Boeddhistische jaarwisseling in Azië
Terwijl in Nederland in de nacht van 31 december op 1 januari het feest losbarst om het nieuwe jaar in te luiden, hebben Aziatische landen als Thailand, Laos en Cambodja het grootste feest nog tegoed. De boeddhistische jaarwisseling wordt namelijk pas in april gevierd en duurt maar liefst drie hele dagen.
Het nieuwe boeddhistische jaar begint volgens de maankalender van Khmer halverwege april en dan staat het land op z’n kop. Het zogenaamde Songkran of in het Cambodjaans Chaul Chnam Thmey is spectaculair om een keer mee te maken. De tradities en rituelen verschillen een beetje per land. Ben je in april op rondreis door Thailand, Laos of Cambodja? Dit is wat je mag verwachten:
Familie
Het belangrijkste feest van het jaar wordt gespendeerd met familie. Omdat het begin van het nieuwe jaar ook het einde van het oogstseizoen betekent, hebben boeren ook de tijd om even te ontspannen voordat het regenseizoen begint.
Water
In plaats van vuurwerk speelt water een grote rol tijdens de boeddhistische jaarwisseling. Het water symboliseert een frisse start. Huizen worden schoongemaakt, familieleden besprenkelen elkaar met water en bij de tempels worden de Boeddhabeelden gewassen. Het is ook gebruikelijk om gekleurd water over je vrienden en familieleden te gooien. Dit wordt gezien als een soort zegen. Maar dat is nog niet alles. Omdat iedereen in de feeststemming is wordt alles uit de kast getrokken en ontstaan er grote watergevechten op straat. Waag je je in het feestgedruis? Wapen je dan met een waterdichte tas en een waterpistool, want je wordt sowieso drijfnat.
Dans
Verwacht parades, dansende, zingende en opgedofte mensen en versierde huizen. Het is feest! Bekijk in deze video hoe zo’n feestdag eruit ziet.
Wil jij de boeddhistische jaarwisseling meemaken? Bekijk de reizen naar Thailand, Laos en Cambodja.