Ho Chi Minh-Stad was de Amerikaanse legerbasis tijdens de Vietnamoorlog, toen zij nog Saigon heette. Vooral het stadscentrum is zeer de moeite waard. En de Cu Chi-tunnels, net buiten de stad.
Ho Chi Minh-Stad dankt haar roem vooral aan de Vietnamoorlog. De vroegere standplaats van Amerikaanse militairen is echter vooral ook Vietnam's grootste stad en economisch centrum. Ho Chi Minh Stad en metropool met verborgen schoonheid en ligt op dagtrip afstand van oorlogsmuseum Cu Chi.
Vietnamoorlog
Ho Chi Minh-Stad kreeg zijn huidige naam in juli 1976. Een jaar eerder had het communistische Noord-Vietnam de stad 'bevrijd' of 'bezet'. Het is maar net wie je het vraagt.
Tussen 1950 en 1975 had Saigon dienst gedaan als hoofdstad van het prowesterse Zuid-Vietnam. Na de overwinning op de Amerikanen droeg de Noord-Vietnamese Vietcong de stad op aan haar belangrijkste leider in de onafhankelijkheidsstrijd dertig jaar eerder: Ho Chi Minh.
Saigon rivier
Voorheen was de stad vernoemd naar de Saigon rivier die door de stad stroomt en waarover je een prachtig uitzicht hebt vanuit het park voor het Renessaince Hotel. Overigens hanteert ook de meerderheid van de inwoners nog altijd deze oude stadsnaam.
Ho Chi Minh-Stad is welvarend. De gemiddelde levensstandaard ligt er twee keer zo hoog als in de rest van Vietnam. Officieel wonen er zo'n 3,5 miljoen mensen. In praktijk ligt dit aantal waarschijnlijk dichter bij de zes miljoen.
Het stadscentrum
Het centrum van de stad is voor bezoekers het meest interessant. Je vindt er het Historisch Museum - bereid je wel voor op stevig wat communistische propaganda -, de Franse Notre Dame kathedraal en het voormalig presidentiële paleis Thong Nhat.
Leuk is ook de Chinese wijk Cholon met talloze marktjes en tempels - in Ho Chi Minh-Stad leven enkele honderdduizenden Chinezen.
Wordt het je op het heetst van de dag wat te veel, dan kun je heerlijk afkoelen in één van de vele waterpretparken. Hiervoor hoef je bovendien geen hele dag uit te trekken. Het Dam Sen Waterpark ligt bijvoorbeeld dicht bij het oude stadscentrum.
Het tunnelstelsel van Cu Chi
Erg indrukwekkend is Cu Chi, even buiten de stad. Cu Chi was tijdens de Vietnamoorlog het knooppunt van het 200 kilometer lange tunnelnetwerk dat de communistische Vietcong al tijdens de onafhankelijkheidstrijd had aangelegd.
De gangen van het tunnelstelsel waren berucht. Menig Amerikaans soldaat kwam er gruwelijk aan zijn einde door in één van de gevreesde boobytraps te lopen, variërend van bommen tot verdekte scherpe bamboepunten en giftige slangen.
Ondergrondse stad
Het tunnelstelsel vormde een wereld op zich. Er waren ondergrondse werkruimtes, waar niet ontplofte Amerikaanse munitie werd omgebouwd tot nieuwe boobytraps.
Er waren ziekenhuizen inclusief operatiezalen, er waren slaap- en eetruimtes, vergaderzalen en opslagplaatsen. Zelfs theaters waar poëzie werd voorgedragen en toneelstukken werden opgevoerd ontbraken niet.
De ingangen van de tunnels bij Cu Chi zijn ondertussen wat verbreed zodat je er makkelijker in kunt. Dit deel van het tunnelnetwerk is nu een museum.
Uitgaansstad
Weer terug in Ho Chi Minh-Stad duik je zo het uitgaansleven in. Ten tijde van de Vietnamoorlog was Saigon vooral een prostitutiestad - maar liefst 70.000 prostituees bekommerden zicht om de gelegerde Amerikaanse soldaten. Nog altijd zijn er veel hippe clubs, bars en restaurants.
Nadeel is dat locals en toeristen veelal verschillende plekken opzoeken. Wil je dus in Vietnamese sfeer op stap, bewandel dan niet de geijkte uitgaanspaden. En ga vroeg. In Ho Chi Minh-Stad gaat men vroeg naar bed. Veel clubs sluiten al rond middernacht.
Wat is er te doen in Ho Chi Minh-Stad?
- Vier in februari TET, als iedereen op de scooter naar het centrum komt om vuurwerk te kijken. Daarna scheurt iedereen weer naar huis.
- Laat je beste moves zien in het hippe nachtleven van Ho Chi Minh-Stad.
- Verbaas je over de enorme hoeveelheid verkeer in Ho Chi Minh-Stad, met name scooters. Een kruispunt oversteken is hier een uitdaging.
- Wil je een avondje tussen de locals doorbrengen? Ga bowlen of bezoek een karaokebar!