Een van de mooiste attracties in Thailand is een trekking langs bergdorpen ten noorden van Chiang Mai. Hier maak je kennis met oude Thaise tradities en leefgewoonten en ervaar je de simpele manier van leven. Het bergachtige noorden van Thailand staat bekend om de schilderachtige dorpen waar kleurrijke stammen met hun eigen cultuur, kleding en tradities leven.
Het dichtbeboste, bergachtige gebied wordt doorsneden door wilde rivieren en rijstvelden en het is dan ook een absolute must om hier te voet door heen te trekken. Er zijn heel veel organisaties die meerdaagse trekkingen aanbieden waarbij je diverse dorpen bezoekt. Voorbeelden van authentieke bergvolkeren zijn de Akha, Lahu of de Karen.
Startplek
Vanuit onder andere Chiang Mai worden tours georganiseerd die je langs de dorpen voeren. De meeste wandeltochten hebben een duur van ongeveer drie tot vijf dagen. Je kunt een groepstrekking boeken, maar er is ook de mogelijkheid om met een privégids het dichtbeboste gebied te ontdekken. Je wandelt door tropische bossen, rimboe, weides en over heuvels, slootjes en boomwortels, langs kleine dorpen en kleurrijke marktjes. De dorpshuizen zijn van vaak hout of bamboe. Elk huis heeft een woonkamer, een of twee slaapkamers en een slaapplaats voor gasten.
Onderweg
Bij sommige tours heb je de mogelijkheid om al varend op een vlot de wildernis te verkennen of een olifanttocht te maken bij een olifantendorp. Je zult versteld staan van het gemak waarmee deze vriendelijke reuzen de hobbelige paden trotseren! Onderweg zul je veel bananenbomen, paddenstoelen en wilde kruiden tegenkomen.
De bergdorpen bestaan vaak uit niet meer dan twintig bamboehuisjes en overal spelen kinderen en zie je varkens, koeien en kippen rond scharrelen. De kinderen dragen vaak niet meer dan een t-shirt. Heb je een leuk cadeautje bij je - zoals bellenblaas - dan zul je al snel omringd zijn door het halve dorp.
Je brengt de nacht door in een eenvoudig huisje van gevlochten bamboe met een harde maar buigzame verhoging als bed. Vis haal je zelf uit de rivier en bereid je samen met je gastvrouw. Nadat de klamboes zijn opgehangen en de zijn slaapzakken gespreid zul je heerlijk uitgeput in slaap vallen. De volgende morgen wordt je gewekt door kraaiende hanen en rondschallende zwijntjes, en ben je weer klaar voor een avontuurlijke trek naar het volgende dorp.
Let op: tijdens je tour zul je back to basic moeten want er is meestal geen elektriciteit, internet/tv en stromend water. Maar wel veel prachtige natuur!
Tot slot bezoek je het drielandenpunt Thailand, Laos en Myanmar, de zogenaamde Golden Triangle, waar je nog een boottocht kunt maken op de Mekong om de prachtige tocht mee af te sluiten.
Authentiek?
Voor velen is zo'n trekking het hoogtepunt van hun reis door Thailand. De prachtige cultuur en de oude tradities en gebruiken van de inheemse bevolking maken dit tot een bijzonder avontuur. Maar let op: niet alle treks zullen je het gevoel geven het 'authentieke Thailand' te ontdekken. Sommige dorpen doen nogal 'Volendams' aan en zijn volledig ingericht naar de wensen en behoeftes van toeristen.
Ga voor een wat traditionelere ervaring naar kleinere steden buiten Chiang Mai, zoals Nan en Soppong. Of probeer een tour te boeken met een 'community-based tourism' of ecologische achtergrond. Ga je mee met zo'n tour, dan wordt er een deel van de opbrengst afgestaan, aan de lokale bevolking. En het maakt je reis een stuk duurzamer.
Conditie
Bij sommige tours kan het flink aanpoten zijn. Hoewel je heus niet een topconditie hoeft te hebben, kunnen bepaalde stukken bergopwaarts vrij pittig zijn, vooral met een (zware) rugzak op je rug. Gelukkig zul je regelmatig op watervallen stuiten, waar je heerlijke verkoeling vindt. Bovendien zijn de locals niet anders gewend. Sta jij daar peentjes te zweten met je hightech-rugzak op je mooie bergschoenen, komt er een snelle Thaise vijftig-plusser voorbij. Met een zak rijst van dertig kilo op zijn rug...
Houd er ook rekening mee dat je accommodaties primitief zijn; je slaapt meestal op een matje op een houten vloer en het sanitair is simpel.
Paklijst
- Rugzak(je)
- Lakenzak + eventueel slaapzak
- Matje
- Klamboe
- Poncho
- Oude kleding (na een tocht op een olifant kun je je broek wel weggooien)
- Zaklamp
- Anitmuggenspul (met minstens 30% DEET)
- Zonnebrandcrème
- Hoed/pet
- Wandelschoenen en slippers
- Toiletpapier
- Oordopjes
- Reisziektepilletjes (je zult af en toe kronkelende bergweggetjes in een pick-up truck / 4WD afleggen)
Tip
Contact met de lokale bevolking is een geweldige aanvulling op je reis. Maar het blijft vaak communiceren met handen en voeten wanneer de locals slechts een half woordje Engels of Frans spreken. Waarmee je elkaar wel gemakkelijk vindt, zijn foto's. Neem daarom wat foto's van je familie en huis mee, en je hebt meteen 'tekst'!