Azië is geen Europa. Dat klinkt vrij logisch, maar sommige toeristen komen daar tijdens hun reis in Azië pas achter. Bijvoorbeeld wanneer ze tampons willen kopen en ontdekken dat de locale vrouwen alleen maar maandverband gebruiken. Om zulke situaties te voorkomen, hebben we deze inpaklijst voor Azië voor je samengesteld!
We gaan er bij deze inpaklijst even vanuit dat je de gebruikelijke dingen zoals je paspoort, onderbroek en tandenborstel niet vergeet. Op deze inpaklijst staan de spullen waar je iets minder snel aan denkt, maar die je leven nog een keer gaan redden. De lifesavers voor je rondreis door Azië.
1. Reisklamboe
In lang niet alle hotels in Azië hangen klamboes boven de bedden. En lang niet alle klamboes die er hangen, zijn in perfecte staat. Een reisklamboe is dus heel handig om mee te nemen. Vooral voor landen waar de malariamug leeft.
2. Babydoekjes
Een pak met babydoekjes is op allerlei manieren een lifesaver! Als je nergens je handen kunt wassen: babydoekjes. Als er voor de zoveelste (en de zoveelste en de zoveelste) keer geen toiletpapier of bidet beschikbaar is: babydoekjes. Als je even geen tijd hebt om te douchen: babydoekjes. We zweren erbij.
3. Sarong
Om tempels, paleizen en bepaalde monumenten te betreden moet je als vrouw vaak een lange rok aan (mannen niet, maar het dragen ervan wordt in conservatievere landen gezien als een teken van respect). Vaak is het alleen zo warm dat je liever de hele dag in je korte broekje rondloopt. Een sarong, een omslagrok, is daarom de perfecte oplossing: je slaat de doek om voordat je de tempel in gaat en doet hem naderhand weer af!
5. ORS
We hoeven het CBS niet te rade te gaan om te stellen dat zo’n 9 op de 10 reizigers een keer voedselvergiftiging oploopt in Azië. Iets minder leuk. En van een voedselvergiftiging wordt je nogal slapjes. Je lifesaver: ORS, een cocktail van alle zouten en suikers die je lichaam nodig heeft en uitdroging voorkomt. Heerlijk!
6. Internationaal rijbewijs
Al nemen sommige Aziatische landen de wet niet zo nauw, voor de meeste landen heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto of motor te mogen huren en rijden. Ons advies: neem het zekere voor het onzekere.
7. Pasfoto’s
Pasfoto’s kan je uitdelen aan alle locals die stiekem foto’s maken van je blonde kop! Zou je kunnen doen. In ieder heb je ze nodig bij grensovergangen. Soms maken ze ter plekke een pasfoto van je, maar meestal moet je er zelf een of twee bij je hebben.
8. Drybag
In Azië ga je naar het strand, duiken, surfen, varen, vissen, oftewel de waterrat uithangen. Handig: een drybag. Een waterdichte tas die je handdoek en je telefoon droog houden.
9. Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème staat misschien al op je eigen inpaklijst, maar we móeten even benadrukken: neem vanuit Nederland een fles mee. Zonnebrandcrème kan je lang niet altijd krijgen in winkels in Azië en bevat nog weleens waterstofperoxide – om je huid zogenaamd te bleken.
10. Tampons
Mannen kunnen verder naar nummertje 11. Vrouwen: neem tampons mee. In veel Aziatische landen, zoals Nepal, Myanmar en China, zijn ze níet of echt nauwelijks verkrijgbaar. De locale vrouwen hebben vaak niet eens van tampons gehoord!
11. Een souvenir uit Nederland
Niet een lifesaver, maar wel leuk. Je zal je nog verbazen om de gastvrijheid van zoveel mensen in Azië. Hoe leuk is het om iemand bij wie je hebt mogen slapen of eten een pak stroopwafels te geven?! Waarschijnlijk kom je pakken te kort.
Hebben we je met deze inpaklijst klaargestoomd voor een rondreis door Azië? Bekijk hier de tien beste reizen van reisorganisaties!