Recensie: Japanse Ama in FOAM
Vanuit een houten frame kijkt een stevige Japanse dame je serieus aan door haar ouderwetse, oranje duikbril. Over haar gekleurde legging draagt ze een duikpak dat lijkt op een latex badpak met lange mouwen. Om haar middel draagt ze een touw met gewichten en om haar hoofd een witte lendendoek ter bescherming.
Het is bijna ondenkbaar dat zij in deze uitrusting, gewapend met enkel een hap lucht, tot wel dertig meter zal duiken om daar te zoeken naar de enorme zeeslakken die hier op de bodem leven.
Zeemensen
De Duitse fotografe Nina Poppe heeft op bijzondere wijze het leven van de Ama (海女), Japans voor ‘zeemensen’, op beeld vastgelegd. Poppe’s werk benadrukt de Amagemeenschap, die beheerst wordt door sterke vrouwen. De manier waarop de Ama duiken is door de eeuwen heen verrassend weinig veranderd.
Sinds tweeduizend jaar duiken de legendarische Japanse vissersvrouwen van het eiland Ise-Shima naar de bodem van de Stille Oceaan. De mythe gaat dat de zeemensen naar parels doken, maar ze verzamelen vooral voedsel zoals zeewier, kreeften, octopus, zee-egels en oesters. Het duiken is gevaarlijk en vermoeiend, maar toch blijven veel vrouwen dit tot late leeftijd doen. Als ze het overleven.
Eeuwenoude traditie
Poppe verblijft regelmatig voor langere tijd bij de Ama vrouwen. Haar zachtgekleurde en heldere beelden laten zien hoe deze ‘parelduikers’ leven. Een foto van een modern Japans meisje, laat zien dat er een verschuiving plaatsvindt binnen deze eeuwenoude traditie. Steeds meer jonge vrouwen kiezen voor het leven in de stad. En de abalones worden ook steeds schaarser, omdat het water warmer wordt. Hoe lang de Ama dit werk nog zullen blijven doen, is dus de vraag.
Alle beelden: Ama, 2011 © Nina Poppe
De foto-expositie Ama van Nina Poppe is tot 27 juni te bewonderen in het FOAM Amsterdam.