Yangon
7,8
7,6 Algemene ervaring
7,6 Beziens­waardigheden
8,6 Locals
7,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Yangon

door Janine Kervel

Yangon is ook wel bekend onder de naam Rangoon. De voormalige hoofdstad van Myanmar ligt in het zuiden en is de grootste stad van het land. Yangon heeft een koninklijke uitstraling. De boeddhistische tempels, kleurrijke markten en een prachtig meer in het centrum maken de stad een bezoek waard. Ook is de stad het commerciële centrum van Myanmar, mede dankzij de aanwezigheid van de Dagon Universiteit.

Naamsverandering: Yangon vs Rangoon

Yangon wordt in de zesde eeuw na Christus gesticht door de Mon. Zij zijn destijds de grootste etnische bevolkingsgroep in zuidelijk Birma. Zij dopen de kleine vissersnederzetting Dagon.

ZELF NAAR Yangon?

Bekijk alle 19 reizen naar Yangon of alle opties voor een rondreis Myanmar

In de achttiende eeuw neemt koning Alaunpaya de stad in en verandert de naam in Yangon. Dit betekent letterlijk 'einde van de strijd', waarmee de heerser doelt op het overwinnen van zijn vijanden.

Maar tijdens hun overheersing in de negentiende eeuw vertalen de Britten de stad naar Rangoon. In de jaren tachtig hernoemt de militaire junta de stad weer Yangon. Veel Birmezen zijn het niet eens met de beslissing van de junta en blijven de stad gewoon Rangoon noemen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië doen dit ook.

Boeddhistische tempels

Yangon ligt ingeklemd tussen de oevers van de Yangon rivier. De lange geschiedenis van de stad zie je terug in de culturele verscheidenheid. In Chinatown lijk je een stukje China binnen te stappen. Ook is er een levendige Indiase buurt, gevuld met exotische geuren en geluiden.

In het centrum van de stad staat de Shwedagon Paya, ofwel de Schwedagonpagode. Dit is de heiligste boeddhistische tempel in heel Myanmar. Het gebouw torent boven de andere gebouwen uit. Shwedagon Paya domineert de stad met bijna honderd meter hoogte. Ook 's avonds is de tempel indrukwekkend. Spotlights kleuren de paya goud.

Townships

Yangon is onderverdeeld in verschillende townships. De straatnamen in het noorden van de stad geven aan hoeveel kilometer de straat verwijderd is van het hart van de stad, de Sule Paya. Deze boeddhistische tempel is maar liefst tweeduizend jaar oud. Het gebouw is verlicht met neonlicht, wat een sprookjesachtig effect heeft. De tempel is een populaire ontmoetingsplaats.

Yangon heeft de toerist veel te bieden. In de stoepa van de Botautang tempel bevindt zich een spiegeldoolhof. Verder is er een uitgebreide markt aan de Bogyoke Aung San straat. En een wandeling om het Kandawgyi meer, dat midden in de stad ligt, biedt geweldig uitzicht op de stad.

Alhoewel Yangon niet meer de officiële hoofdstad is van Myanmar, heeft de stad haar royale uitstraling behouden. De bijna 600 vierkante kilometer grote stad is gevuld met een rijk cultureel leven. De verschillende tempels schijnen goedkeurend hun gouden licht over de stad.

Wat is er te doen in Yangon?

  • Neem de bus naar de Boyoke Aung San markt. Het duurt wel even voor je alle kraampjes gezien hebt.
  • Kijk je ogen uit in de Schwe Dagon Paya. Ook de belangrijkste boeddhistische tempel in Myanmar is gevuld met pracht en praal.
  • Loop rond in Chinatown en geniet van het eten. Je zult je verbazen in hoeverre de Chinezen geïntegreerd zijn in de Birmese samenleving.
  • Lach je rot terwijl je je een weg baant door het spiegeldoolhof in de Botautang Paya.
  • Maak een wandeling langs het Kandawgyi meer. Vanaf hier heb je uitzicht over de verschillende townships en de glinsterende tempels.

Reizen Yangon

Meer Yangon

Reviews Yangon

Yangon - Myanmar (bezocht in februari 2019)

Review geschreven door Romy Kuiper op 20 november 2019

Eerste dag Yangon - 100 dagen op reis

Gisteravond zijn we in Yangon aangekomen. We slapen in een kleine Bed&Breakfast. Vanochtend werden we heerlijk wakker en door ons kleine raam konden we al van alle drukte en getoeter genieten. De lucht is hier zo blauw! Wat een verschil met Bangkok zeg. Rustig hebben we ons aangekleed en zijn we gaan ontbijten. Verse watermeloen en noodles werd ons voorgeschoteld. Erg lekker!

Vervolgens zijn we de stad ingelopen. In de 19e eeuw was Myanmar een kolonie van Engeland. Dit zie je veel terug in het straatbeeld. Vooral in Downtown staan er veel Engelse bouwwerken. Vaak zijn deze niet goed onderhouden en valt het stukwerk overal naar beneden. Na al een stuk gelopen te hebben en veel mensen te hebben begroet (zeg: min-gala-bar) kwamen we aan op het centrale treinstation. Hier hebben we een trein gepakt. Geen idee waar naar toe. Deze rit was echt heel bijzonder aangezien we een van de weinigen waren die als toerist aan boord zaten. Na ongeveer een half uur wachten begon de trein te rijden en reden we langs verschillende wijken. Het contrast tussen rijk en arm is weer mega groot. Hier en daar een groot flatgebouw maar langs het spoor en tussen deze gebouwen door, waren overal kleine hutjes gebouwd. Dat zet je echt weer met beide voeten op de grond. Man, wat hebben deze mensen toch weinig. In de trein zat voornamelijk lokale bevolking. Naast mij zat een ontzettend fotogenieke man en (na vragen) mocht ik een foto van hem maken. Bij de laatste stop zijn we van de trein gestapt. Ook hier stonden hutjes gebouwd, maar ze leken toch wat meer op leefbare huisjes. Overal waar we keken werden we aangestaard. Mingalabar riepen we dan, en ze begonnen te grijnzen.

‘s Avonds gegeten bij een XiYangYang, een Chinees restaurant, maar hier werd ik opeens niet lekker.

Pluspunten Yangon

  • Locals zijn geweldig
  • iedereen spreekt engels
  • weinig toerisme
Ultieme tip: Rangoon tea house - eet hier de tea leaf salad! De specialiteit van Myanmar!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief