Als half Chinees was het natuurlijk heel erg vreemd dat ik tot ongeveer mijn twintigste ‘geen chinees lustte’. En van pittig eten bleef ik altijd ver weg! Wist ik veel dat Chinees eten, zoals ik dat kende in Nederland, totaal niet te vergelijken is met de lekkere Aziatische en ontzettend veelzijdige keuken in China. Of dat Thais helemaal niet altijd pittig hoeft te zijn… Nu ik inmiddels de dertig gepasseerd ben en het geluk heb gehad dat ik de authentieke keukens heb mogen proeven in China, Thailand én Sri Lanka kan ik inmiddels stellen dat ik DOL ben op Aziatisch eten.
Afgelopen winter ben ik een maand naar Sri Lanka en de Malediven geweest en toen heb ik mogen ervaren hoe ontzettend lekker en smaakvol de (vaak vegetarische) Sri Lankaanse keuken is. Samen met mijn vriend ben ik gaan backpacken en trokken we het hele land door. Het leuke van mijn vriend is dat hij graag nieuwe dingen wil proeven, waardoor ik steeds de mogelijkheid krijg om van nieuwe gerechten een hapje te proeven. WOW, wat is Sri Lankaans eten lekker. Hieronder volgt een lijstje dat je wat ons betreft écht moet hebben geproefd.
Rijst & curry
Overal waar je komt serveren ze wel rijst met curry. Vaak krijg je een bord of schaaltje witte rijst en eromheen vier of vijf verschillende kommetjes met curry. Denk hierbij aan de overheerlijke Dahl Curry (Linzencurry), curry met mango, pompoencurry, curry met spinazie, wortel of boontjes of chicken curry (en meer).
Een middag in Nuwara Eliya zijn we gaan lunchen tussen de locals en stond er een buffet waar je all you can eat curry kon eten. Wij kregen stokjes en een lepel, maar de locals aten met hun rechterhand. Als je het op de juiste manier wilt eten, dan krijg je vieze vingers! In het midden van je bord ligt de witte rijst en er omheen schep je van alle curry’s een klein beetje op. Onderaan je bord houd je nog een plaatsje vrij ‘om te mengen’. Met je rechterhand pak je van alle schepjes een klein beetje curry, witte rijst en pol sambol (coconut sambol) en dat mix je goed door elkaar en ‘schuif je’ met je duim vanaf je vingers in je mond. Héérlijk!
En dat lekkere knapperige snackje dat ze er bij serveren? Dat heet Papadum!
Coconut sambol
Kokosnoot met chiliflakes (gedroogde chilipeper), rode ui en gedroogde vis. Deze lekkere mix is heerlijk bij rijst en curry of als toevoeging aan je omelet in de ochtend tijdens het ontbijt. Heel gemakkelijk zelf thuis te maken en uiteraard goed te doseren naar smaak!
Vers fruit en verse smoothies
In elk hostel of hotel krijg je wel een Sri Lankan omelet (met ui, eventueel met champignons en peper(tjes)) als ontbijt én lekker vers fruit. Vaak is dit een mix van banaan, mango, papaya en meloen of een smoothie van een van eerder genoemde fruitsoorten.
Als je geluk hebt krijg je ook nog jackfruit of ananas. Vergis je niet, vaak serveren ze het ontbijt in twee fases. Dus als je denkt klaar te zijn, kan er zomaar ineens een groot bord fruit volgen. Als je een goed ontbijt hebt gehad, hoef je eigenlijk geen lunch meer! Ben je in Mirissa, ga dan zeker langs bij Shady Lane, Wood Space of Just Squeeze Me.
Rotti en Kotthu
Rotti (vaak vegetable rotti) is een soort pannenkoek met een heerlijke vulling. Handig ook om mee te nemen als je langer onderweg bent of een gave hike gaat doen.
Kotthu is niet alleen heel erg lekker, maar het is ook gaaf om te zien als ze het klaar maken. Als je geluk hebt hakken ze alle ingrediënten voor je neus ter plekke fijn op een hete bakplaat. Takketakketak en af en toe een steekvlam!
In Sri Lanka is er voor ieder wel wat wils als het gaat om eten. Wil je liever toch vlees of vis, dat kan. Ze hebben aan de stranden heerlijk verse vis en er is overal wel kip te krijgen. Maar.. ik kan je, als niet vegetariër, zeggen dat ik in die maand rondreizen misschien wel 75 procent van de tijd vegetarisch heb gegeten en geen enkel moment vlees of vis heb gemist! Soms heb ik als ik langer op reis ben wel eens zin in iets typisch Nederlands of dat ik een bepaald gerecht mis. In Sri Lanka heb ik dat geen enkel moment gehad. Maar toen ik terug was in Nederland was ongeveer het eerste dat ik deed, rijst met curry maken en ontbijten met een Sri Lankan omelet met coconut sambol én vers fruit!
Over Kristianne
Even over mijzelf: ik ben Kristianne Lie Kwie, 31 jaar en een van mijn grootste hobby's is reizen. Maar juist ook mensen - vaak vrienden - helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen.
Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp'er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen.