Little India is de Indische wijk van Singapore. Hindoeïstische festivals, drukke overdekte markten, slangenbezweerders, hennatatoeages en bloemen zijn kenmerkende zaken voor de wijk.
Zodra je één stap in Little India zet, worden al je zintuigen op scherp gezet. De geur van kruidnagels en bloemenkransen van jasmijn verwelkomen je aan de oostenoever van de Singapore rivier.
Kleurvolle sari's, schatachtig zilverwaar en Indische houtwerken spatten van je blikveld af. Als je even aan de moderne beroering van Singapore wilt ontsnappen, is Little India the place to be.
Immigratie van Indiërs
De eerste Indische migranten arriveerden rond 1819 in Singapore met de half-Nederlandse, half-Britse Thomas Raffles als kapitein. De Indiërs dienden als soldaten en persoonlijke assistenten van Raffles, die het later nog tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië zou schoppen.
Tegen het einde van de negentiende eeuw volgden steeds meer Indiërs hun landgenoten naar de exotische, toen nog onbekende bestemming. Ze concentreerden zich voornamelijk rondom Serangoon straat, die nu het hart vormt van de levendige, pittoreske buurt.
Tekka Centre en Little India Arcade
Je begint je wandeling bij de grote, overdekte bazaars Tekka Centre en Little India Arcade. Handelaren verkopen traditioneel Indische sari gewaden, zoetigheden, sieraden en ook populaire ayurvedische medicijnen.
Ayurvedische geneeskunde, een samentrekking van het Indische ayus (leven) en veda (kennis), is een eeuwenoude wetenschap die natuurlijke, alternatieve geneesmiddelen voortbrengt.
Betelpalmnoten en hennatatoeages
Iets verderop staan de paan wallah, de betelpalmnootverkopers. Betelpalmnoten zijn goed voor de spijsvertering. De meestal wat oudere hindoestaanse verkopers stampen de noten fijn en mixen het met filterdunne limoenschillen. Ten slotte rollen ze het geheel in een wijnblad. En smullen maar.
Om je helemaal thuis te voelen in deze omgeving, kun je een hennatatoeage laten zetten op praktisch elke hoek van de straat. Henna, gemaakt van plantenextracten, laat een zwart/bruin motief naar keuze achter dat ongeveer tien dagen blijft zitten.
Als je Little India Arcade uitloopt, vind je om de hoek bloemenkraampjes. Ze bieden de meest uiteenlopende rozen, tulpen en boeketten aan. De verkopers worden gedeeltelijk gesponsord door de Indiase overheid, waardoor de versheid en kwaliteit van de bloemen altijd wordt gegarandeerd.
Diwali festival
Tijdens Didwali, het Indiase Festival van Licht, wordt deze authentieke buurt omgetoverd in een sprookjesland met vrolijk gedecoreerde, kleurrijk verlichte straten. Het festival vindt meestal plaats tussen oktober en november.
Je waant je als bezoeker op een Disney-achtige kerstmarkt, maar dan wel één met heel aangename tempraturen.
Thaipusam
In de eerste twee maanden van elk nieuw jaar vindt een soortgelijke happening plaats. Dan wordt namelijk Thaipusam, de geboorte van Murugan, zoon van godheid Shiva, gevierd.
Ook bij deze feestelijkheden worden kosten noch moeite bespaard door de devote hindoestaanse inwoners van Little India.
Teh Tarik
De kleurrijke tempels staan in Little India overigens zij aan zij met kerken en moskeeën, waarzeggende papegaaien en slangenbezweerders. Bovendien staan ze net zo goed ook tussen luide kruideniers, lawaaierige groenteboeren, religieuze musici en dokters. Little India is een mix van alles.
Na een kopje originele Indiase teh tarik thee ben weer helemaal bij en er aan toe om het moderne Singapore te betreden.
Wat is er te doen in Little India?
- De Sri Veeramakaliamman tempel is een van de meest kleurrijke tempels in Little India. Hier eert men Kali, een van de vrouwen van godheid Shiva. De bloeddorstige godin is op vele prenten te aanschouwen.
- Op Serangoon straat zit onder andere een winkelcentrum en een speelhal. Op deze drukke straat zijn ook vele losse winkels waar je goed kunt shoppen. Bovendien staat de straat bekend om de Jackfruit bomen die hier vroeger stonden.
- In de Abdul Gafuur Moskee staat op een tableau de geschiedenis van de Islam. De moskee heeft architectonische hoogstandjes uit zowel de Arabische cultuur als de Renaissance stijl.
- In de Leong San See tempel aanbidt men Guanyin, de Chinese godin van de genade. Beelden van haar kun je ook vinden op het eiland Putoshan en in de Punning tempel in Chéngdé (beide in China).
- Op zondag is het gebied erg druk. Veel mensen van de lokale bevolking doen dan hun inkopen.