijn risicovol, dus we raden je aan om niet op eigen houtje door het land te reizen. Maak in plaats daarvan gebruik van gidsen en het openbaar vervoer. Tussen de bestemmingen rijden bussen die speciaal voor toeristen bedoeld zijn. Buskaartjes regel je (het liefst bij aankomst) bij de receptie van je hostel of hotel. Regel je ze liever nog eerder? Gebruik dan de website van 12GO Asia. Ook voor kaartjes voor boottrips kan je bij de receptie van je verblijfplaats terecht: de vriendelijke Birmezen schieten je altijd te hulp.

Kan jij niet wachten om deze rondreis door Myanmar in twee weken te maken? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Arian Zwegers | Alex Schwab | Basil Strahm | Radek Kucharski | Maxim MalkovStefan Munder

Reizen Myanmar

Foto's & video's Rondreis Myanmar in vier weken

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner