Vanwege de situatie in Oekraïne zijn reizen naar Rusland momenteel niet mogelijk.
Vladivostok is de meest oostelijke halte op de Trans-Siberië Express. Een stad met ijskoude winters aan de Japanse Zee. Een stad van vissers en van uitgestrekte, lege natuurgebieden rondom.
Verre Oosten van Rusland
Met je neus tegen het raam kijk je neer op de haven van Vladivostok. Een zee van lichtjes hult de baai in een blauw en geel licht. Achter de haven ligt de Japanse zee. Je bent in het Verre Oosten van Rusland.
In een kabeltram beklim je de steile helling van de heuvels rondom de stad. Al na een korte wandeling loop je in niemandsland. Met dit gebied heeft de stad nauwelijks nog iets te maken. Wind waait door het lange gras. Alles om je heen is groen. In deze streken leeft de Siberische tijger.
Siberië Express
Vladivostok is het eindpunt van de trans-Siberische spoorlijn. Je bent al bijna in China, Korea of Japan. De omgeving is ruig en verlaten. Maar de stad met ongeveer 600.000 inwoners bruist van bedrijvigheid.
Van boven zie je duizenden Russen druk aan het werk tussen de boten. De haven is veruit de grootste inkomstenbron van Vladivostok. Tachtig procent van de commerciële productie bestaat uit visserij.
Oosterse stad
Vladivostok werd halverwege de negentiende eeuw gesticht. Pioniers kwamen uit alle omstreken om er een vissersbestaan op te bouwen, ver verwijderd van de grote steden van het land. In het Russisch betekent de stadsnaam: Beheers het Oosten.
Al snel werd Vladivostok een belangrijke havenplaats. Alexander III besloot daarom aan het einde van de negentiende eeuw Vladivostok met de rest van het land te verbinden via de Trans Siberië Express. Zo werd het vruchtbare Oosten beter bereikbaar.
Sovjetflats
Afdalend uit de heuvels betreed je weer de bewoonde wereld. Je passeert de kolossale Sovjet flatgebouwen aan de randen van de stad. Mensen met dikke bontmutsen lopen ertussendoor. Korte, gele trams rijden knarsend over hun bevroren rails. Het is winter.
In het centrum, rondom de baai, krijgt de stad meer sfeer. Grote, klassieke panden geven Vladivostok een Europees gezicht. Sierlijke lantaarnpalen verlichten brede boulevards. Mensen rusten uit op grote, stenen plantenbakken. Overal staan kleine, blauwe kiosken op straat.
Koude winters
Alles is bedekt met een laagje sneeuw. 's Winters daalt de temperatuur in Vladivostok gemakkelijk tot minus twintig graden Celsius. In de stad staan dan verschillende ijssculpturen. Straatverkopers hebben zich dik ingepakt.
Vooral het vissen kan 's winters nog wel eens lastig zijn. Dan zitten de vissers dicht op elkaar op stoeltjes op het ijs. In zelfgeboorde gaten hangen zij op goed geluk hun hengel in het water. Een waaier van kleine visjes ligt naast hen uitgespreid.
Inmiddels hebben in Vladivostok ook veel kantoren hun deuren geopend. In de Sovjettijden was de stad nog voor veel mensen afgesloten. Nu stranden er toeristen bij bosjes, aan het eind van een lange treinreis. Je vermaakt je gemakkelijk een paar dagen in de stad.
Wonen in Vladivostok
Wonen in Vladivostok is echter een ander verhaal. De milieuonvriendelijke industrie zorgt voor veel zware metalen in de lucht en in het water. De wind kan deze vervuiling niet wegblazen, omdat de stad in een dal ligt. Sommige wijken zijn daarom tegenwoordig betiteld als 'gevaarlijk om te wonen'.
Tijdens een bezoek aan Vladivostok merk je er maar weinig van. En anders ben je in een paar stappen buiten de stad, alweer in de schone wildernis van het Verre Oosten van Rusland.
Wat is er te doen in Vladivostok?
- De haven van Vladivostok is de belangrijkste inkomensbron van de stad. Vanaf de Korabelnaya Boulevard ben je getuige van de vissers die aanmeren en de hengelaars aan de rand van de kade.
- Vaar vanuit de haven van Vladivostok naar Russky Island, een militair forteiland dat de afgelopen 150 jaar gesloten was voor bezoekers. Russky is groot dus met een georganiseerde weet je zeker dat je niets mist.
- Maak een stadswandeling door het centrum van Vladivostok. Trek wel goede schoenen aan om de heuvelachtige straten te trotseren, Vladivostok wordt niet voor niets het San Francisco van Rusland genoemd.
- Treinen spelen een belangrijke rol in Vladivostok. Niet alleen is de stad het eindpunt van de Trans Siberië Express. De kabelbaan is minstens zo populair. Vanaf Orlinoye Gnezhda ofwel het Aderlaarsnest heb je een prachtig uitzicht op de stad.
- Lang was Vladivostok een verboden stad. Het is dan ook nauwelijks voor te stellen dat de stad barst van de winkels. In en rondom Svetlanskaya straat zijn de winkels gecentreerd.