In het gigantisch grote en moderne Seoul bezoek je oude tempels en marktjes die verscholen liggen tussen metershoge wolkenkrabbers. Bezoek het Olympic Park, duik het nachtleven in van de internationale wijk Itaewon en lik je vingers af bij het heerlijke nationale gericht Kimchi. Welkom in Seoul!
Met elf miljoen inwoners is Seoul een van de grootste steden ter wereld. Seoul heeft twee gezichten. Boeddhisten, confucianisten en christenen delen de oeroude Koreaanse cultuur. Wachters in traditionele kleding bewaken de poorten van eeuwenoude paleizen. Terwijl aan de overkant van de straat enorme winkelcentra de modernste elektronica verkopen. Eten en shoppen lijken in deze metropool van levensbelang.
Hoofdstad van Korea
Al meer dan zeshonderd jaar is Seoul de hoofdstad van Zuid-Korea. Na de Koreaanse oorlog (1950 -1953) moest de stad in het noorden van Zuid-Korea opnieuw worden opgebouwd. Het resultaat is een hypermoderne stad van beton en glas, waar enkele traditionele wijken de tijd wisten te doorstaan. Winkelcentra zie je overal en schieten vaak vele verdiepingen de lucht in.
In de smalle steegjes die tussen de wolkenkrabbers slingeren, staan de markten waar het eten en shoppen nooit stopt. Die combinatie maakt Seoul uniek. De stad is modern zonder dat de rijke Koreaanse cultuur uit het oog is verloren.
Seoul: de bezienswaardigheden
In het National Folk Museum krijg je meer inzicht in de complexe culturele achtergronden die nog steeds het dagelijks leven in Zuid-Korea bepalen. Zo is respect voor ouderen één van de hoekstenen van de Koreaanse samenleving.
Een andere bezienswaardigheid is Changdeokgung, het grootste paleis van de stad. Van daaruit regeerden koningen honderden jaren over hun onderdanen. Het paleis is immens en met veel detail gedecoreerd. Achter de gebouwen ligt een geheime tuin. Pagodes spiegelen zich in het wateroppervlak van stille vijvers. Er heerst, midden in de stad, een serene rust.
Olympic Park Seoul
Datzelfde gevoel van rust domineert in de parken. Sommige van deze tuinen hebben zogenaamde barefoot walks. Speciale paden door het park die zijn bedekt met verschillende steensoorten. Wie op blote voeten over de paden loopt, krijgt een helende voetmassage.
Loop bijvoorbeeld door het Namsan Park, Seoul's grootste park waar ook elk jaar het kersenbloesemfestival wordt gehouden. Ook het Olympic Park, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1988, is de moeite waard. Je loopt er langs de stadia van de Spelen en bezoekt er een Olympisch museum.
De badhuizen bieden nog meer ontspanning dan de parken. Hier komen de inwoners van Seoul voor een rustgevend bad. Voor een echte Koreaanse ervaring, blijf je er een nachtje slapen. Maar weet wel: je ligt dan in een grote zaal met snurkende Koreanen.
Cheong-gye-cheon
Seoul combineert haar traditionele kant, die van badhuizen en paleizen, met een hypermodern stadscentrum. Een goed voorbeeld van modern Seoul is de Cheong-gye-cheon. Een snelweg moest wijken voor deze bijna zes kilometer lange waterstroom die recht door de stad kronkelt.
Je ontsnapt er aan de hitte van de stad en laat je voeten even in het water bungelen. Voetgangersbruggen en watervallen sieren de Cheong-gye-cheon. Loop vooral 's avonds langs het water, wanneer de watervallen fel verlicht zijn.
Kimchi
's Avonds is het moment wanneer Seoul tot leven komt. Dan doen Koreanen wat ze het liefste doen: eten en winkelen. De Koreaanse keuken is wereldberoemd om het kruidige en gezonde eten. Het nationale gerecht is kimchi. Dit zijn gezouten groenten die als bijgerecht geserveerd worden.
Nadat je een heerlijk bord kimchi achter de kiezen hebt, shop je op een van de nachtelijke markten. Deze drukke mix van kopers en marktlieden gaat de hele nacht onverminderd door. Een bekende nachtmarkt is in Dangdaemon, waar veel groothandels hun waar uitstallen. Wel kan het lastig zijn om de goede maat te vinden: Koreanen zijn over het algemeen klein van stuk.
Itaewon
Wil je daarna nog het nachtleven van Seoul induiken, maak dan gebruik van het goedkope en uitgebreide metronetwerk. Stap uit in Itaewon voor een internationale avond of meng je tussen de Koreaanse studenten in Hongdae en Sinchon.
Seoul slaapt niet. 's Ochtends vroeg zijn de metro's alweer gevuld met zakenmensen, op weg naar het moderne hart van de stad. Wie goed kijkt, ziet aan kleine rituelen dat de traditionele cultuur van de Koreanen vlak onder de oppervlakte ligt. Onder een dikke laag van een onstilbare honger naar eten en winkelen. Dat dan weer wel.
Wat is de beste reistijd voor Seoul?
Seoul kun je het hele jaar door bezoeken, maar over het algemeen zijn de lente (april - juni) en de herfst (september - november) het meest aan te raden. In de lente bloeien de kersenbloesems en is het weer aangenaam mild. De herfst kenmerkt zich door aangename temperaturen en prachtige herfstkleuren.
Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Korea.
Wat is er te doen in Seoul?
- Slaap een nachtje in een Hanok. Dit is een authentiek houten gebouwtje dat in de winter warm gehouden wordt door vuurtjes onder de grond. Een echt Koreaanse ervaring.
- Loop over de Insadong-gil, de populairste straat van Seoul. Hier vind je theehuizen, galerietjes, en Koreaanse restaurants.
- Ben je een nachtvlinder? Ga dan uit in de wijk Hondae. De universiteit staat hier en de Koreaanse studenten vullen de straten.
- Bezoek het paleis van Gyeongbokgung of het paleis van Changdeokgung. Deze bouwwerken zijn een feest om te bezoeken en te bekijken.
- Eet het nationale gerecht van Zuid-Korea in één van de restaurantjes in Seoul. Dit gerecht heet Kimchi en bestaat uit gezouten groenten.