Tijdens een rondreis naar Kathmandu en Everest ervaar je twee absolute uitersten. Je tolt een week mee in de grote impressiestorm van hoofdstad Kathmandu en wandelt vervolgens twee weken lang door een meest eenzaam en sereen maanlandschap richting de Mount Everest. Deze rondreis door Nepal haalt dus de cultuur- én natuurliefhebber in je naar boven.
Je start en eindigt je drieweekse rondreis door Nepal in Kathmandu. Daar bezoek je een serie boeddhistische en hindoeïstische tempels die je (om allerlei redenen) voor de rest van je leven bijblijven. Daarna leg je met het vliegtuig zo’n 138 kilometer af naar Lukla Airport, te midden van de Himalaya, vanwaar je een 68 kilometer lange wandeltocht naar het Everest Base Camp maakt. Zet je schrap voor een indrukwekkende rondreis naar Kathmandu en de Everest!
Zo ziet je rondreis naar Kathmandu en Everest eruit
Dag 1-6 Straathonden, verdwaalde toeristen, toeterende auto’s, vrouwen in felle jurken, riksja’s, chagrijnige straatverkopers, uitpuilende marktkraampjes, de geur van gedroogde kruiden en lang liggend vlees: deze chaos heet ook wel Kathmandu. Vies, druk, en toch houden we ervan. Want als je eenmaal door de bende heen kunt kijken, zie je Kathmandu voor wat ze echt is. Een levend museum van antieke culturen.
Begin met een rondje door backpackerswijk Thamel. Proef je eerste dal bhat in een lokaal restaurantje en ga vervolgens op zoek naar de ‘levende godin’ Kumari in haar huis op Durbar-plein. De dagen erna werk je een lijstje van bijzondere tempels in de Kathmandu-vallei af.
Je bezoekt de hindoestaanse crematietempel Pashupatinath, een soort klein Varanasi, en wandelt naar de Tibetaanse stoepa Boeddhanath. Aan de andere kant van Kathmandu ligt must-see Swayambhunath, beter bekend als ‘Monkey Temple’. Die bijnaam begrijp je vanzelf. Tempel Dakshinkali is voor veel mensen choquerend: er worden regelmatig dieren geofferd (als niet-hindoe kom je niet in de daartoe bestemde ruimte). Een mooiere tempel, misschien zelfs dé mooiste, is Changu Narayan.
Dag 7-14 Terwijl al deze nieuwe, bizarre indrukken nog door je hoofd flitsen, stap je in het vliegtuig richting ’s werelds meest krankzinnige vliegveld: Lukla Airport. Je landt een halfuur later op een kleine asfaltstrook te midden van de Himalaya. Met een stevige backpack op je rug wandel je naar het dorp Phakding, de uitvalsbasis voor de Everest Base Camp. Morgen kan de trekking beginnen…
De klim naar het eerste bergdorp, Namche Bazaar, is vrij steil en zwaar. Gelukkig neemt een sherpa de zwaardere tas voor je mee. In Namche Bazaar neem je een dag de tijd om te acclimatiseren. Je bevindt je namelijk al op zo’n 3.450 meter hoogte! Bezoek de bekende Sherpamarkt in Namche Bazaar of wandel naar het nabijgelegen Thame vanwaar je uitkijkt over een aantal enorme bergpieken.
De volgende dag stap je over hangbruggen en door rododendronbossen naar Tengboche. Het bekende klooster van Tengboche is na de aardbevingen alweer schitterend opgebouwd en is zeker een bezoek waard. Ook zie je vanaf dit plaatsje voor het eerst de 8.848 meter hoge Mount Everest boven alle andere bergen uit torenen.
Tijdens de tocht naar Dingboche maken bomen plaats voor gebedsvlaggetjes boven een kaal maanlandschap. Je plant opnieuw een rustdag in om aan de hoogte te wennen en je voor te bereiden op de pittige tocht naar het dorpje Lobuche (4.930 meter hoogte). Op weg naar Lobuche stuit je op de Khumbu-gletsjer, de hoogste gletsjer ter wereld.
Dag 15-21 Today is the big day. Je bereikt vandaag het Everest Base Camp. Getrainde bergbeklimmers bereiden zich hier voor op de grootste uitdaging van hun leven. Die skip jij (waarschijnlijk) even. Je slaapt in Gorak Shep, waar je geniet van een onvoorstelbaar panorama op de Himalaya, en klimt de volgende dag naar uitkijkpunt Kalapatthar. Daar wacht je het beeld op waar je al die tijd naar hebt uitgekeken: van de kolossale Mount Everest die triomfantelijk boven de pieken van Lhotse, Changtse, Nuptse, Pumori, Thamserku en Khumbutse uitsteekt.
Dan is het helaas tijd voor de tocht naar huis. Je zal nog vaak achterom kijken wanneer je van Kalapatthar naar Pheriche loopt, en na een dag of twee bij Namche Bazaar aankomt. Een spannende vlucht vanaf Lukla brengt je weer naar Kathmandu. En in deze culturele hoofdstad eet je nog één keer een bord dal bhat leeg, voordat je in het vliegtuig naar Amsterdam stapt.
Beste reistijd Kathmandu en Everest
Aangezien je twee derde van deze rondreis door Nepal in de buitenlucht doorbrengt, is het belangrijk om rekening te houden met de seizoenen. De beste reistijd voor een trekking is het begin van het droge seizoen, in oktober of november. Dit valt na het regenseizoen: de natuur is dan op haar best, de lucht is meestal helder en de temperaturen zijn aangenaam (’s nachts kan het wel koud worden!). Jammer genoeg is dit ook het hoogseizoen.
Ga je liever in het laagseizoen? Dan raden we je aan om in de lente naar Nepal te gaan, in maart of april. Alles begint in deze periode te bloeien. Stiekem vinden wij dit, ook dankzij de rust in de bergen, de mooiste tijd om te gaan. Periodes die je absoluut moet vermijden zijn de koude winter (december tot en met februari) en het regenseizoen (juni tot en met september). Tijdens de moessonmaanden is de kans op overstromingen en landverschuivingen groot, heb je veel last van bloedzuigers en is het zicht bovendien heel slecht. Je kan zomaar een paar dagen in een wolk zitten.
Routebeschrijving
Aangezien je het grootste gedeelte van deze rondreis door Nepal te voet en per vliegtuig aflegt, is het niet nodig om eigen vervoer te regelen. Ook voor je verkenning van Kathmandu raden we je aan om een betrouwbare taxi in te schakelen: aan het chaotische verkeer en de slechte wegen in Kathmandu raak je niet binnen een paar dagen gewend. Dus vraag bij de receptie van je hotel welk taxibedrijf zij betrouwbaar vinden. Of stap op straat af op een vriendelijke riksja-bestuurder!
De reis naar Lukla kan je alleen per vliegtuig afleggen; het is niet mogelijk om er per bus of auto te komen. Yeti Airlines vliegt twee keer per dag naar Lukla. Boek je vlucht in het hoogseizoen een paar weken van tevoren. De trekking regel je in Phakding of bij aankomst in Kathmandu. Er loopt een sherpa met je mee. Hij draagt je zwaarste tas (zo’n vijftien kilo per twee personen) en wijst je de weg!
Wil jij het regelen van deze reis naar Kathmandu en de Mount Everest aan iemand anders overlaten? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!
Fotocredits: Chris Marquardt