Bhaktapur
8,9
9,5 Algemene ervaring
9,8 Beziens­waardigheden
9,5 Locals
8,0 Restaurants
7,8 Veiligheid
- Stranden

Bhaktapur

door Marjolein den Dekker

Bhaktapur is in april 2015 geraakt door een aantal aardbevingen. Verschillende monumenten in deze kongingsstad zijn daardoor verwoest of ernstig beschadigd, zoals de tempels Fasi Deva, Chardham en Vatsala Durga. Houd dit in gedachte voor het plannen van je reis naar schitterend Bhaktapur.

Mannen draaien geconcentreerd potten in de juiste vorm. Vervolgens keren bont geklede vrouwen ze regelmatig om en bakken de potten in de hete zon. Rijst ligt te drogen op de pleinen. Aan het einde van de dag verdwijnen de dragers met zakken rijst in de smalle straatjes.

ZELF NAAR Bhaktapur?

Bekijk alle 34 reizen naar Bhaktapur of alle opties voor een rondreis Nepal

Bhaktapur is Nepals best bewaarde middeleeuws geheim. De stad vormt samen met Patan en Kathmandu het trio van de koningsteden in het midden van Nepal.

Aardbeving 1934

In de Kathmanduvallei loont het om verder te kijken dan de gelijknamige en populaire hoofdstad van Nepal. Bhaktapur heeft een bijzonder verleden met een Duits tintje.

In 1934 verwoest een aardbeving een groot deel van de stad met nog steeds zichtbare gevolgen. Een Duitse geldschieter besloot in de jaren zeventig echter de verwoeste gebouwen en straten te restaureren.

Het Bhaktapur Development Project restaureerde niet alleen, maar legde bijvoorbeeld ook een rioleringssysteem aan. Middeleeuwse en moderne architectuur wisselen elkaar daardoor op bizarre wijze af.

Pottenbakkers

Net zoals in de andere twee Koningssteden vormt het Dubarplein ook in Bhaktapur het middelpunt van de stad. Het wemelt er van de pottenbakkers en draagt dan ook niet voor niets de bijnaam Potters' Square.

Het plein vormt tevens het verzamelpunt van souvenirhandelaars in Bhaktapur. Belangrijk handwerk is de Thangka doek. Deze stoffen zijn kleurrijk beschilderd of geborduurd met afbeeldingen van goden of vertellen het verhaal van een mythe.

Tibetaanse monniken dragen deze doeken tijdens ceremonies, maar fungeren net zo goed als muurdecoratie als je de verkopers mag geloven.

Little Boeddha

Hoewel Dubar Square vele malen groter is dan de gelijknamige pleinen in Patan en Kathmandu staan er veel minder tempels in Bhaktapur.

Ook dat is een gevolg van de allesvernietigende aardbeving. Desondanks vormde dit oudste plein van de stad het decor voor de film Little Boeddha met Keanu Reeves in de hoofdrol.

Stad van de rijst

Bhaktapur was lange tijd de belangrijkste stad in de Kathmanduvallei. In hoogtijdagen van de stad stonden er honderden tempels en watertanks.

Op verschillende handelsroutes tussen China, India en Tibet lag Bhaktapur zeer strategisch. Rond 1200 was het een plek om op krachten te komen. De stad heette in de tijd van de Malla koningen ook wel Bhadgaon, dat 'stad van de rijst' betekent. Diezelfde rijst ligt ook tegenwoordig nog overal openlijk te drogen.

Gouden Poort

Aan het grote plein is het imposante Royal Palace gevestigd. Hiernaast staat de zogenaamde Gouden Poort, die in werkelijkheid uit brons is opgetrokken. De poort geeft toegang tot een binnenplaats van de Koninklijke residentie.

De watertank met het beeld van een gigantische cobra kun je hier niet missen. De cobra staat symbool voor kracht en bescherming. De hindoe godin Taleju, de beschermster van de Malla familie, zou dagelijks in deze tank hebben gebaden. Nu is het vooral een toeristische attractie voor zowel hindoes als ongelovigen.

Tempel op niveau

Wanneer je door de nauwe straatjes naar het naar het centrale plein Taumahdi Tol loopt, zie je veel houtsnijders, wevers en andere handwerklieden bezig. Kinderen spelen buiten, vrouwen halen water en wassen bij de tappunten. Achter iedere hoek zit een klein winkeltje waar je naar binnen kunt gluren.

Op het Taumahdi Tolplein valt de Nyatapola Temple meteen op. Het is hoogste tempel van de Kathmanduvallei. Omringende daken bieden een fantastisch uitzicht over het plein.

Een dakterras van het naastgelegen Nyatapola cafe is uitermate geschikt om uit te rusten van een stadswandeling door deze koningsstad.

Wat is er te doen in Bhaktapur?

  • Maak een stadswandeling door het oude centrum van Bhaktapur. In ongeveer twee uur loop je van het centrale Durbarplein naar het Taumahdi Tolplein. Via de oude stadsranden volg je een route van grote en kleine; en traditionele en modernere tempels.
  • De tanks, ofwel waterbassins, zijn een goede plek om even uit te rusten. Met een zakje gepofte rijst in de hand kijk je naar spelende kinderen en wassende vrouwen. Het water van de tank bij het busstation, Siddha Pokhari, is relatief schoon.
  • Ergens halverwege april luiden de Nepalezen het nieuwe jaar in. In Bhaktapur wordt dit grootst gevierd met het Bisket Jatra festival. Wees getuige van de godenkarren die door de stad worden getrokken, achtervolgt door gelovigen die offers brengen.
  • Laat je rondom Taumahdi Tolplein verleiden om souvenirs te kopen: gekleurde Navadurga maskers die je beschermen tegen onheil, verfijnd houtsnijwerk of fotoalbums van handgemaakt papier die je later thuis nog kunt vullen.
  • Proef yoghurt zoals je het nog nooit gegeten hebt. Bhaktapur staat bekend als 'king of the curds'. Eet deze rijke en romige yoghurt uit een aardewerken kom in een van de restaurantje rondom het Durbanplein.

Reizen Bhaktapur

Meer Bhaktapur

Reviews Bhaktapur

Neem een local als gids voor de dag. (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Derk Budde op 28 december 2017

Mijn bezoek aan Bhaktapur was slechts enkele maanden voordat een groot deel van de stad, welke op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, werd getroffen door een aardbeving. Hierdoor werden enkele belangrijke monumenten verwoest. Desondanks is het nog steeds de moeite waard deze stad te bezoeken. De mensen zijn er authentiek en vriendelijk. Hier krijg je echt het gevoel in een andere cultuur en tijd te zijn.

Pluspunten Bhaktapur

  • Autenthiek
  • UNESCO

Minpunten Bhaktapur

  • Heel druk in het reguliere touristen seizoen
  • Helaas gedeeltelijk verwoest door de aardbeving
Ultieme tip: Neem een local als gids voor een dagdeel. Ze spreken goed Engels en kunnen veel vertellen over de lokale gebouwen en cultuur en ze helpen je om contact te maken met de bewoners.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief