Hoi An is een authentieke Vietnamese stad. Ze doet je beseffen hoe zonde het is dat de Amerikanen zo veel andere steden in Vietnam kapot schoten tijdens de Vietnamoorlog.
Er lopen nogal wat toeristen door de kleurrijke straatjes van Hoi An. Het verstoort het authentieke gevoel echter nauwelijks. Het oude Vietnam lijkt er zo dichtbij. De gevolgen van de Vietnamoorlog uit de jaren zestig en zeventig dringen zich niet meteen op in het straatbeeld. Een zeldzaamheid in het veertig jaar geleden bijna volledig verwoeste land.
Autovrij centrum
De straatjes van Hoi An zijn verrassend rustgevend in vergelijking met de 600 kilometer noordelijker gelegen hoofdstad Hanoi.
Hoi An is met 80.000 inwoners relatief klein. En het centrum van de stad is autovrij. Het is vooral geroezemoes dat je hoort op straat. De aanprijzingen van de straatverkopers. Een vrolijk rinkelende fietsbel.
Unesco Werelderfgoedlijst
Als je vanuit de moderne buitenwijken de binnenstad inrijdt, zie je de omgeving snel veranderen. Het is alsof je een oud oosters sprookje binnenrolt. Chinese architectuur wisselt Japanse en Europese bouwstijlen af. In koloniale panden huizen kleermakers tussen traditionele tempeltjes.
Je beseft je in Hoi An pas goed hoe zonde het is dat zo veel andere Vietnamese steden veertig jaar geleden door de Amerikanen kapot zijn gebombardeerd.
Het centrum van Hoi An staat sinds 1999 gelukkig op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Vietnamezen doen er bovendien alles aan de oude gebouwen in de stad waar nodig te renoveren.
Tan Ky Huis
Sommige oude panden kun je in. Het Tan Ky Huis bijvoorbeeld wordt al twee eeuwen bewoond door dezelfde familie. Je kunt er op je gemak rondkijken. Houtsnijwerken versieren het overdadige interieur. Hoe oud het huis precies is, weten zelfs de familieleden die je rondleiden niet.
Waarschijnlijk gaat de bouw van de villa in ieder geval wel terug tot de zeventiende eeuw, toen schepen van grote handelsnaties als Nederland voor het eerst in de haventjes van Hoi An aanlegden. Ze begonnen er handel te drijven. Sommige Europese kooplui vestigden zich er zelfs.
Japanese Covered Bridge
Je begrijpt wel dat zij besloten te blijven als je 's avonds bij zonsondergang de bootjes aan de steigers ziet wiegen. Het panorama ademt een paradijselijke rust.
Aan de oever van de Thu Bon rivier heb je bovendien een prachtig uitzicht op de Japanese Covered Bridge. Een brug die stamt uit 1590 en al eeuwenlang het symbool is van de stad.
Overstromingen
De schijn vertekent echter een beetje. Het is namelijk ook elk jaar weer de waterrijke ligging die het leven in Hoi An juist bemoeilijkt. Tijdens het regenseizoen treedt de rivier buiten zijn oevers, voordat hij uitkomt in de zee voor de kust bij Hoi An. Jaarlijkse waterschade is het gevolg.
Hoi An lijkt zich er niet veel van aan te trekken. Vooral bij volle maan halen de inwoners van de stad alles uit de kast. De stad licht dan opeens 's nachts fel op. Overal hangen Vietnamezen dan lantaarns op om het schijnsel van de maan kracht bij te zetten. Eettentjes verrijzen in de nachtelijke straten. Muziek breekt de stilte. Je dompelt je er in onder.
Wat is er te doen in Hoi An?
- Eet in een van de vele restaurantjes langs het charmante riviertje.
- Rij met de brommer of de scooter naar het vlakbij gelegen strand.
- Leer alles over de rijke Vietnamese keuken tijdens een kookles op een rivierboot.
- Kom er tiptop uit te zien door spotgoedkoop een maatpak, schoenen en bril te laten maken in Hoi An.
- Bereid je reis door de Mekongdelta goed voor in Hoi An.