Dhaulagiri

Dhaulagiri

door Katja Keuchenius

Met je spullen op je rug stap je stevig door over hobbelige paden. Je bent op weg naar de berg Dhaulagiri, de op zes na hoogste berg ter wereld, in het noorden van Nepal. Je komt steeds minder mensen tegen. Het stedelijke gebied ligt ver achter je.

De trek naar Dhaulgari begint lieflijk. Terrasvormige rijstvelden kleuren de heuvels heldergroen. In rommelige dorpjes scharrelen kippen vrij rond. Mensen met diep gegroefde gezichten kijken je lang na.

ZELF NAAR Dhaulagiri?

Bekijk alle 14 reizen naar Dhaulagiri

Open grens

Een verlaten landschap ligt voor je. Enkele decennia geleden was hier nog nooit een buitenlander geweest. Nepal opende zijn grenzen pas na de Tweede Wereldoorlog.

Al snel wordt de trek ruiger. Je passeert de drieduizend meter. Het landschap verandert. Rotsige berghellingen liggen bezaaid met steenpuin. Dit desolate landschap wisselt af met vochtige bossen. Om je heen rijzen bergtoppen.

Witte berg

In de verte komt de Dhaulagiri in beeld. De bergketen heeft meerdere toppen. De hoogste reikt tot 8.167 meter hoog. Ook de andere vijf steken tot boven de zeven duizend meter de lucht in. De keten is bijna helemaal bedekt met sneeuw. 'Dhaulagiri' betekent 'witte berg'.

Gletsjers schuiven vanaf deze hoog gelegen gebieden naar beneden. Met zware schoenen zak je weg in de witte massa. In de kampplekken houd je soms een dagje rust. Het is belangrijk om goed aan de hoogte te wennen. De Dhaulagiritrek is zwaar. 's Nachts slaap je in tenten. Meerdere dragers en koks gaan met je mee.

Winnaar van de hoogte

Door besneeuwde valleien en over stenen van smalle kloven klim je steeds hoger. Langzaam krijg je een steeds wijder panorama. Je kijkt uit over de hele Dhaulagiriketen, waarvan de spectaculaire top de oostzijde beheerst.

Decennia lang dacht men dat deze berg de hoogste ter wereld was. Dit had William Spencer Webb in het begin van de negentiende eeuw uitgerekend. Dertig jaar later stootte de Kangchenjunga de Dhaulagiri echter van de troon. Pas in 1849 werd de Mount Everest tot de eerlijke winnaar gekroond.

Verborgen Vallei

Het hoogste punt van de Dhaulagiri trek bevindt zich op de 5.360 meter hoge pas French Col. De spanning is echter niet meteen afgelopen. Je zet je tentje op in de ijskoude Verborgen Vallei.

Als je weg wilt, zul je een van twee hoge passen moeten oversteken. Het gevaar van hoogteziekte ligt echter altijd op de loer. Dit betekent dat je niet meteen naar beneden kunt.

Via de Damphuspas van 5.200 meter verlaat je de vallei. Nog een tijdje kun je genieten van het uitzicht op het steile Annapurnamassief. De Annapurna is, net als de Dhaulagiri, een van de veertien achtduizenders op aarde. Trots staan zij tegenover elkaar.

Bewoonde wereld

Via een lange, steile afdaling betreed je de Kali Gandaki kloof. Deze scheidt de twee immense bergen. Op ongeveer 2.700 meter hoogte ligt het dorpje Marpha. Kleurige vlaggetjes wapperen in de wind op de daken van de huisjes.

Marpha is een boeddhistisch dorp met een typisch Tibetaans karakter. Witte, bakstenen huisjes met houtstapels op het dak staan dicht tegen elkaar aan. Ronddraaiende gebedsmolens en kleurige schilderingen heten je welkom terug in de bewoonde wereld.

Wat is er te doen bij de Dhaulagiri?

  • Trek rond een van de hoogste bergen ter wereld. Slechts zes bergen zijn hoger dan de Dhaulagiri.
  • Besef dat je op een plek bent waar nog maar weinig mensen geweest zijn. Het dak van de wereld.
  • De trek rond Dhaulagiri duurt dagenlang. Je bent volledig afgezonderd van de bewoonde wereld.
  • Vanaf de Damphuspas heb je een adembenemend uitzicht op de Annapurna, na de Mount Everest misschien wel de bekendste berg van de Himalaya.
  • Kom bij van de lange tocht in Marpha, een typisch Tibetaans dorp in het hooggebergte.

Reizen Dhaulagiri

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief