Yes, Vietnam here I come! Je hebt besloten om een rondreis door Vietnam te maken. Maar wat nu? Wat heb je allemaal nodig voordat je op reis gaat? Paspoort, vliegtickets, slippers....ja logisch. Maar heb je ook gedacht aan je visum en inentingen? En wat zijn de belangrijkste tips als je eenmaal in Vietnam bent? Hoe betaal jij je boodschappen? En moet je nou afdingen op dat leuke t-shirt of niet? In deze blog hebben wij zes handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo wordt jouw reis naar Vietnam sowieso een onvergetelijke ervaring!
1. Regel je visum
Begin bij het begin. Om überhaupt al die mooie plekken, zoals Mui Ne en Nha Trang te ontdekken moet je wel het land in komen. En daarvoor heb je een visum nodig. Goed nieuws! Sinds 2018 kunnen Nederlanders dit online doen. Op de website van de Vietnamese immigratiedienst vul je een formulier in en betaal je het visum. Binnen een paar werkdagen ontvang je bericht of jouw visum is goedgekeurd. Zo ja, dan krijg je een single entry toeristenvisum. Dit betekent dat je maar één keer het land in kan reizen. Het visum is een maand geldig is.
Wil je langer in Vietnam blijven? Dan moet je toch echt een ritje naar de ambassade van Vietnam maken. Hier regel je een toeristenvisum dat drie maanden gelden is en waarmee je in en uit het land kan reizen.
2. Laat je vaccineren
Visum binnen? Dan is het tijd om te checken of je vaccinaties nodig hebt. Een ziekte is niet echt het souvenir dat je mee naar huis wilt nemen. In Vietnam komen een aantal infectieziekten voor en die wil je natuurlijk niet oplopen tijdens je vakantie.
Volg daarom het het advies op van de GGD. Hun advies luidt: Voor een reis naar Vietnam raden wij aan je in te enten tegen DTP en hepatitis A. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, maar het is wel verstandig. Ga je langer dan drie maanden op reis in Vietnam? Dan worden deze aanvullende inentingen geadviseerd: buiktyfus, BCG, hepatitis B, rabiës, TBC en Japanse encefalitis.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Vietnam, behalve als je uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Dan is een gele koorts vaccinatie verplicht. Dus alleen als jij vanuit Afrika of Zuid-Amerika doorreist naar Vietnam heb je deze nodig.
3. Spend that money
Visum check. Vaccinaties check. Vliegticket geboekt? Let’s go! Eenmaal in Vietnam is geld het allereerste wat je nodig hebt. Je moet niet raar opkijken als je bij aankomst vijftig euro wisselt je daarna met een dik pak geld rondloopt. In het Aziatische land betalen ze met de dong (VND). En voor tien euro krijg jij maar liefst 270.700 dong terug.
Het is daarom verstandig om een bankpas mee te nemen en met pin of creditcard te betalen waar mogelijk. Een klein beetje contant geld op zak hebben is wel handig. In de kleinere plaatsen zijn er niet altijd pinautomaten namelijk. Ook handig om te weten: In Vietnam hebben ze een secundaire munteenheid, namelijk de Amerikaanse dollar. Met beide muntsoorten betaal je in het hele land.
Pas op! In Vietnam lopen zogenaamde geldwisselaars rond, die jouw euro’s omwisselen voor Amerikaanse dollars. Niet doen, het geld is hartstikke nep.
4. Tijd om op pad te gaan
Met geld op zak is het tijd om aan die onvergetelijke rondreis te beginnen. Maar hoe kom je van A naar B? Een auto huren zal voor de meeste reizigers lastig worden. In Vietnam mag je namelijk alleen een voertuig besturen met een Vietnamees rijbewijs. Wel zo verstandig in dat chaotische verkeer.
Daarom reizen de meeste vakantiegangers met bussen, treinen en boten. Een auto of motor met chauffeur is ook een gebruikelijke manier om het land te ontdekken. Check van te voren welke route jij gaat reizen en welk vervoer daar het beste bij past. Zo is er een mooie treinreis van Hanoi naar Ho Chi Minh City, de Reunification Express. Of bespaar je veel geld door met nachtbussen te reizen.
Veel mensen huren alsnog een motor ondanks dat hun rijbewijs niet geldig is. Onthoud goed dat het verkeer lang niet zo veilig is als in Nederland en dat je niet verzekerd bent bij ongevallen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
5. Pas je aan
Toch voor de bus gekozen? Verstandig. Je stopt bij de rijstvelden van Sapa, bezoekt kleine stadjes zoals My Tho en ontdekt de overblijfselen van de Vietnamoorlog bij de Cu Chi-tunnels. In Vietnam snuif je cultuur. En dat doe je natuurlijk op een gepaste manier. Lees je van te voren in over de gewoontes en tradities van Vietnam, om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
In Vietnam zijn ze niet zo streng, maar bij het bezoeken van heilige plekken, zoals tempels is het wel netjes om als vrouw schouders en knieën te bedekken. Dit wordt vaak erg op prijs gesteld door de lokale bevolking.
Deze lokale bevolking is over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam. Toch kan het wel eens voorkomen dat ze je helemaal de verkeerde kant op sturen wanneer je naar de weg vraagt. Dit doen ze niet om je te pesten, maar heeft te maken met de ‘saving face’ cultuur. Jij verwacht dat de local de weg weet, dus als hij geen idee heeft verliest hij zijn ‘gezicht’. Een Vietnamees zegt dus liever vol vertrouwen dat je naar links moet, dan dat hij zegt dat hij het niet weet. Onhandig, maar dat is de cultuur.
6. Special price
‘Hello my friend! You want? I give you special price.’ Als toerist zal je dit vaak horen tijdens je rondreis door Vietnam. Best irritant als je niet geïnteresseerd bent. Maar wat als jij dat ene souvenir wel wilt kopen voordat je naar huis gaat?
Afdingen is een must in Vietnam. Je wilt natuurlijk niet afgezet worden, maar ook de verkoper niet beledigen. De kunst is om geduldig en aardig te blijven. Begin bijvoorbeeld met je beste woordje Vietnamees. Xin chào (hallo), is al moeilijk genoeg en vinden de locals heel grappig.
Spreek duidelijk Engels tijdens het onderhandelen en ga uit van ongeveer de helft van de vraagprijs. Ohja, maak niet te veel oogcontact, dit wordt in Azië als autoritair gezien. Succes! In winkels is het overigens niet de bedoeling dat je afdingt.
Met deze tips ga je goed voorbereid op pad en wordt Vietnam een waanzinnige trip! Nog geen reis uitgezocht? Check hier alle rondreizen door Vietnam.