In het eerste opzicht lijkt Salalah niet erg anders dan de rest van Oman. Maar als je aankomt in de oude stad, kom je hier al snel op terug. Kokospalmen wuiven in de wind. Parelwitte stranden nodigen je uit. Straten vol kleurrijke huisjes geven je een zomers gevoel. En de papajaplantages…
Tja, eigenlijk lijkt het meer alsof je ergens in Zanzibar bent beland. Halverwege de Dhofar-kust straalt de subtropische stad tussen de pieken van het Dhofar-gebergte en het blauwe water van de Arabische zee. Het is geen toeval dat Salalah in de Jebali-taal ‘The Shining One’ betekent.
Bezienswaardigheden Salalah
Vlakbij die tropische kust verkopen marktmannen elke ochtend en avond hun blinkende namaaksieraden op de Al Husn Souq. Op de markt zie je hoe de typisch Omaanse hoeden worden gemaakt, terwijl je door een walm van wierrook loopt.
Zo’n twee kilometer oostelijker struin je door de uitgestrekte, groene plantages die Salalah zo bekend maken. Niet ver van de corniche wandel je al door velden vol kokosnoten, papaja’s en bananen. Stop bij een van de gekleurde fruitkraampjes langs de weg om te proeven van deze exotische vruchten. En probeer je dan maar eens in te denken dat je in de op een na grootste stad van Oman bent. Of überhaupt in Arabië.
Op culturele tour
Voor een cultuurshot ga je naar het Museum of the Frankincense Land bij de sfeervol verlichte, oude ruïnes van Al Baleed. Er is weinig bekend over de haven waarvandaan de wierookhars olibanum werd verscheept naar India in ruil voor specerijen. Toch geeft het museum je een leuk beeld van het vroegere gebied en haar sterke maritieme positie.
Wat meer vermaak vind je tijdens het jaarlijkse Salalah Tourism Festival. Tijdens de khareef – de Arabische term voor de zuidoostelijke moesson – komen Arabische families vanuit de hele regio naar Salalah om te picknicken. Je loopt er langs marktkraampjes vol kleren, ziet er theatershows en eet kebab en shoarma bij de vele stalletjes. Er zijn zelfs culturele mini-dorpen.
Salalah’s omgeving
Maar misschien wel de meest belangrijke religieuze plek in Dhofar is Job’s Tomb. Alleen de dertig kilometer lange weg ernaartoe vanuit Salalah is het bezoek al meer dan waard. Zandstenen rotsformaties, eeuwenoude bomen en kamelen versieren de omgeving die een groen jasje krijgen tijdens de moesson.
Het komt vast niet als verrassing dat ‘The Shining One’ een aantal pareltjes van stranden aan haar voeten heeft liggen. Daarbij is Salalah ook nog eens besprenkeld met talloze verse zoetwaterbronnen – ayns in de Arabische taal. Neem een duik de door bloeiende tuinen omgeven Ayn Razat. Of maak een dagtrip naar Ayn Athum dat in het hart ligt van een – hoe kan het ook anders – subtropisch bos.
Ben jij van plan om op vakantie naar Oman te gaan? Bekijk dan alle aanbieders van rondreizen naar Oman.
Fotocredits: Neil Turner | Ali Sabbagh | Jack_246