Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.
Het Baikalmeer is qua inhoud het grootste zoetwatermeer ter wereld. Dit Russische meer is bijna net zo groot als België en is een populaire vakantieplaats voor Russen, maar natuurliefhebbers halen er ook hun hart op. Het Baikalmeer brengt een indrukwekkende lijst feiten met zich mee. Maar deze feiten zijn niet de enige reden om naar dit meer in zuidelijk Rusland te trekken.
Juist zijn onvoorspelbaarheid maakt het Baikal tot een prachtig natuurfenomeen. Want ieder seizoen, ieder tijdstip en iedere weersoort biedt een ander, maar altijd even schitterend, panorama.
Gigantisch meer
Laten we toch beginnen met de feiten: het Baikalmeer heeft de vorm van een banaan en is van noord naar zuid 636 kilometer lang. Met een oppervlak van 31.722 vierkante kilometer is het bijna net zo groot als België.
Alleen het Bovenmeer, ofwel Lake Superior, in Noord-Amerika, onderdeel van de vijf Grote Meren, is qua oppervlak groter dan het Baikalmeer. Maar de inhoud maakt het goed, alle liters water uit de Grote Meren zouden er samen in het Baikalmeer passen.
1550 diersoorten
In en rond het water leven ongeveer 1085 plantsoorten en 1550 diersoorten, waarvan tachtig procent inheems is. Het water is kristalhelder, bijna 300 rivieren monden uit in het Baikal. Daarnaast omvat het meer dan 27 eilanden.
Met een leeftijd van minimaal 25 miljoen jaar is het Baikal het oudste meer ter wereld. Tot slot is het met een diepte van 1.642 meter ook nog het diepste meer ter wereld.
Avontuurlijke sporten
Hou je van avontuur? Dan moet je natuurlijk het water op: kanoën, kajakken, waterskiën en duiken. In de winter worden er zelfs marathons op het ijs geschaatst.
Maar je kunt ook langs de oever lange wandeltochten maken, rotsen beklimmen, paardrijden, sportvissen of mountainbiken.
Baikalrob
Dierenliefhebbers spotten onder andere bruine beren en baikalrobben. De baikalrob, een zeehondensoort, leeft alleen in het Baikalmeer. Wanneer de zon schijnt liggen deze bijzondere dieren te zonnen op de rotseilanden.
Zomers, met rustig water, verken je de onderwaterwereld zonder nat te worden. Grote groene vissen zwemmen tussen de felgekleurde sponzen. Op de stenen groeien opmerkelijke soorten mossen en wanneer je er een optilt ontdek je unieke kikkers, kreeften en wormsoorten.
Maar je kunt ook urenlang van het uitzicht genieten. Het helblauwe water in contrast met de grillige bergen en groene bossen op de achtergrond. De wisselende kleuren van het zonlicht. De dikke witte sneeuwlaag in de winter en lente.
Boerjaten
Het Baikalmeer is vanaf meerdere plaatsen te bezoeken, maar de populairste startplaatsen zijn Irkutsk in het westen en Ulan-Ude in het oosten. Heb je wat langer de tijd maak dan een meerdaagse cruise. Tijdens de cruise leg je zeker aan bij het grootste eiland van het Baikalmeer, Olkhon, waar de Boerjaten wonen.
De Boerjaten zijn van oorsprong nomaden en voelen zich vooral verwant met de Mongolen. Op het Olkhon eiland vind je de Shamanka Rots. Deze heiligste rots voor de Boerjaten is misschien wel de mooiste uitzichtplaats van het hele Baikalmeer.
Wat is er te doen bij het Baikalmeer?
- Spot unieke dieren bij de Baikal. Zeehonden, bruine beren en kreeften leven in en rondom het gigantische meer.
- Zie het meer van kleur veranderen met zonsopkomst of ondergang. Wanneer het weer plotseling omslaat veranderen de luchten in schilderachtige taferelen.
- Het Baikalmeer is de plek om te watersporten: kajakken en waterskiën. Of voor wie wil een ontspannen cruise.
- Ook creatieve inspiratie doe je op bij het Baikalmeer. Het is een geweldige plek om te schilderen of fotograferen.
- In de winter kan het kwik tot onder de 40 graden dalen. Maak kennis met de Russische winter, maar weet waar je aan begint. Bevroren golven, hondensleeën, ijsvissen en heel veel wodka om warm te blijven.