Thöling en Tsaparang

Thöling en Tsaparang

door Yasmin Visser

Hoog verstopt in het meest afgelegen deel van Tibet ligt het het klooster van Thöling, of Tuolin. Het Thöling klooster was ooit het belangrijkste klooster van het Guge koninkrijk en het centrum van het Tibetaans boeddhisme. Thöling betekent 'altijd zweven in de lucht'.

In de negende eeuw werd het Guge koninkrijk gesticht, dat het afgelegen West-Tibet besloeg. Thöling vormde het centrum. Het koninkrijk lag precies op de handelsroute tussen India en Tibet, waardoor het Guge koninkrijk gekenmerkt wordt door invloeden uit India en Nepal. Het koninkrijk bleef bestaan tot het in 1930 werd veroverd door het Indiase Ladakh.

ZELF NAAR Tibet?

Bekijk alle 5 reizen naar Tibet

Besneeuwde bergtoppen

Met een jeep rijdt je binnen een paar uur door het kale landschap met vreemde rotsformaties, richting het Thöling klooster. In de verte doemen de met sneeuw bedekte bergtoppen op. Op een kleine heuvel zie je de contouren van de het klooster met zijn rood gekleurde muren.

In totaal werden er meer dan honderd kloosters gebouwd in West-Tibet en Ladakh in India. Het Thöling klooster is in de tiende eeuw gesticht door de monnik Rinchen Zangpo. Ooit bestond het Thöling klooster uit een soort strook met tempels, slaapplaatsen voor monniken en pagodas ofwel piramidevormige tempels. Hierdoor lijkt de bouwstijl meer op die van India en Nepal, dan de rest van Tibet.

Thölings Muurschilderingen

Op weg naar de ingang van het klooster kom je langs het dorpje Zanda, dat erg is beïnvloed door de Chinese cultuur. Het is stil, er zijn weinig mensen op deze afgelegen plek.

Binnen schijnt een zwak lichtje. Met een meegenomen zaklamp schijn je op de muren om de schilderingen beter te zien. Je loopt door en komt uiteindelijk bij de voetafdruk in de grond van Rinchen Zangpo.

Ten noorden van het klooster staan buiten twee rijen van kleine chörtens of stupa's. Dit zijn heilige boeddhistische monumenten. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over vallei.

Rode Tempel van Tsaparang

Op 21 kilometer ten westen van Thöling ligt het fort van Tsaparang. Vanaf een afstandje lijken de ruïnes van Tsaparang net een piramide. Het onderste gedeelte van de ruïnes is het best bewaard gebleven.

Je loopt door de ingang en de tweede tempel die je ziet is de Lkahkhan marpo, oftewel de Rode Tempel. Deze tempel is eind vijftiende eeuw gebouwd. De kleurige muurschilderingen zijn in 1630 gerestaureerd, net voordat de koninkrijk werd veroverd.

Een mooi gedecoreerde deur geeft toegang tot een ruimte waar het dak door verschillende kleine zuilen omhoog wordt gehouden. De muren zijn beschilderd met intense kleuren en vertonen schilderijen van meer dan driehonderdvijftig jaar oud.

Aan de rechterkant zie je schilderingen van het leven van Boeddha. Verder staan overal resten van waar ooit standbeelden hebben gestaan.

Zomerpaleis versus Winterpaleis

Buiten leidt het pad je verder. Helemaal boven kom je aan bij het zomerpaleis. Het paleis is nu leeg, maar vanaf het balkon heb je een schitterend uitzicht over het uitgestrekte gebied.

Onder het zomerpaleis bevindt zich het winterpaleis. De kamers zijn 12 meter onder de grond gebouwd, om de kamers warm te houden in de strenge winters. Via smalle gangen en tunnels baan je je een weg door het vervallen paleis.

Grotten van Tsaparang

Vlakbij de ruïnes van Tsaparang zijn grotten gevonden. Volgens de verhalen moeten hier vroeger monniken als kluizenaars geleefd hebben. De lichamen van deze kluizenaars liggen nog steeds in de grot.

Je ziet botten, kleding en zelfs mummies met stukjes huid en nagels. Door het gebrek aan vochtigheid zijn die delen van het lichaam nog bewaard gebleven. De rillingen lopen over je rug. Snel loop je weer naar buiten voor frisse lucht.

Wat moet je weten over Thöling en Tsaparang?

  • Bij het complex van het Thöling klooster zijn verschillende bezienswaardigheden. Bezoek de Witte tempel, het hoofdgebouw, maar ook de verschillende chörtens of stupa's. Neem een zaklamp mee als je de muurschilderingen wilt zien.
  • Vlakbij Thöling ligt het oude fort Tsaparang. Er zijn alleen nog ruïnes te bezichtigen. Via tunnels en smalle paadjes kom je in de vertrekken, zoals de Drölma Lhakhan, het privé heiligdom van de regent van Tsaparang.Hier zijn muurschilderingen te zien.
  • Vanaf de ingang bij Tsaparang leidt een ander paadje langs een vallei naar een grot. Hier zijn de mummies te zien. Sommige van deze lichamen hebben nog stukjes huid en nagels.
  • Op de terugweg vanaf de grotten kom je langs Lotsang Lhakhang. Je ziet de ruïnes van een oude kapel en een chörten of stupa. Van het standbeeld dat er stond zijn alleen de voeten nog zichtbaar.
  • Vanaf Thöling en Tsasparang is het niet ver meer naar Mount Kailash. Loop om de berg heen en verlos jezelf van al je zondes.

Reizen Tibet

Meer Thöling en Tsaparang

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner