Wanneer je plannen maakt om Myanmar te bezoeken, staat de tempelstad Bagan waarschijnlijk bovenaan je bucketlist. Maar een stad met zo'n 4000 tempels en stoepa's bezoeken vergt wel wat voorbereiding.
We beginnen met een tip vooraf: zorg dat je bedekkende kleding zoals een sarong bij je hebt om blote knieën en schouders mee te bedekken wanneer je een tempel betreedt. Bovendien is het aan te raden om vanwege de hoge temperaturen in Bagan niet midden op te dag te vertrekken.
Over welke tempels je wel en niet moet bezoeken zijn de meningen verdeeld. Elk boeddhistisch bouwwerk heeft haar eigen karakteristieken en bovendien heeft iedereen een andere smaak. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt kun je zoveel tempels bewonderen als je wilt. Onze tip? Ga zelf op ontdekkingstocht. We hebben vijf manieren voor je op een rijtje gezet om Bagan te ontdekken.
5. Een wandeling door Bagan
Al slenterend door Bagan ontdek je op eigen houtje de vele tempels en stoepa's. Voor een rustige wandeling langs de tempels ga je vroeg uit de veren en begin je bijvoorbeeld bij de Thitsawadi tempel. Hier beklim je de top, waar je een panorama uitzicht over de stad wacht. Zorg dat je tussen acht en tien uur s'ochtends boven bent voor het mooiste uitzicht. Hierna vervolgt je je weg langs maïsvelden, katoenplantages, kloosters of andere tempels.
Als je een wat kleiner budget hebt, is zelf een wandeling door Bagan maken een goede optie. Naast de 25 dollar toegang die je voor het gebied betaalt is een wandeling maken gratis. Bovendien is het de beste manier om buiten de gebaande paden te gaan en de minder bekende pareltjes te spotten.
4. Vogelvrij op de fiets
Op de fiets ben je vogelvrij, omdat je kunt stoppen waar je wil. Bovendien zie je meer in minder tijd dan wanneer je te voet bent. En aangezien wij Nederlanders vertrouwd zijn met de fiets, is dit de ideale manier om het wonderbaarlijke landschap van Bagan te ontdekken.
Deze optie is erg populair in Bagan, waardoor je gemakkelijk een rijwielverhuurder vindt waar je voor een paar euro per dag een fiets huurt. Maak wel een proefrit voordat je aan je tour door de vallei begint, je wil er niet halverwege de dag achter komen dat je band te zacht is of je remmen niet werken.
Vind je fietsen niet snel genoeg gaan of zie je de hele dag trappen niet zitten? Voor een paar euro meer huur je een e-bike.
3. Ouderwets met paard en wagen
Zonder enige inspanning hobbel je ouderwets met paard en wagen langs de mooiste plekken en tempels van Bagan. En de bestuurder fungeert vaak prima als gids. Twee vliegen in één klap dus. Met een beetje geluk spreekt je gids redelijk Engels.
Naast ontspannend is deze manier ook handig wanneer je alleen reist en niet wil verdwalen. Bovendien hoef je je niet in het lokale verkeer te wagen. Zie jij zo'n ritje wel zitten? Voor een dag met paard en wagen betaal je tussen de tien en twintig euro.
2. Bagan vanaf het water
Wanneer je een aantal dagen in Bagan verblijft en al een stel boeddhistische bouwwerken hebt gezien, ben je misschien wel toe aan een nieuw perspectief. Een goede optie is om Bagan dan te bekijken vanaf het water.
Fiets naar de pier bij Oud-Bagan waar je een boottrip tijdens zonsondergang regelt. Een andere optie is om naar Nyaung U in het nieuwe deel van de stad te fietsen om vanaf daar met een local mee te varen. Vanaf de boot zie je het leven langs de rivier Irrawaddy tijdens zonsondergang.
1. Bagan vanuit de lucht
Wanneer je vanaf een van de tempels van het uitzicht over Bagan geniet, besef je al snel dat de kans klein is dat je elke tempel in de veertig vierkante kilometer grote vallei ziet tijdens je reis. Om toch een indruk te krijgen van de omvang van Bagan, bekijk je de tempelstad vanuit de lucht.
Je wordt getrakteerd op de mooiste uitzichten als je van oktober tot en met maart een ballonvaart maakt tijdens de zonsopkomst. De optrekkende mist in combinatie met de oranje gloed die over de tempels valt, is magisch.
Zorg er wel voor dat je de ballonvaart van te voren boekt, want de twintig ballonnen die per dag opstijgen zitten vaak vol. Er hangt helaas wel een prijskaartje aan. Voor een ballonvaart betaal je tussen de 275 en 330 euro per persoon, maar dan ben je wel een unieke ervaring rijker.
Fotocredits: momo - Guillén Pérez - Anthony Tong Lee - Theis Kofoed Hjorth - Francisco Anzola - calflier001 - Kathy - ReflectedSerendipity - indigoMood - Peter Halling Hilborg