Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.
Sint Petersburg was tot een eeuw geleden de hoofdstad van Rusland, gebouwd door Tsaar Peter de Grote naar Nederlands model. De kunstschatten uit die glorie periode zijn te zien in de Hermitage. Dit wereldberoemde museum met de kenmerkende groene muren trekt zelfs in de meest extreme kou volle zalen. Sint Petersburg, in het noordwesten van Rusland, is de culture hoofdstad van het land.
Sneeuwvlokken vallen 's winters op je jas op het geruite Paleisplein. Mensen krioelen als dik ingepakte mieren rond het standbeeld van Alexander de Grote.
Hermitage
Sint Petersburg telt niet minder dan tweehonderd musea en vijftig theaters voor zijn cultuurliefhebbende bewoners. Alleen al met de drie miljoen kunststukken van het Hermitage museum kunnen zij zich jaren vermaken.
Rembrandt, Picasso, Van Gogh, Kandinsky en alle andere grote meesters uit de kunstgeschiedenis trekken er aan je voorbij.
Als je om het winterpaleis, één van de vier statige gebouwen van het museum, heen loopt, sta je na een paar knersende voetstappen aan de besneeuwde oever van de Neva rivier.
Peter de Grote
IJsschotsen drijven langs de Petrus-en-Paulusvesting richting de Finse Golf. De blinkende gouden top van de kathedraal binnen de fortmuren steekt al eeuwenlang uit het lage toendralandschap.
In 1703 veroverde Tsaar Peter de Grote deze plek aan de Finse Golf van de Zweden. De Petrus-en-Paulusvesting vormde de eerste stadstenen van Sint Petersburg.
Met Zweedse krijgsgevangenen en Russische horigen bouwde Peter de Grote een stad op palen op de moerassige grond naar Amsterdams model. In 1712 riep hij Sint Petersburg uit tot hoofdstad van zijn rijk.
Naar Amsterdams model
Peter de Grote wilde de stad graag Nederlands laten klinken. Hij was tijdens een reis door Europa onder de indruk geraakt van de Nederlandse cultuur.
De stad doet daardoor in de verte een beetje aan als Amsterdam. Sierlijke panden staan langs brede grachten. Alles in Sint Petersburg is echter wel een heel stuk groter dan in Nederland.
Raam naar Europa
De klassieke gebouwen van Sint Petersburg zijn, anders dan in Moskou, goed bewaard gebleven. De dramatiek van neoclassicistische kerken en barokke gebouwen sieren de stad.
Sint Petersburg moest een Russisch raam naar Europa worden. Verschillende Italiaanse architecten werden ingehuurd.
Kerk van de Verlosser op het Bloed
Je herinnert je pas weer echt dat je in Rusland bent als je voor de 'Kerk van de Verlosser op het Bloed' staat. De Russisch orthodoxe sprookjesachtige koepels prijken in verschillende kleuren op de toppen van het gebouw. Aan de binnenkant straalt het goud en blauw je toe.
De Russen bouwden de kerk voor Tsaar Alexander de Tweede, op de plek waar hij in 1881 werd vermoord. Alexander de II bevrijdde de horigen in 1861, waarop de vrije boeren massaal naar de stad trokken.
Sint Petersburg groeide in die jaren Moskou qua inwoneraantal snel voorbij en werd een van de grootste industriële centra van Europa.
Hoofdstad van Noord-Rusland
Inmiddels wonen er ruim viereneenhalf miljoen mensen in Sint Petersburg. Zowel kunst als wetenschap bloeien in deze 'hoofdstad van het noorden'.
In Sint Petersburg heerst een vooruitstrevende mentaliteit. Hier werd de Russische revolutie ontstoken en de democratie al sinds het begin van de vorige eeuw toegejuicht.
Sint Petersburg is de tsarenstad van Rusland. De tsaren van het land woonden tot aan het begin van de twintigste eeuw bijna allemaal in het Winterpaleis. Ze liggen stuk voor stuk begraven in de Petrus-en-Pauluskathedraal.
Leningrad
Al sinds de Eerste Wereldoorlog is Sint Petersburg geen hoofdstad van Rusland meer. De te Duits klinkende naam veranderde zelfs in Petrograd en drie dagen na de dood van Lenin werd het Leningrad.
Inmiddels beschikt de stad weer over haar oude naam Petersburg, Pieter in de volksmond. De stad is op zijn mooist tijdens de lange, koude winters.
In de korte zomers wordt Sint Petersburg door de hoogstaande zon haast voortdurend verlicht, met zogenaamde Witte Nachten.
Wat is er te doen in Sint Petersburg?
- Bewonder de grote meesters uit de kunstgeschiedenis in de Hermitage van Sint Petersburg. Onze eigen Rembrandt en Van Gogh hangen er ook.
- Waan je even in Amsterdam als je over de grachten van Sint Petersburg vaart. De Russische stad moest van Tsaar Peter net zoiets als onze hoofdstad worden.
- De Kerk van de Verlosser op het Bloed van Sint Petersburg is met haar sprookjesachtige torens minstens zo mooi als de basiliek op het Rode Plein van Moskou.
- In het Nikolaevsky Paleis worden achttiende-eeuwse volksvoorstellingen gegeven. Of een bezoek een operavoorstelling. Ga terug in de gouden tijd van tsaar Peter.
- Na alle kunstmusea is het museum van de Vodka een welkome afwisseling in Sint Petersburg.