Gedemilitariseerde Zone Korea
-
- Algemene ervaring
- Interessant
- Prijs-kwaliteit

Gedemilitariseerde Zone Korea

door Maarten van Dun

Waarom uitgerekend de grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea de 'gedemilitariseerde zone' heet, is een groot raadsel. Want langs de lijn die beide landen verdeelt, bevindt zich de grootste verzameling wapentuig ter wereld.

Sinds 1953 houden de beide Korea's elkaar angstvallig in de gaten. De vier kilometer brede zone scheidt de beide landen over een lengte van 250 kilometer. Formeel zijn Noord- en Zuid-Korea nog steeds met elkaar in oorlog. Toch kun je doordringen tot het hart van de Demilitarized Zone, ofwel DMZ.

ZELF NAAR Zuid-Korea?

Bekijk alle 8 reizen naar Zuid-Korea

Mysterieus

Als je vanuit Zuid-Korea naar de overkant kijkt, zie je het laatste Stalinistische land ter wereld. Daar, net zichtbaar door de mist, liggen de bergen van het mysterieuze Noord-Korea. Weinig westerlingen wisten tot op heden door te dringen tot Noord-Korea. Maar vanaf de gedemilitariseerde zone, vang je wel een glimp op van het laatste 'onbekende land' ter wereld.

Amerikaanse leger

Vanuit hoofdstad Seoul vertrekken meerdere tours naar de DMZ. De beste optie blijft nog steeds de tour van de USO, een soort reisbureau voor Amerikaanse militairen.

Sinds de jaren vijftig zijn er permanent Amerikaanse soldaten gestationeerd langs de gedemilitariseerde zone. Toeristen mogen ook mee, al is niet iedereen welkom.

Zo moeten Chinezen zich zestig dagen van tevoren aanmelden. De USO mag als enige organisatie doordringen tot het hart van de gedemilitariseerde zone. Het hart van de DMZ is het zogeheten Joint Security Area in het plaatsje Panmunjom.

Precies op de helft

Deze verzameling gebouwen van de Joint Security Area ontstond aan het eind van de Koreaanse oorlog. In 1953 tekenden beide partijen een wapenstilstand. De landen beloofden zich tweeduizend meter van het front terug te trekken.

Dit oude front heet nu de Military Demarcation Line. Dit is de exacte grens tussen Noord en Zuid. De Joint Security Area ligt precies op deze lijn. Hier vergaderen beide Korea's af en toe met elkaar. De vergadertafels zijn zelfs zo opgesteld, dat de lijn ze exact in tweeën deelt.

Bridge of No Return

Vanaf hier zie je in de verte een Noord-Koreaans dorp. Het ziet er zo vreemd uit. Is dit nu het straatarme Noord-Korea? Hoe had het dorp dan al in de jaren vijftig elektriciteit? Het dorp oogt slaperig, met zijn stralend witte huisjes en blauwe daken.

Het blijkt echter allemaal propaganda: er zat vroeger niet eens glas in de ramen. De kamers waren leeg. In dit gebied is niets wat het lijkt.

Niet ver van dit uitkijkpunt ligt de Bridge of No Return, die vroeger gebruikt werd voor het uitwisselen van krijgsgevangenen. Wie eenmaal overgestoken was, kon nooit meer terug.

Tunnels

Sinds de jaren zeventig zijn bovendien vier tunnels ontdekt, die op grote diepte door de Noord-Koreanen zijn gegraven zodat commando's Zuid-Korea binnen konden dringen.

Je kunt je beter niet in de tunnels wagen als je last hebt van claustrofobie. Maar de smalle ondergrondse tunnels zijn een tastbaar bewijs van de eeuwige spanningen tussen de buren.

Natuurreservaat

Sinds de jaren vijftig heeft de mens het gebied tussen de prikkeldraadhekken volledig met rust moeten laten. Het is immers verboden terrein. Dat heeft een bizar resultaat: de DMZ is een van de best bewaarde wildreservaten ter wereld. Siberische tijgers, zwarte beren en zelfs de extreem zeldzame Amur-luipaard leven in deze woeste, bergachtige strook niemandsland.

Van stropers of toeristen hebben de dieren geen last. Die blijven aan de andere kant van de hekken, mijnenvelden en wachttorens. Al meer dan vijftig jaar.

Wat is er te doen in De DMZ?

  • Ga mee met een gecontroleerde tour langs de grens. Vanaf een platform kijk je naar de andere kant van grens naar Noord-Korea. Daar staan andere mensen weer naar jou te staren.
  • Bezoek ook één van de blauwe barakken die op de grens staan. In deze barakken werden onderhandelingen gedaan tussen Noord - en Zuid-Korea. Zit aan de tafel waar de gesprekken gevoerd werden tussen Noord en Zuid.
  • Ben je met de auto? Dan kun je een rondleiding krijgen langs een aantal belangrijke plekken op de grens. Bijvoorbeelde de Tweede tunnel van Agressie. Deze tunnel werd ooit gebouwd door Noord-Korea in voorbereiding op een aanval.
  • Vanaf het Cheoluisamgak Observatory kun je door verrekijkers naar de overkant kijken en zien hoe het er in Noord-Korea uitziet.
  • De DMZ is een zone met enige spanning. Doe dus geen rare dingen en luister naar wat de gids of de bewakers zeggen.

Reizen Zuid-Korea

Reviews Gedemilitariseerde Zone Korea

Panmunjom / DMZ combinatietour met een Noord-Koreaanse deserteur (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Laurens Vriens op 17 april 2017

Dit zal een van de meest bizarre tours ooit zijn. Zoals wel vaker in Azië komen hier veel uitersten bij elkaar. Vanuit Seoul vertrek je voor een dag naar een van de meest bewapende gebieden ter wereld. Na ruim zestig jaar wandel je het containergebouw binnen waar de twee Koreaanse landen elkaar ontmoeten en sta je onder het toezicht van de Verenigde Naties en Koreaanse militairen letterlijk aan de onderhandelingstafel. Toch een vreemde gewaarwording voor een toerist.
Tijdens de busritjes tussen de verschillende locaties verteld de gids alles over de geschiedenis en de huidige situatie. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met een Noord-Koreaanse deserteur. Alles wordt wel vanuit een “zuidelijk” perspectief verteld dus je extra verdiepen in de materie kan geen kwaad.
Naast het bezoeken van de DMZ (gedemilitariseerde zone) en JSA (Joint Security Area) bezoek je nog een viertal andere locaties. Zo bekijk je Noord-Korea vanuit Dora Observatory en bezoek je “the third

Pluspunten Gedemilitariseerde Zone Korea

  • indrukwekkende omgeving
  • niet veel touristen

Minpunten Gedemilitariseerde Zone Korea

  • Je hebt ene beetje het gevoel dat je hier niet hoort
  • het is en blijft een oorlogsgebied
Ultieme tip: Kies voor de dagtrip met de volgende onderdelen JSA & DZM samen met het interview van de deserteur. Dan heb je alle must-sees beet.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Korea

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner